Για το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την παγκόσμια οικονομία μίλησε σε τηλεοπτικό κανάλι ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα αν χρειαστεί. Τόνισε δε ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί "ρολόι" και δε χρειάζεται πανικός, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια, όπως παρατηρείται σε άλλες χώρες. «Έχουμε σε μέσο όρο πληθωρισμού και τον Σεπτέμβριο τα 2/3 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά μας λειτουργεί σωστά και ακόμα η επιβάρυνση του καταναλωτή δεν είναι τόσο μεγάλη. Ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός" και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού το 2021 έχει αυξηθεί. Αν χρειαστεί θα πάρουμε επιπλέον μέτρα, δε χρειάζεται πανικός», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Το 6,1% του πληθυσμού της χώρας αντιμετώπισε πέρυσι μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής έναντι 8% το 2019, ενώ το 1,6% από 1,5% το 2019 αντιμετώπισε μόνο σοβαρή ανεπάρκεια τροφής. Σύμφωνα, επίσης, με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την επάρκεια τροφής: Το 13,2% του πληθυσμού ανησύχησε ότι δεν θα είχε αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του. Το 12,8% δεν είχε τη δυνατότητα να τραφεί με υγιεινή και θρεπτική τροφή. Το 14,1% έφαγε μόνο ορισμένα είδη τροφών και το 6,2% αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα.
Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 2.804.929,40 ευρώ για 6.819 πληρωμές δικαιούχων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη. Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αφορούν αναλυτικά: α) Σε εργαζόμενους, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας κατά το μήνα Σεπτέμβριο β) σε εργαζόμενους ενταγμένους στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο γ) σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών, για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 (υπόλοιπα) δ) σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021 (υπόλοιπα) και ε) σε εργαζόμενους, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας κατά το μήνα Ιούλιο (υπόλοιπα).
Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται όλοι οι πολίτες στο εξής, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν επιπλέον ελευθερίες. Αυτές δίνονται, με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι. Όσον αφορά τους μικτούς χώρους διασκέδασης θα ισχύουν ως έχουν οι περιορισμοί εξήγησε ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ για 15 ημέρες και θα ξανασταθμιστούν στην πορεία ώστε να απλοποιηθούν και να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι οδηγίες προς τους πολίτες. Επίσης έγινε γνωστό ότι όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη
"Δεν θα αφήσουμε την αύξηση στην ενέργεια, συγκεκριμένα, να επηρεάσει τους λογαριασμούς του καταναλωτή σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση με μέτρα θα απορροφήσει τις αυξήσεις για το μέσο νοικοκυριό. Όσον αφορά στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, αυτό θα είναι για όλους, για το πετρέλαιο θέρμανσης αυτό θα αφορά τους δικαιούχους", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε τηλεοπτικό κανάλι, εξηγώντας ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στον πληθωρισμό. Για τη γενικότερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον αντίκτυπο στη χώρα συνέστησε να μην υπάρχει πανικός.
Πτώση που ξεπέρασε το 25% παρατηρήθηκε στην ελληνική οινοπαραγωγή την τρέχουσα περίοδο 2021/2022, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Κομισιόν, τα οποία παρουσιάζει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). Συγκεκριμένα, η παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι μειωμένη κατά 25,09% με την παραγωγή σε ποσότητα να φτάνει τα 1.710.453 χιλιόλιτρα, έναντι των 2.283.200 χιλιόλιτρα την περασμένη χρονιά.
Κατά 0,3% τσίμπησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Ιούλιο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν μειωθεί κατά 2,6% στην ευρωζώνη και κατά 2,1% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Αύγουστο του 2020, ο τζίρος παρέμεινε σταθερός στην ευρωζώνη και αυξήθηκε 1,1% στην ΕΕ.
Μια κοινή προσέγγιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προτείνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας με κοινή δήλωσή τους για τις τιμές στην αγορά ενέργειας. Στην κοινή δήλωσή τους, αφού υπογραμμίζουν ότι «η τιμή του φυσικού αερίου και οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες και αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας», προτείνουν προσέγγιση βασισμένη σε 5 πυλώνες.
Αύξηση 0,7% των πωλήσεων το δεύτερο εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 αλλά και συνολικά το 2021 (+0,8%) αναμένουν στελέχη του κλάδου λιανεμπορίου και βιομηχανίας Ταχέως Διακινούμενων Καταναλωτικών Προϊόντων (FMCG), σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Ειδικότερα, στην έρευνα καταγράφεται μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων 43% οι οποίοι θεωρούν ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν το τρέχων εξάμηνο, με ένα μικρό ποσοστό οι οποίοι θεωρούν ότι θα παρουσιάσουν μείωση 21%. Μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 0,7% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιούλιος 2021-Δεκέμβριος 2021 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2020, ενώ για το σύνολο του έτους 2021 εκτιμούν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 0,8% μεσοσταθμικά.
«Η Ελλάδα, έχοντας διαθέσιμα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021- 2027, είναι έτοιμη για μια μετάβαση σε νέα εποχή, που συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη».
Αυτό ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και κ. Σκυλακάκης κατά την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.
Οι δύο υπουργοί τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι «εάν και ο προϋπολογισμός του 2022 καταρτίζεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος υπό το καθεστώς αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα, μετά τη σταδιακή υποχώρηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.
Για αυτόν τον σκοπό, ο ρυθμός ανάπτυξης για το έτος 2021 αναθεωρείται σημαντικά προς τα άνω, από 3,6% που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2022- 2025, σε 6,1%».