Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΥΠΕΝ: Σε επίπεδα – ρεκόρ δεκαετίας η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

  • Aug 03, 2021

Σε επίπεδα - ρεκόρ δεκαετίας κυμαίνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του καύσωνα και της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι φορείς της αγοράς έχουν εξετάσει 48 διαφορετικά σενάρια για βλάβες σε μονάδες παραγωγής ή / και στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση αντιμετώπισή τους. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά από σύσκεψη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. ..Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, όπως είπε και ο υπουργός, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής».

Περισσότερα


Ευρωζώνη: Ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 13,7% στο δεύτερο τρίμηνο

  • Aug 02, 2021

Ισχυρή ήταν η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, καθώς άρχισαν να λειτουργούν ξανά επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, υψηλότερος του αναμενόμενου ήταν ο πληθωρισμός στην περιοχή τον Ιούλιο, ο οποίος αυξήθηκε στο 2,2% από 1,9% τον Ιούνιο, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 7,7% τον Ιούνιο από 8% τον Μάιο.

Περισσότερα


Βουλή: Δεκτό κατά πλειοψηφία το σχέδιο Νόμου για τους πόρους του μηχανισμού ανάκαμψης

  • Aug 02, 2021

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της σύμβασης χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους». 

Περισσότερα


Σε τροχιά υλοποίησης το νέο «Εξοικονομώ»

  • Jul 30, 2021

Τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών με έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες. Οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με μοριοδότηση ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, το ποσοστό ενίσχυσης θα φθάνει έως 75% και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 632 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερο αποτέλεσμα (αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας) με μικρότερο κόστος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την ενεργειακή αποδοτικότητα που προβλέπει ο ενεργειακός προγραμματισμός.
 
Δείτε αναλυτικά το νέο Εξοικονομώ
 

Περισσότερα


Η ΕΕ ενέκρινε πρώτο μεταξύ των κρατών – μελών το εταιρικό σύμφωνο της Ελλάδας για τη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ) 2021-2027

  • Jul 30, 2021

Η μείωση της ανεργίας, η αναβάθμιση της υγείας και της εκπαίδευσης καθώς και οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης (μείωση παιδικής φτώχειας, περιορισμός ανισότητας) είναι ο τομέας του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που απορροφά τους περισσότερους πόρους του προγράμματος, με προϋπολογισμό 6,2 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα προγράμματα για προώθηση της «πράσινης» οικονομίας (5,6 δισ.), ψηφιακό μετασχηματισμό (4 δισ.), βελτίωση υποδομών μεταφορών (1,6 δισ.), δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή (750 εκατ.), βιώσιμη ανάπτυξη- παρεμβάσεις σε αστικές, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές (1,2 δισ.). Το νέο ΕΣΠΑ, όπως ανακοινώθηκε, είναι το πρώτο μεταξύ των «27» της ΕΕ που εγκρίνεται από την Επιτροπή και θα κατανείμει στους παραπάνω τομείς συνολικούς πόρους 26,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δισ. ευρώ η εθνική συνεισφορά).
 
 

Περισσότερα


Εστίαση: Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν

  • Jul 30, 2021

Δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις εστίασης  προκειμένου να επωφεληθούν των ειδικών προγραμμάτων επιδότησης δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με την τρίτη τροποποίηση της σχετικής πρόσκλησης δίνεται η δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις εστίασης που απορρίφθηκαν από τη χρηματοδότηση του προγράμματος για την επανεκκίνηση του κλάδου. Η νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και την Πέμπτη 30/9/2021 και ώρα 15:00.
 
 

Περισσότερα


Υπουργείο Εργασίας: Πώς θα ρυθμιστούν τα ασφαλιστικά χρέη της πανδημίας

  • Jul 29, 2021

Μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων της πανδημίας, με στόχο να διευκολυνθούν για να αντιμετωπίσουν τις οφειλές τους προς τον e-ΕΦΚΑ προβλέπονται -μεταξύ άλλων- σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το νέο Κτηματολόγιο. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, η ρύθμιση σε έως και 72 δόσεις των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2020 - Ιουλίου 2021. Επιπροσθέτως, παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ασφαλιστικά χρέη που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση, αλλά την έχασαν κατά το ίδιο διάστημα.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 
Αναλυτικά η τροπολογία για τη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών

Περισσότερα


Βουλή: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι συμβάσεις για τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

  • Jul 29, 2021

Ολοκληρώθηκε, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους».   Με το νομοσχέδιο ορίζεται το ακριβές ποσό που διατίθεται στην Ελλάδα ως χρηματοδοτική συνεισφορά - άμεσες επιδοτήσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ (μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη). Κυρώνεται επίσης η δανειακή Σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας. που αντιστοιχεί σε 12,7 δισ. ευρώ δάνεια.
 
Αναλυτικά το σχέδιο νόμου του υπ.Οικονομικών
 

Περισσότερα


Κομισιόν: Εγκριση ελληνικού προγράμματος 130 εκ. ευρώ για τη στήριξη των πληττόμενων ΜμΕ

  • Jul 29, 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 130 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορονοϊού, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς (εκτός από τους τομείς της οικονομικής και της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής), οι οποίες παρουσίασαν επιχειρηματική διακοπή τον Απρίλιο του 2021 λόγω της εκδήλωσης κορονοϊού. Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα αποτελείται από ένα σταθερό ποσό τουλάχιστον 500 ευρώ και μέγιστο 4.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων και την περιοχή.
 
 

Περισσότερα


Σε 36 ή 72 δόσεις τα χρέη της πανδημίας. Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

  • Jul 28, 2021

Τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε έως 36 άτοκες και έως 72 έντοκες δόσεις (2,5% τόκο) προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, ενώ οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση. Προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ. Η ίδια τροπολογία επεκτείνει και τον Αύγουστο την έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, ενώ ορίζει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις από το Σεπτέμβριο 2021 έως το Φεβρουάριο 2022.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR