Στα 109 δισ. ευρώ διατηρηθήκαν τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Εξ αυτών τα 24,2 δισ. ευρώ χαρακτηρίζοντας ως ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα το πραγματικό ύψος των ληξιπρόθεσμων να φτάνει τα 84,8 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένο έναντι του Μαρτίου 2021. Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν μέσα στη χρονιά, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 2,561 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2020 είχε φτάσει τα 2,43 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 5,3%). Μόνο τον Απρίλιο προστέθηκε νέο ληξιπρόθεσμο χρέος 250 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 222 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 12,6%).
Στους 3.202 ανέρχονται, συνολικά, οι ενταγμένοι ωφελούμενοι στο πλαίσιο της δράσης «e-λιανικό - Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος». Δημοσιεύθηκε η δεύτερη τροποποίηση της απόφασης ένταξης ωφελούμενων στο πλαίσιο της δράσης, σχετικά με την ένταξη επιπλέον 1584 ωφελούμενων με συνολική δημόσια δαπάνη 7.526.459,87 ευρώ, από τους οποίους οι 534 ανήκουν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι 326 στην περιφέρεια Ηπείρου, οι 310 στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι 414 στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Η συνολική δημόσια δαπάνη για τους 3.202 ενταγμένους ωφελούμενους διαμορφώνεται σε 15.123.083,51 ευρώ.
Δημοσιεύθηκε από τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) το Εγχειρίδιο Ορθής Υποβολής Δικαιολογητικών του Παραρτήματος V για τη δράση «Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων» του ΕΠΑνΕΚ. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει διευκρινίσεις και χρήσιμες οδηγίες για την ορθή και πλήρη υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων στη δράση, σε ό,τι αφορά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις πληροφορίες στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: http://www.antagonistikotita.
Το α΄ τρίμηνο του 2021 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο α΄ τρίμηνο του 2020 και ύφεση 6,9% που είχε καταγραφεί το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2%. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε ετήσια βάση: Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 38,7%.
Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και αφού ελήφθη υπ' όψιν σειρά προτάσεων από συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σύγχρονα, πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, αποκαθιστά αδικίες, καταργεί αναχρονιστικές ρυθμίσεις, προσαρμόζει το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Το σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε στη Βουλή
Οι βασικότερες τομές του νομοσχεδίου
Την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν τον Μάιο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 7-11 Ιουνίου. Συνολικά θα καταβληθούν περί τα 143 εκατ. ευρώ σε 280.000 περίπου δικαιούχους.
Ο προγραμματισμός καταβολών για την εβδομάδα 7-11 Ιουνίου
Η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 4,54 δισ. ευρώ είναι μονόδρομος, ώστε η ελληνική οικονομία να λάβει τη βραχυχρόνια αναπτυξιακή τόνωση που τόσο χρειάζεται. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στη δεύτερη ανάλυση επικαιρότητας για το 2021 με τίτλο «Μπορεί ο τουρισμός να σώσει την ανάπτυξη για το 2021;». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, «ο τουρισμός δύναται για το 2021 να είναι ο "στυλοβάτης" της ανάπτυξης και σε αυτό το γεγονός φαίνεται ότι βασίζεται και ο σχετικός κυβερνητικός σχεδιασμός για το 2021. Αυτό το γεγονός όμως πρέπει να θεωρηθεί παροδικό, καθώς οφείλεται στις ειδικές συνθήκες που επικρατήσαν στην ελληνική αλλά και στη διεθνή οικονομία λόγω της πανδημίας COVID-19.
Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν ήδη δει ή αναμένουν να δουν την οικονομική τους κατάσταση να επηρεάζεται αρνητικά λόγω της πανδημίας ενώ σχεδόν οι μισοί ( 44%) ζητούν να δοθεί προτεραιότητα από την ΕΕ αφενός σε στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και αφετέρου στην επένδυση πόρων για την ανάπτυξη. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συλλογή δεδομένων: Μάρτιος – Απρίλιος 2021) που καταδεικνύει ότι οι πολίτες της ΕΕ νιώθουν όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στην προσωπική τους ζωή και την οικονομική τους κατάσταση. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, 31% των Ευρωπαίων έχουν ήδη δει την οικονομική τους κατάσταση να επηρεάζεται αρνητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% για την Ελλάδα.
Αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr η νέα «Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (http://www.opengov.gr/minlab/
Οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, για ορισμένα (10-15) κράτη μέλη, σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις «δεν είναι ακόμη βέβαιο για ποιες χώρες θα πρόκειται. Αυτό εξαρτάται από την αξιολόγηση των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, με τα οποία οι χώρες αιτούνται χρήματα από το Ταμείο.