Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι οικονομικοί στόχοι στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού

  • Jul 07, 2023

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στον οικονομικό τομέα τονίζοντας πως στόχοι είναι: «Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας  στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται. Αυτή τη διπλή κατεύθυνση υπηρετεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών. Έτσι απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το market pass. Καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο το youth pass σε κάθε νέο, θα καταβληθεί για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο. Από 1.1.24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Στηρίζουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια αυξάνοντας το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες. Καθιερώνεται πια η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δε θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, θα βλέπουν μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη νόμιμη, δηλωμένη αμοιβή τους».

Περισσότερα


ΚΕΕΕ: Η επενδυτική βαθμίδα θα αποδεσμεύσει τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας

  • Jul 07, 2023

«Η σειρά από μέτρα, όπως ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεών του, στη Βουλή, βρίσκουν την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας σε αναμονή για την επίτευξη των στόχων της τετραετίας». Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ενώ προστίθεται ότι «οι επιχειρηματίες και η κοινωνία προσδοκούν να πορευτούν προς το μέλλον με σταθερά και δομημένα βήματα». Ακόμη αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι: Οι παρεμβάσεις της ΚΕΕΕ για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος απέναντι στους επιχειρηματίες, τα φορολογικά κίνητρα και η δίκαιη και ισομερής αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, τα προγράμματα για την ψηφιακή και πράσινη αναβάθμιση των επιχειρήσεων και οι διευκολύνσεις στην επιχειρηματική κοινότητα για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις προγραμματικές δηλώσεις. Αναμένεται, ωστόσο, σε βάθος τετραετίας, να υλοποιηθούν.

Περισσότερα


myProperty: Ψηφιακά και αυτόματα το Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων

  • Jul 07, 2023

Αυτόματα και ψηφιακά θα δημιουργούνται και θα υποβάλλονται οι δηλώσεις Ε9, για τους πωλητές και τους αγοραστές ακινήτων. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Α. 1099/2023), η αυτόματη δημιουργία της δήλωσης Ε9, χωρίς ενέργεια του φορολογουμένου, πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που αντλούνται από το myPROPERTY, μετά από την υποβολή της δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου και την ανάρτηση του συμβολαίου. Ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση μέσω e-mail ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί αυτόματα και ότι μπορεί να την αναζητήσει στη σχετική εφαρμογή της ψηφιακής πύλης myAADE. Η ψηφιακή δημιουργία και υποβολή των δηλώσεων Ε9 ξεκινά πιλοτικά από σήμερα, 07 Ιουλίου 2023, για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που αναρτώνται στην πλατφόρμα myPROPERTY και αφορούν δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων που έχουν υποβληθεί μετά την 17/05/2023 και ανεβαίνουν στην πλατφόρμα από 07/07/2023 και μετά.

Περισσότερα


Υπ. Οικ.: Νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων και νέων υποβολών αιτήσεων στον εξωδικαστικό

  • Jul 07, 2023

Συνεχίζεται σταθερά και κατά τον μήνα Ιούνιο του 2023 ο υψηλός αριθμός ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, πιστοποιώντας τη δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου και το ενδιαφέρον των πολιτών, όπως είχαν άλλωστε αποτυπωθεί και στα στατιστικά τη χρονική περίοδο των τελευταίων μηνών, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τ. Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τον Ιούνιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 823 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών και 389 οριστικές υποβολές αιτήσεων. Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 254 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Περισσότερα


ΣΕΒ: Mικρότερες αμοιβές και απασχόληση για τις γυναίκες στις ελληνικές επιχειρήσεις

  • Jul 07, 2023

Οι εργαζόμενες γυναίκες την Ελλάδα λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης και αντιμετωπίζουν ακόμα πληθώρα στερεοτύπων. Συγκεκριμένα ο μέσος μικτός μισθός πλήρους απασχόλησης για τις γυναίκες είναι 1115 ευρώ, δηλαδή 13 % χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μισθό των ανδρών (1284 ευρώ), οι μισές επιχειρήσεις (53 %) έχουν μηδενική ή πολύ περιορισμένη (έως 15 %) συμμετοχή γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο ενώ μία στις δέκα επιχειρήσεις (11 %) δεν εμπιστεύεται γυναίκα επικεφαλής σε καμία διεύθυνση ή τμήμα της επιχείρησης. Αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις που παρουσιάστηκε στο Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Επίσης 9 στις 10 επιχειρήσεις συμφωνούν ότι η ισότητα των φύλων στις επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική, ωστόσο περισσότερες από 8 στις 10 (83 %) δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους ούτε παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες αναφορικά με την ισότητα των φύλων.

Περισσότερα


Υψηλές επιδόσεις του Enterprise Europe Network και στην Ελλάδα

  • Jul 06, 2023

Το 89% των πελατών του Enterprise Europe Network δήλωσαν ότι το Δίκτυο ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους «εξαιρετικά καλά» ή «πολύ καλά», όπως προκύπτει από το τελευταίο ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν πελάτες του Δικτύου σε όλο τον κόσμο. Πολύ θετική είναι η επίδοση του Δικτύου και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, εννιά στους 10 πελάτες του Enterprise Europe Network δηλώνουν ότι το Δίκτυο βοήθησε την επιχείρησή τους να βελτιώσει τις επιδόσεις της. Εννιά στις 10 επιχειρήσεις αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 14,7% με τη βοήθεια του Δικτύου. Το 92% θεωρεί τις υπηρεσίες μας υψηλού επιπέδου και προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Έξι στους 10 δηλώνουν ότι οι υπηρεσίες του Δικτύου καλύπτουν εξαιρετικά καλά τις ανάγκες της επιχείρησής τους. Επίσης, έξι στους 10 βρίσκουν την ανταπόκριση του Δικτύου γρήγορη και αποτελεσματική. Και το 90% θεωρεί πολύ πιθανό να προτείνει το Enterprise Europe Network σε κάποιον άλλο οργανισμό ή να το συμβουλευτεί ξανά στο μέλλον.

