Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Αθ. Κυριαζής: Προετοιμάζεται πρόγραμμα, αντίστοιχο του «Ερευνώ – Καινοτομώ», μόνο για νεοφυείς επιχειρήσεις

  • Jun 05, 2024

«Για να κλείσει το αναπτυξιακό χάσμα, οι λιγότερο ευνοημένες περιφέρειες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη γνώσεων και για τεχνολογική εξέλιξη, μέσω συνεργειών με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά και μέσω της καινοτόμου επιχειρηματικότητας». Αυτό σημείωσε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με θέμα: «Βιωσιμότητα και Καινοτομία: Νέες Διαστάσεις στην Περιφερειακή Ανάπτυξη». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κυριαζής στην ανάγκη διασύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με τις επιχειρήσεις, ως βασικού μοχλού και της περιφερειακής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται για κάθε περιφέρεια η διαμόρφωση και εφαρμογή ειδικής στρατηγικής για την Καινοτομία και την Έξυπνη Εξειδίκευση.

Περισσότερα


ΙΟΒΕ: Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα τον Μάιο

  • Jun 05, 2024

To οικονομικό κλίμα βελτιώνεται τον Μάιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 111 μονάδες από 108,8 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. H βελτίωση προέρχεται από τους επιχειρηματικούς τομείς, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί. Έτσι, σε τομεακό επίπεδο σημειώνεται σημαντική βελτίωση κυρίως στις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο και ηπιότερη στην Βιομηχανία ενώ στις Υπηρεσίες σημειώνεται επιδείνωση, με εξαίρεση τον τομέα του Τουρισμού όπου οι προσδοκίες είναι πολύ αισιόδοξες. Τα έως τώρα στοιχεία και οι λοιπές ενδείξεις για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι ιδιαίτερα θετικά, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα συνεισφέρει με αισιόδοξες προοπτικές όχι μόνο στους πιο στενούς τουριστικούς κλάδους αλλά και σε όσους συσχετίζονται με αυτούς ευρύτερα στην οικονομία.

Περισσότερα


Υπ. Οικ.: Ξεπέρασαν τις 250.000 οι διασυνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές

  • May 10, 2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ένα εμβληματικό έργο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οποίο συμβάλλει και στην ενίσχυση των κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν πάνω από 250.000 διασυνδέσεις από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, καλύπτοντας τον στόχο που είχε τεθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου στις υποχρεώσεις τους με βάση τον νόμο έως το πέρας της προθεσμίας περιορίστηκε σε περίπου 5% επί του συνόλου των υπόχρεων επιχειρήσεων. Πλέον απομένει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές ορισμένων μόνο υποκατηγοριών επιχειρήσεων οι οποίες, για διάφορους πρακτικούς ή τεχνικούς λόγους, δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Περισσότερα


Κ. Σκρέκας: Μάρτιο και Απρίλιο είχαμε μηδενικές ανατιμήσεις στα προϊόντα

  • May 10, 2024

«Από τα στοιχεία που λαμβάνουμε από τα σούπερ μάρκετ, για πρώτη φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχουμε μηδενικές ανατιμήσεις και αυτό είναι κάτι που θα φανεί και το επόμενο διάστημα στον πληθωρισμό», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι σταδιακά τα μέτρα αρχίζουν και αποδίδουν. «Δε θα σταματήσουμε να λαμβάνουμε μέτρα και να προσπαθούμε να προστατεύουμε τους καταναλωτές απέναντι στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα που είναι η ακρίβεια» επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Βλέπουμε να σταθεροποιούνται οι τιμές, σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων να μειώνονται και δεν το λέμε εμείς, το λέει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία».

Περισσότερα


ΟΟΣΑ: Παραμένει ανθεκτική η ελληνική οικονομία

  • May 10, 2024

H ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική και αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% εφέτος και 2,5% το 2025, καθώς η αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών και η ισχυρή τουριστική κίνηση ενισχύουν την κατανάλωση, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ (Economic Outlook). Παρά την επιβράδυνση στην αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, το ποσοστό απασχόλησης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η αύξηση των μισθών έφτασε το 5,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η συνεχής βελτίωση της ευρωστίας των τραπεζών θα στηρίξει τις επενδύσεις, παρά τις σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, προσθέτει η έκθεση, με τις επενδύσεις να προβλέπεται να αυξηθούν 9% το 2025.

