Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν επισήμως στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι και θα διαπραγματευθoύν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές. Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ' αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ. Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο είδε το Ρόιτερς.
Αύξηση 5% σημείωσε ο δείκτης μισθολογικού κόστους στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών το δ' τρίμηνο πέρυσι χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ' τριμήνου 2019, έναντι αύξησης 2,4% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 προς το 2018.
Συμπληρωματικό προϋπολογισμό με την αύξηση των πιστώσεων κατά 3 δισ. ευρώ, απαλλαγή αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος και έκτακτη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ σε πληττόμενες επιχειρήσεις προβλέπει το νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που πλήττονται από τη θεομηνία το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις «προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού».
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατά το 2020, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να γλιτώσουν πάνω από 1,8 εκατομμύρια επισκέψεις στην Εφορία στο διάστημα αυτό. Το όφελος αυτό προς τους πολίτες και το Δημόσιο προέκυψε από τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που ενεργοποίησε η ΑΑΔΕ εν μέσω της πανδημίας τις οποίες παρουσίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για το 2021 προγραμματίζεται σειρά νέων έργων αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών με τη συνδρομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μεταξύ άλλων, το επόμενο δίμηνο προγραμματίζεται να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή για όλες τις επιχειρήσεις η ψηφιακή έκδοση παραστατικών τιμολογίων και αποδείξεων με ταυτόχρονη ενημέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Παράλληλα μέσα από τα δεδομένα του Mydata θα προσυμπληρώνονται οι δηλώσεις ΦΠΑ. Εξάλλου σχεδιάζεται η ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ ενώ έρχεται και η μεταβολή ΚΑΔ όπως και η δημιουργία υποκαταστήματος μέσω Taxisnet.
To χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η βιωσιμότητά του υποστηρίζεται από πολλούς παράγοντες που το αμβλύνουν, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε νέα έκθεσή του. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αυξήθηκε στο 207% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 από 181% το 2019 ως αποτέλεσμα του ισχυρού σοκ που προκάλεσε η πανδημία στα δημόσια οικονομικά της. «Αναμένουμε ότι ο λόγος του χρέους θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό φέτος για να μειωθεί στο 193% το 2022», αναφέρει ο Fitch.
Ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στα καθεστώτα ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων». Συνολικά υπεβλήθησαν 982 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε πως «στόχος του υπουργείου είναι η ταχύτατη υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων, η μείωση των άσκοπων γραφειοκρατικών διαδικασιών και η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, ιδίως τη μικρομεσαία, για νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Πλήρως ηλεκτρονικά πραγματοποιείται πλέον η απογραφή, μεταβολή και λήξη της ασφάλισης των φυσικών προσώπων (ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτών-φυσικών προσώπων) στον e-ΕΦΚΑ με τη λειτουργία δύο νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Με τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που είναι διαθέσιμες στη ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr και στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet, ο πολίτης μπορεί να προχωρήσει σε:
α. Βεβαίωση υποβολής απογραφικής δήλωσης και βεβαίωση επανεγγραφής.
β. Απογραφή φυσικού προσώπου στο μητρώο εργοδοτών.
Υπάγονται συνολικά 12.579 ωφελούμενοι στη δράση «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων 308.893.489 ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη των πράξεων ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί, δεν θα υπερβεί την εκχωρημένη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, οι ωφελούμενοι έχουν την υποχρέωση να ενημερώνονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ (https://exoikonomo2020.gov.gr
Η πρώτη συμφωνία μεταξύ ΕΤΕπ και κράτους-μέλους της Ε.Ε. με αντικείμενο τη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" υπεγράφη χθες από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Όπως ανακοινώθηκε ειδικοί της ΕΤΕπ σε τεχνικά, χρηματοοικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα θα εντοπίσουν έργα υψηλού αντίκτυπου, τομείς προτεραιότητας και αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές δομές, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη αξιοποίηση της νέας ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής και δανειοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, με σκοπό να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Αύξηση 1,9% παρουσίασαν οι συνολικές πωλήσεις σε αξία του οργανωμένου λιανεμπορίου (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., σε Ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών) το πρώτο τρίμηνο του 2021 (στοιχεία YTD έως 28 Μαρτίου 2021) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Αντίστοιχα, τα FMCGs (ταχυκίνητα καταναλωτικά είδη) στο σύνολό τους παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων σε αξία 1,2%. Σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen, όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τα τρόφιμα και ποτά είναι η μοναδική μεγάλη κατηγορία, που αναπτύσσεται με +4,2%, ενώ οι κατηγορίες που αφορούν στα προϊόντα προσωπικής περιποίησης καθώς και τα προϊόντα οικιακής χρήσης παρουσιάζουν μείωση στις πωλήσεις τους σε αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά -8,9% & -7,4% αντίστοιχα.