Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 13.078 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12.767 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 24.111 εκατ. ευρώ, από 22.283 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 35.999 εκατ. ευρώ, από 32.423 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020.
Κατά 2,2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κι ενώ τον Ιούνιο είχαν ενισχυθεί κατά 1,9%. Ένα χρόνο πριν ο δείκτης είχε αυξηθεί 0,4%.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ ήταν 2,5% τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο από το 2,2% του Ιουνίου. Ένα χρόνο πριν ήταν 0,9%. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,3%), την Ελλάδα (0,7%) και την Ιταλία (1,0%). Τα υψηλότερα στην Εσθονία (4,9%), την Πολωνία και την Ουγγαρία (και οι δύο είχαν 4,7%).
Οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων (arogi.gov.gr) και θα διατεθούν δωρεές (e-dorees.gov.gr), θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία από σήμερα το απόγευμα καθώς οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, με βάση το πόρισμα των ελέγχων κάθε πυρόπληκτος πολίτης θα μπορεί στη διεύθυνση arogi.gov.gr να υποβάλει μία απλή αίτηση, ώστε να λάβει άμεσα την προκαταβολή που δικαιούται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, όσο και αποζημίωση για την οικοσκευή.
Συγκεκριμένα, για κατοικίες η άμεση ενίσχυση ανέρχεται σε έως 20.000 ευρώ για κατοικία και έως 22.000 ευρώ για επιχειρήσεις.
Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου, με βάση την καταγραφή των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα, με τα στοιχεία του Taxis, να δηλώσουν την προσφορά τους σε χρήματα ή σε είδος.
Αύξηση 17,8 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον τζίρο των επιχειρήσεων της χώρας το β' τρίμηνο εφέτος, ενώ ειδικά για τον Ιούνιο η αύξηση στον κύκλο εργασιών ανήλθε σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία δίνουν μια πρώτη εικόνα από την σταδιακή επανεκκίνηση και συγκρίνονται με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όπου για μεγαλύτερο διάστημα οι περισσότερες δραστηριότητες ήταν κλειστές λόγω του πρώτου lockdown.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το β' τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 78.382.146 χιλ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 29,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο 2020, που είχε ανέλθει σε 60.570.667 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση 118,5% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης».
Σημαντικά βελτιωμένη και με σταθερή ανοδική πορεία είναι η αεροπορική διακίνηση επιβατών (+ 140,6%), ενώ και οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσιάζουν αύξηση 146,8% τον Ιούλιο του 2021, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Παράλληλα, τα συνολικά στατιστικά στοιχεία πρώτου επταμήνου 2021, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας, για πρώτη φορά μετά την πανδημία της νόσου Covid-19 καταγράφουν άνοδο (+ 41,4%), σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, ενώ σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019, όπου δεν είχαν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας, η πτώση φτάνει το - 63,5%.
Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό έδωσε ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μετά από μια σύντομη ύφεση.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Eurostat αναφέρει πως η απασχόληση στην ευρωζώνη αυξήθηκε 0,5% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.
Η υγιής αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έρχεται να συνδυαστεί με την ανάπτυξη 13,6% σε ετήσια βάση, όταν η οικονομία της ευρωζώνης υπέστη τη χειρότερη φάση της πανδημίας.
Xαμηλότερα από το στόχο, στα 9,07 δις. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 9.077 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα σε σχέση με το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 9,60 δις. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7,463 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουλίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.528 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 12.946 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 10.915 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Λίγο πριν τον ΕΝΦΙΑ του 2021, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να στείλει το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που δεν πλήρωσαν τα προηγούμενα έτη σε επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις Ε9, παρότι είχαν υποχρέωση. Με απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής καθορίζει τη διαδικασία καταλογισμού του φόρου, με πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε όσα χρόνια δεν έχουν παραγραφεί. Οι εφορίες θα προχωρήσουν σε κατ’ εκτίμηση υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που δεν έχει καταβληθεί και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια πληρωμής θα αναρτηθούν πολύ σύντομα στους λογαριασμούς που διαθέτουν στο TAXISnet οι επιχειρήσεις. Η απόφαση προβλέπει την έκδοση πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους για το οποίο εκδίδεται η πράξη αυτή δεν είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών και δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος αυτό.
Δείτε αναλυτικά την Απόφαση Α.Α.Δ.Ε. Α. 1176/2021 - ΦΕΚ 3706/Β/11-8-2021
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου όλη η χώρα λόγω του πάρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ισχύει από σήμερα το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.
Δείτε αναλυτικά την ΠΝΠ ΦΕΚ 138/Α/5-8-2021
Δικαίωμα ένταξης στο καθεστώς της ενίσχυσης μέσω των παγίων δαπανών θα έχουν επιχειρήσεις οι αιτήσεις των οποίων είχαν απορριφθεί αρχικά. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι, μετά την τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης για την υπαγωγή επιχειρήσεων στη ρύθμιση των παγίων δαπανών, 800 επιχειρήσεις, οι αιτήσεις των οποίων είχαν απορριφθεί αρχικά, έχουν πλέον δικαίωμα ένταξης σε αυτό το καθεστώς. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΑΑΔΕ εντόπισε τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις (ΑΦΜ) και άνοιξε ξανά το σύστημα προκειμένου να υποβάλλουν νέα αίτηση στο myBusiness Support μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής (9 Αυγούστου 2021).