Περισσότερα


e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών, ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, σε χιλιάδες επαγγελματίες

  • Apr 24, 2024

Την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, πραγματοποιείται η πέμπτη από τις διαδοχικές καταβολές ποσού 4.174.489,98 ευρώ σχετικά με την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας για τα έτη 2019 και 2020 σε χιλιάδες επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, αφορά σε δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των ΝΠΙΔ, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ & ΙΔΟΧ), οφειλέτες ή μη του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μέχρι τις 21/04/2024. Στους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ αποδίδεται το ποσό που προκύπτει, μετά τον συμψηφισμό της συνολικής οφειλής τους (ρυθμισμένη ή μη) με το αρχικά υπολογισθέν προς επιστροφή ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών (άρθρο 104, παρ. 1 του ν. 4387/2016-ΦΕΚ 85 Α’, όπως ισχύει & άρθρο 1 της με α. π. Δ.15/Δ’/90598/11.11.2021 Υ.Α.-ΦΕΚ 5404 Β’).

Περισσότερα


Κ. Χατζηδάκης: Μειώνονται στο μισό οι προμήθειες για συναλλαγές μέσω POS έως 10 ευρώ

  • Apr 24, 2024

Σε νομοθετική ρύθμιση, που καταθέτει εντός της εβδομάδος ή το αργότερο την επομένη, στην Βουλή, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να μειωθούν στο μισό οι χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω POS. Την εν λόγω πρόθεση της κυβέρνηση γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομικών και Οικονομικών μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ήταν δίκαιες οι αντιδράσεις επαγγελματιών από διαφόρους κλάδους, περίπτερα, τα ταξί κ.λπ. και αυτό διότι επιβαρύνονταν με προμήθειες 1%, ακόμα και για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ.  Ανέφερε ότι αυτές οι προμήθειες, θα περιοριστούν στο μισό, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, πάροχοι και σχήματα πληρωμών), σημειώνοντας ότι οι τράπεζες ήταν οι πιο «εύκολες» στη σχετική συζήτηση και ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Περισσότερα


ΙΕΛΚΑ: Πώς θα γιορτάσουν τα ελληνικά νοικοκυριά το Πάσχα – Σταθερή η δαπάνη για αγορές στα 190 ευρώ ανά νοικοκυριό

  • Apr 24, 2024

Αλλαγές στις πασχαλινές καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων αποτυπώνουν τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο 2024 με δείγμα 800 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα.  Συγκεκριμένα, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων για το Πάσχα, τα οικογενειακά τραπέζια θα είναι μικρότερα με περισσότερες παρασκευές στο σπίτι ενώ παραμένει σταθερή η δαπάνη για αγορές , στα 190 ευρώ ανά νοικοκυριό. Η συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα αναμένεται να παραμείνει σταθερή με μία τάση μείωσης με βάση τις απαντήσεις των καταναλωτών. Το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει. Το 26% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη. Μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό θα ανέρχεται σε 190 ευρώ, 120 ευρώ για είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ για άλλα είδη, όπως π.χ. δώρα.

Περισσότερα


Ευρωζώνη: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

  • Feb 29, 2024

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη το Φεβρουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) υποχώρησε τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (‑0,4 μονάδες στο 95,4) όσο και στη ζώνη του ευρώ (‑0,7 μονάδες στο 95,4 μονάδες), όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν. Ο δείκτης προσδοκιών στην απασχόληση (EEI) παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός και στις δύο ζώνες (αμετάβλητος στο 102 στην Ε.Ε. +0,2 μονάδες στο 102,5 στη ζώνη του ευρώ). Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, στην ΕΕ, η ήπια πτώση του δείκτη ESI οφειλόταν στη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στους κλάδους  των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, ενώ η εμπιστοσύνη παρέμεινε γενικά σταθερή στη βιομηχανία και αυξήθηκε ελαφρά μεταξύ των καταναλωτών. Μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών ο δείκτης ESI επιδεινώθηκε σημαντικά στην Ιταλία (-1,6) και ελαφρά στη Γερμανία (-0,6) και Πολωνία (-0,5), ενώ βελτιώθηκε έντονα στην Ολλανδία (+1,7) και παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός σε Γαλλία (-0,3) και Ισπανία (-0,2).

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,6% σημείωσε το κατά κεφαλήν περιφερειακό ΑΕΠ το 2021 έναντι του 2020

  • Feb 01, 2024

Αύξηση 10,6% σημείωσε το κατά κεφαλήν περιφερειακό ΑΕΠ στο σύνολο της χώρας (υπολογιζόμενος πληθυσμός στο μέσο του έτους) το 2021 σε σχέση με το 2020 και ανήλθε σε 17.058 ευρώ. Από την περιφερειακή ανάλυση παρατηρείται ότι οι περιφέρειες με τη σημαντικότερη αύξηση είναι το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα, ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσιάζει η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα επίσης με τους περιφερειακούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) αυξήθηκε 9,3% στο σύνολο της χώρας. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Στερεάς Ελλάδας. Ενώ, όσον αφορά στη συμμετοχή των περιφερειών στη δημιουργία της ΑΠΑ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 47,9% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,7%.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR