Ανοίγει σήμερα το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις για νέες προσλήψεις εποχικά εργαζόμενων χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που εντάσσονται στο ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας: Από 14/7/2021, οι επιχειρήσεις - εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που επιθυμούν να προβούν σε νέες προσλήψεις εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, μπορούν να ενταχθούν στο ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, υποβάλλοντας αιτήσεις στην ΕΡΓΑΝΗ.
Από σήμερα, Τετάρτη 14/7/2021 έως και τις 31/7/2021 δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ΦΑΣΗ) - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ», για τον μήνα Ιούλιο 2021. Επιπλέον, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας από Τετάρτη 14/7/2021 έως και τις 16/7/2021 δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ) - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ», για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2021.Το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα είναι διαθέσιμο για υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων από 14/7/2021 και μετά τις 18.00.
Ήπια εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, στις 105,3 μονάδες τον Ιούνιο από 110 μονάδες το Μάιο, άνοδος της ανεργίας το Μάιο του 2021, ύστερα από οκτώ μήνες συνεχούς μείωσης, οριακή βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο και υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι ορισμένα από τα στοιχεία που σημειώνει το μηνιαίο δελτίο για τη βιομηχανία που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Τονίζει την υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 4,7% το Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο και τη σημαντική άνοδο 13,9% στην Ελλάδα. Αισθητή είναι και η ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανίας 35,8% τον Απρίλιο όπως και η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στα €2,3 δισ. από €1,3 δισ. ένα χρόνο πριν.
«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του, καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε μονάδες ειδικής φροντίδας ηλικιωμένων και όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου, στους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παροχή κινήτρων για εμβολιασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, και τέλος ότι από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.
Κατατέθηκε χθες το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω της πλατφόρμας SFC2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η επίσημη υποβολή αποτελεί το τελευταίο βήμα σε μια εκτεταμένη διαβούλευση που έλαβε χώρα το τελευταίο έτος. Ακολούθησε συστηματική και εντατική συνεργασία και επεξεργασία των κειμένων, τόσο σε εθνικό επίπεδο μέσω των Οργάνων Σχεδιασμού και Κατάρτισης του ΕΣΠΑ, όσο και με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Επιτροπής, ώστε να καταλήξουμε στο τελικό κείμενο, το οποίο βρίσκεται πλέον σε στάδιο έγκρισης. Με την έγκριση η οποία αναμένεται έως τέλος Ιουλίου, πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά έτη, από τα οποία πιστώσεις 20,9 δισ. ευρώ αφορά στην ενωσιακή στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην εθνική συνεισφορά.
Με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα η ΑΑΔΕ θέτει σε ισχύ τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της, ο οποίος προβλέπει αυξημένους ελέγχους και κατασχέσεις για όσους χρωστούν στην εφορία. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου χιλιάδες επιχειρήσεις να μη βρεθούν προ εκπλήξεως και αντιμέτωπες με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών προχωρεί στην εφαρμογή του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού. Με στόχο τη μείωση της παραοικονομίας αλλά και την αύξηση της εισπραξιμότητας στα ληξιπρόθεσμα χρέη, το σχέδιο που ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ προβλέπει την αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού πάνω από 1.250 ευρώ, εφόσον βέβαια ο οφειλέτης είναι συνεπής στη ρύθμιση που υποχρεούται να κάνει για την τακτοποίηση των χρεών του. Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μετά από κατάσχεση.
Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από τον τρίτο και τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν τώρα την ευκαιρία να διεκδικήσουν τα φθηνά κρατικά δάνεια τα οποία μάλιστα θα είναι «κουρεμένα» έως και 50%. Η ΑΑΔΕ άνοιξε ξανά την πλατφόρμα myBusinessSupport για την υποβολή ενστάσεων. Οι επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ενημερωτικό e-mail από την ΑΑΔΕ μπορούν να υποβάλλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επόμενη ημέρα της παραλαβής του. Στο αίτημα θα πρέπει να ενημερώσουν το σύστημα για ποιες από τις δύο φάσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπέβαλαν αίτηση η οποία απορρίφθηκε καθώς και για τους λόγους που κόπηκαν από την κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα θα πρέπει να στείλουν συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που να στηρίζουν το δικαίωμα της ένστασης. Στη συνέχεια οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν τα αιτήματα με βάση τα νέα δεδομένα.
Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου και ώρα 06.00 έως την Πέμπτη 15 Ιουλίου και ώρα 06.00 το πρωί
Δεύτερη ευκαιρία δίνει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στους πληττόμενους οφειλέτες να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία με την πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 μηνιαίων δόσεων, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Πρόκειται για όσους ήταν την 1η Νοεμβρίου 2019 ενταγμένοι στην παλιά πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων αλλά μετά την ημερομηνία αυτή τέθηκαν εκτός της ρύθμισης, είτε επειδή δεν κατέβαλαν δύο ή περισσότερες συνεχόμενες δόσεις είτε επειδή άφησαν απλήρωτα ή αρρύθμιστα άλλα νεότερα χρέη τους.
Ανοδικά στο 1% ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Ιουνίου 2021. Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιουνίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2020 προέκυψε αύξηση 1,0% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον Μάιο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.