Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΙΟΒΕ: Ενισχυμένος ο δείκτης οικονομικού κλίματος

  • May 06, 2021

Περαιτέρω ενισχύθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, όπως συνέβη συνολικά στην Ευρώπη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)  διαμορφώθηκε στις 97,9 μονάδες, έναντι 96,9 μονάδων τον Μάρτιο. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός από τη βιομηχανία όπου υπάρχει οριακή υποχώρηση, με τους υπόλοιπους τομείς να εισπράττουν ήδη τα πρώτα οφέλη από την επανέναρξη των δραστηριοτήτων και την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων, προσδοκώντας το άνοιγμα του τουρισμού.
 

Περισσότερα


Σε ΦΕΚ τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, που ισχύουν από τις 3 Μαϊου 2021

  • May 05, 2021

Όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, που ισχύουν από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021 περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ 1814/Β/29-4-2021. Σύμφωνα με αυτό, επαναλειτουργεί η εστίαση και επιτρέπεται η χρήση υπαίθριων χωρών, μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται η μουσική και για την μετακίνηση χρησιμοποιείται ο κωδικός 6. Επίσης, προβλέπεται υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.
 
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ 1814/Β/29-4-2021

Περισσότερα


Υπ. Εργασίας: O οδικός χάρτης για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Μάιο

  • May 05, 2021

Την Πέμπτη 6 Μαΐου και ώρα 12:00 ανοίγει το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Μάιο. Ειδικότερα, για το χρονικό διάστημα 6-12 Μαΐου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Μάιο, είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου 2021. Από 13 Μαΐου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες να μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.
 
Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 
 

Περισσότερα


Αδ. Γεωργιάδης: Πιο διευρυμένο ωράριο υπό όρους από 15/5

  • May 05, 2021

«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί» τόνισε, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης. «Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο», συμπλήρωσε. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα», τόνισε.
 

Περισσότερα


Επιδότηση πάγιων δαπανών: Εντός Μαϊου η πλατφόρμα για αιτήσεις

  • May 05, 2021

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών ώστε μέσα στο Μάιο να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουνίου. Μέσω του συγκεκριμένου μέτρου, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 30.000 με 50.000 επιχειρήσεις. Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης πιστωτικού το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Δηλαδή, ο δικαιούχος αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α. 
 

Περισσότερα


Μαζική στροφή στις ανέπαφες συναλλαγές από τους καταναλωτές

  • May 05, 2021

Στις ανέπαφες συναλλαγές με τη χρήση χρεωστικών καρτών ακόμη και για ποσά μικρής αξίας που κυμαίνονται μέχρι και δύο ευρώ, όπως σε περίπτερα, διόδια, φούρνους στρέφονται ολοένα και περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές, λόγω των συνθηκών όπως έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία. Ταυτόχρονα, η διεκπεραίωση μεγάλου αριθμού τραπεζικών ή φορολογικών τους υποχρεώσεων, που ήταν απαραίτητη η επίσκεψη σε εφορίες ή τράπεζες, γίνεται πλέον από απόσταση με ψηφιακό τρόπο. Το 37% του συνολικού αριθμού συναλλαγών που έγιναν στα POS το 2020 αφορούσε συναλλαγές έως 10 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το δίκτυο τερματικών αποδοχής καρτών (POS) της Cardlink.

Περισσότερα


Υγειονομικά Πρωτόκολλα: Υποχρεωτική η εκ νέου εκπαίδευση των συντονιστών τουριστικών καταλυμάτων

  • Apr 29, 2021

Η εκ νέου εκπαίδευση των συντονιστών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15.6.2021.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η υποχρεωτική διενέργεια ελέγχου ανίχνευσης του ιού σε επιχειρηματίες και το προσωπικό των καταλυμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί με rapid test ή αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-test) COVID-19.

Η εγκύκλιος

Η εγκύκλιος έχει ως εξής:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

ΣΧΕΤ.: «Η υπ’ αριθ. 6632/16-4-2021 ΚΥΑ «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 2084), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’ αρ. 8958/15.06.2020 (Β’ 2370), 9418/23.06.2020 (Β’ 2498) και 16192/2020 (Β’ 4687) όμοιες αποφάσεις (Β’ 1632)»

Σε συνέχεια ερωτημάτων που ετέθησαν υπ’ όψιν μας, αναφορικά με την εφαρμογή των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου στα τουριστικά καταλύματα για το τρέχον έτος, διευκρινίζουμε τα εξής:

Άρθρο 3: Εκπαίδευση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων των τουριστικών καταλυμάτων