Περισσότερα


ΑΑΔΕ: Τελευταία προειδοποίηση ρύθμισης οφειλών στους μεγαλοοφειλέτες

  • Jul 06, 2023

Τελευταία προειδοποίηση απευθύνει σύντομα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους μεγαλοοφειλέτες, αφού στις 18 Ιουλίου όλοι θα λάβουν μήνυμα στον υπολογιστή τους να τακτοποιήσουν άμεσα τα χρέη τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Ειδικότερα, τα ηλεκτρονικά μηνύματα της ΑΑΔΕ που θα δουν στις 18 τρέχοντος οι μεγαλοοφειλέτες, σε Εφορίες και ΕΦΑΚ, θα τους καλούν εντός περίπου 15 ημερών να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως και την 1η Αυγούστου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στις 4 Αυγούστου θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις.

Περισσότερα


ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η έκδοση βεβαιώσεων μητρώου

  • Jul 06, 2023

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συνεχίζοντας την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, δημιουργεί ψηφιακές Βεβαιώσεις Μητρώου για πολίτες κι επιχειρήσεις. Ειδικότερα, από τις 6/7 πολίτες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), βεβαιώσεις, που περιέχουν τα στοιχεία Μητρώου, όπως έχουν διαμορφωθεί από την υποβολή των δηλώσεών τους και αποτυπώνουν την τρέχουσα εικόνα τους. Η διαδρομή που ακολουθείται είναι: Για τους πολίτες «Μητρώο & Επικοινωνία» / «Στοιχεία Φυσικού Προσώπου» / «Έκδοση». Για τις επιχειρήσεις «Στοιχεία Επιχείρησης» / «Συνοπτική Έκδοση» ή«Αναλυτική Έκδοση».

Περισσότερα


Ανακοινώνεται Market Pass 2: Με αίτηση στο gov.gr, νέοι δικαιούχοι, νέα ποσά

  • Jul 06, 2023

Ξανά στο vouchers.gov.gr θα πρέπει να μπουν παλαιοί και νέοι δικαιούχοι του Market Pass, καθώς ο δεύτερος γύρος του έκτακτου επιδόματος ακρίβειας θα δοθεί και αυτή τη φορά με αίτηση. Σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει όλα τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης, μεταξύ των οποίων και το Market Pass, για το οποίο είχε διαρρεύσει ότι θα πάρει παράταση, ήδη πριν από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την παράταση και μάλιστα με άμεση εφαρμογή, θα ανοίξει δηλαδή ξανά η πλατφόρμα το συντομότερο δυνατόν. Το επίδομα θα έχει χρονική διάρκεια έως τα τέλη του 2024, και θα αφορά συνολικά 2.800.000 νοικοκυριά, ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο να έχει διαφορές ως προς τα κριτήρια και τα ποσά, δηλαδή να αφορά περισσότερους και με περισσότερα χρήματα για κάθε δικαιούχο.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν πως με την παράταση του μέτρου θα δοθεί η δυνατότητα να υποβληθούν αιτήσεις στο gov.gr ακόμη κι από «κομμένους» του πρώτου κύκλου.

Πάντως, ακόμα και αν δεν διευκρινιστούν σαφώς οι παραπάνω λεπτομέρειες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων που θα ανακοινωθούν από το οικονομικό επιτελείο.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν στον πρώτο γύρο του Market Pass αφορούσαν το ετήσιο εισόδημα του 2021. Αυτή τη φορά, δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδημα του 2022 - αναλόγως με το πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν στον πρώτο γύρο ήταν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ

  • Έγγαμοι - Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 24.000 ευρώ

  • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ

Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ισχύουν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
  • Έγγαμοι - Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ

Επιστρέφει το επίδομα ακρίβειας - Ποιοι θα το πάρουν και πότε

Το επιτυχημένο και δημοφιλές μέτρο οικονομικής ενίσχυσης φαίνεται ότι επιστρέφει όμως θα δοθεί σε λιγότερους δικαιούχους και πιθανότατα χωρίς αίτηση. Το επίδομα ακρίβειας έχει «κλειδώσει» από το νέο οικονομικό επιτελείο ως ένα από τα μέτρα στήριξης που αναμένεται να εξαγγείλει επίσης σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εάν αποφασιστεί, τότε θα δοθεί τα Χριστούγεννα, όπως έγινε πριν από το Πάσχα φέτος.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες, με προτεραιότητα τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Το βοήθημα θα είναι εφάπαξ, θα δοθεί πιθανότατα τα Χριστούγεννα και θα κινείται στα 250 -300 ευρώ.

Περισσότερα


Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,2% εφέτος

  • Jul 05, 2023

Ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% εφέτος και το επόμενο έτος προβλέπεται στην έκθεση Α’ τριμήνου 2023 του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας ήταν 2,1%. Η επιβράδυνση σε σχέση με τον υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης (7,8%) του περσινού πρώτου τριμήνου σηματοδοτεί την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε φυσιολογικούς ρυθμούς μεγέθυνσης ύστερα από τις έντονες διακυμάνσεις της περιόδου της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης (2020-22), σε συνάφεια με την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο προβλέψεων του Γραφείου Προϋπολογισμού ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2023 και 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,2% ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,6% το 2023 και θα μειωθεί στο 2,3% το 2024. Τρία επιπλέον σενάρια που παρουσιάζονται έχουν σχετικά μικρή επίδραση στους ρυθμούς μεγέθυνσης και καμία επίδραση στον πληθωρισμό.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR