Τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε έως 36 άτοκες και έως 72 έντοκες δόσεις (2,5% τόκο) προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, ενώ οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση. Προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ. Η ίδια τροπολογία επεκτείνει και τον Αύγουστο την έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, ενώ ορίζει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις από το Σεπτέμβριο 2021 έως το Φεβρουάριο 2022.
Μέχρι τις 4 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την ενίσχυση τους, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» (https://www.aade.gr/
Κρίσιμες διαγράφονται οι επόμενες 4 εβδομάδες για τον ελληνικό τουρισμό, όπως επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού, σε παρέμβαση του στο πρώτο πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας, όπου εξέφρασε την ελπίδα ότι η εφετινή χρονιά θα είναι επιτυχημένη και σε οικονομικούς όρους. Η μεγάλη αγωνία για το υπουργείο Τουρισμού είναι η εξέλιξη της πανδημίας εντός και εκτός συνόρων. Με γνώμονα αυτό, ο κ. Θεοχάρης ζήτησε τον εμβολιασμό όσων δεν το έχουν πράξει ακόμα και στάθηκε στο οργανωμένο, όπως είπε, πρόγραμμα διαχείρισης της πανδημίας που εφαρμόζεται. Σε κάθε περίπτωση, οι τουριστικές ροές αυτή τη στιγμή εξελίσσονται ικανοποιητικά, είπε, ενώ για μια ακόμη φορά δεν θέλησε να σχολιάσει σε τι επίπεδα αφίξεων και εσόδων θα κλείσει η χρονιά σε σχέση με το 2019.
Συγκεκριμένες οδηγίες για τις ποινές (αναστολή λειτουργίας και πρόστιμα) που επιβάλλονται σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις όπως η μη έκδοση αποδείξεων ή η έκδοση παραποιημένων στοιχείων δίνει με απόφαση του στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ ο Διοικητής της, Γιώργος Πιτσιλής.
Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των φορολογουμένων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι παρατείνεται έως τις 27 Αυγούστου 2021 η προθεσμία εντός της οποίας: Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Covid ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Δήλωση Covid μπορούν να υποβάλουν οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει Δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020. Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.
Αλλαγές στη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων φέρνει το νομοσχέδιο «Γενικό Εμπορικό Μητρώο και Υπηρεσίες Μιας Στάσης-Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151» που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης. Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση της ενωσιακής Οδηγίας 2019/1151 που αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου και η διαμόρφωση ενός συστηματοποιημένου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά στη σύσταση και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση ενός κώδικα εταιρικού δικαίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη. Στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της απλούστευσης διαδικασιών σύστασης κάθε εταιρικής μορφής.
Έλλειμμα παρουσιάζεται στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12,22 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 12,95 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράματος 2022-2025 κι ελλείμματος 9,23 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 9,09 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9,92 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6,1 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ με τα μέτρα για τον κορονοϊό με ισχύ από τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 έως και τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021. Έλεγχος δύο φορές την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης, από το Σάββατο 24 Ιουλίου απαγορεύεται σε όλα τα επιβατηγά πλοία, επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία, λάντζες, θαλάσσια ταξί, μικρά σκάφη, επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής, επαγγελματικά τουριστικά πλοία, καθώς και τα ημερόπλοια, ανεξαρτήτως σημαίας, η οργάνωση και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων διασκέδασης, καθώς και η συμμετοχή σε αυτές.
Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου με τίτλο "Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις". Σύμφωνα με το υπουργείο «επιχειρείται μια διαρθρωτική αλλαγή, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις της νέας γενιάς, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος». Για κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας από 1.1.2022 και προαιρετικά για όσους είναι κάτω των 35 ετών, θα δημιουργηθεί ένας ατομικός λογαριασμός, στον οποίο θα σωρεύονται οι ασφαλιστικές του εισφορές .
Αυξήθηκαν το β' τρίμηνο οι δείκτες Τιμών Κατηγοριών Έργων Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών και Τιμών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατηγοριών Έργων Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών του Β΄ τριμήνου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β΄ τριμήνου 2020, παρουσίασε αύξηση 2,0%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός Δείκτης κατά το Β΄ τρίμηνο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Α΄ τριμήνου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,8%, έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.