Είναι υποχρεωτική η εκ νέου εκπαίδευση των συντονιστών τουριστικών καταλυμάτων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15.6.2021 (Παράρτημα Ι, Β.2, Παράρτημα ΙΙ, Θ.2). Η εκπαίδευση των συντονιστών πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας του ΞΕΕ για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.healthfirsttourism.gr/ για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Στη συνέχεια οι συντονιστές των τουριστικών καταλυμάτων, πλην των κάμπινγκ θα πρέπει να έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό έως τις 30.6.2021 (Παράρτημα Ι, Β.3). Οι συντονιστές των κάμπινγκ θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί οι ίδιοι και να έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό τους έως τις 15.6.2021 (Παράρτημα ΙΙ, Θ.2). Για την εκπαίδευση του συντονιστή δεν εκδίδεται κάποια βεβαίωση αλλά απαιτείται να υπάρχουν νέες υπεύθυνες δηλώσεις από το προσωπικό του τουριστικού καταλύματος, πλην των κάμπινγκ, ότι εκπαιδεύτηκαν εκ νέου στην τήρηση των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου (Παράρτημα Ι, Β.3). Σημειώνεται ότι η πιστοποίηση της εκπαίδευσης από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα παραμένει προαιρετική.

Διενέργεια rapid test στο σύνολο του προσωπικού του καταλύματος, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, από επαγγελματία υγείας ή ιατρό εργασίας, ο οποίος ενεργεί βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο του COVID-19 (Παράρτημα Ι, Β.4.5, Παράρτημα ΙΙ, Α.2)

Διευκρινίζεται ότι η υποχρεωτική διενέργεια ελέγχου ανίχνευσης για τους επιχειρηματίες και το προσωπικό των τουριστικών καταλυμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί με rapid test ή αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-test) COVID-19, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Βλέπετε τη σχετική ιστοσελίδα https://supportemployees.services.gov.gr/(S(njsabvhwqgf3dxa2fqhbtbxr))/login.aspx?ReturnUrl=%2f Η υποχρέωση για διενέργεια rapid test ή self-test COVID-19 καταλαμβάνει και όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 ή έχουν νοσήσει από τη λοίμωξη COVID-19.

Κοινοποίηση της ιστοσελίδας της Ελληνικής Κυβέρνησης με τις πληροφορίες για τη λοίμωξη COVID-19 και τα μέτρα που αφορούν τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη χώρα στην αγγλική γλώσσα (Παράρτημα ΙΙ, Δ.4)

Η σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας “Protocols for Arrivals and Departures from Greece” είναι διαθέσιμη στην αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα https://travel.gov.gr/#/ .

 

 

Περισσότερα


Υπ. Οικ.: Τα κίνητρα για την μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα

  • Apr 28, 2021

Ενθαρρυντική, παρά την πανδημία, είναι η απήχηση των νέων φορολογικών κινήτρων για τη μεταφορά από φυσικά πρόσωπα της φορολογικής τους κατοικίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το υπουργείο ήδη για το 2020 και το 2021, έχουν υποβληθεί περίπου 90 αιτήσεις επενδυτών και συγγενικών τους προσώπων, με το ποσό του βεβαιωθέντος φόρου να αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη διετία εφαρμογής. Για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής 180 αιτήσεις συνταξιούχων. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των φορολογουμένων, όπως επισημαίνει το υπουργείο, χορηγήθηκε πρόσφατα παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το 2021.

Περισσότερα


Μειωμένα ενοίκια: Μέχρι 14 Μαϊου η υποβολή δηλώσεων covid

  • Apr 28, 2021

Προθεσμία έως τις 14 Μαΐου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τα «κουρεμένα» ενοίκια του Μαρτίου. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα δέχεται τις δηλώσεις Covid από τους ιδιοκτήτες που εισέπραξαν προκαταβολικά από το κράτος την αποζημίωση για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Μαρτίου χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν τη δήλωση Covid. Όσοι δεν υποβάλουν τη δήλωση Covid για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό της αποζημίωσης που έχουν εισπράξει καθώς απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ρητά ότι «για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί αποζημίωση αλλά δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» έως τις 14 Μαΐου 2021 το ποσό καθίσταται απαιτητό».
 
 

Περισσότερα


Μέχρι τις 10 Μαϊου οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 7

  • Apr 27, 2021

Μέχρι τις 10 Μαΐου οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μπορούν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessSupport. Αυτό προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ σχετικά με τις διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης στους πληττόμενους. Παράλληλα, από τη Μ. Πέμπτη θα ξεκινήσει η πληρωμή των δικαιούχων στους οποίους θα καταβληθεί ποσό 1 δισ. ευρώ. Το σύνολο των δικαιούχων υπολογίζεται σε 300.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
 
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ 1689/Β/25-4-2021

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR