Απλοποιείται η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση των πολιτών με το Δημόσιο με την εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού (iRantevou). Οι συναλλασσόμενοι μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://rantevou.ypes.gr έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με τη δημόσια υπηρεσία που επιθυμούν την ημέρα και ώρα που τους εξυπηρετεί (αλλά και να το ακυρώσουν και να το μεταθέσουν) και να ενημερωθούν για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ενδεχομένως χρειαστεί να έχουν μαζί τους. Στην παρούσα φάση έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα οι Υπηρεσίες του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών, ενώ για όσους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά, δίνεται η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού τηλεφωνικώς καλώντας στη γραμμή εξυπηρέτησης 2131522522 (Από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 πμ έως 13:00 μμ)
Στα 9,38 δισ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού (Κεντρικής Διοίκησης) κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021 σε ταμειακή βάση, από 6 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού στα 22,17 δισ. ευρώ έναντι 18,1 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν στα 17,74 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ, αντιστοίχως. Το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού επιδεινώθηκε στα 6,1 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ πέρυσι.
Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν χθες να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιασθεί με τις απαραίτητες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές. Καθώς πλησιάζει η θερινή τουριστική περίοδος, οι πρεσβευτές των 27 ενέκριναν τη σύσταση αυτή που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πάντως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Το Συμβούλιο συνιστά τη χαλάρωση ορισμένων εκ των περιορισμών και κυρίως γι’ αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 14,8% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας - 210.217 επιχειρήσεις - τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο του 2020. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα Εκπαίδευση (89,3%) και ακολούθως στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (85,0%). Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (0,2%) και στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (1,1%). Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το α' τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 63.560.924 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 5,4% σε σχέση με το α' τρίμηνο 2020, που είχε ανέλθει σε 67.158.036 χιλ. ευρώ.
Περίπου 652 εκατ. ευρώ ήταν οι περαιτέρω απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στην εστίαση, το α' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Τις μεγαλύτερες απώλειες (περίπου 510 εκατ. ευρώ) είχε η εστίαση, ενώ πτώση τζίρου κατά περίπου 142 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν στις επιχειρήσεις παροχής καταλυμάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το α' τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 97.977.317 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59,2% σε σχέση με το α' τρίμηνο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 239.971.658 ευρώ.
Μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος "ΓΕΦΥΡΑ 2" ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλής ("κούρεμα" τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής. Tα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι χθες αίτηση στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ 2". Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για 8 μήνες καθώς και των ανωτέρω νέων διευκολύνσεων.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
Αυξημένο σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού εμφανίζεται το πρωτογενές έλλειμμα το α΄ τετράμηνο του έτους. Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το διάστημα Ιανουαρίου –Απριλίου 2021 διαμορφώθηκε στα 6,21 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,24 δισ. ευρώ. Ειδικά για το μήνα Απρίλιο, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 215 εκατ. ευρώ λόγω της είσπραξης του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 470,5 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για το Μάρτιο. Αν εξαιρεθεί το ποσό αυτό, τότε τα έσοδα από φόρους τον Απρίλιο κατέγραψαν πτώση 7,9% σε σχέση με το στόχο.
Καθορίστηκαν τα ποσά ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, του έτους 2021. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής ορίζεται: - Για το καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας στα 280.000.000 ευρώ. n- Για το καθεστώς της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων στα 5.000.000 ευρώ. Το ποσό της επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ορίζεται: - Για το καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας στα 120.000.000 ευρώ. - Για το καθεστώς της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων στα 400.000.000 ευρώ.
«Ένα ‘γενναίο’ και μη επιστρεπτέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση», υπογράμμισε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο κ Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «Στείλαμε το σχέδιο της υπουργικής απόφασης στις Βρυξέλλες. Μόλις λάβουμε το πρώτο πράσινο φως, θα προβούμε σε επίσημες ανακοινώσεις. Το πρόγραμμα είναι πολύ γενναίο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Κονδύλι μεγαλύτερο από ότι στην εστίαση». Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει την ενίσχυση των κλάδων της ένδυσης, της υπόδησης, των εποχικών καταστημάτων αλλά και των ταξί. «Στο υπουργείο Ανάπτυξης μας καίει να μη μείνει κλειστή ούτε μια επιχείρηση. Κάθε μέρα κάνω 10-12 συσκέψεις με διαφορετικούς κλάδους», είπε.
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση σχετικά με την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον covid-19, η οποία συμπεριλαμβάνει και άλλες ομάδες του ιδιωτικού τομέα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ·Π.οικ.30310/2021 - ΦΕΚ 2016/Β/15-5-2021, τροποποιεί την Δ1α/Γ.Π.οικ.24525/2021 και προσθέτει ακόμα κάποιες ομάδες στον υποχρεωτικό έλεγχο διάγνωσης νόσησης από COVID-19.
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ 2016/Β/15-5-2021