Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Από σήμερα οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ 2023

  • Jun 12, 2023

Σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», στην πλατφόρμα https://exoikonomo2023.gov.gr, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία 60 εκατ. διατίθενται αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, εκτιμάται ότι θα ενταχθούν 20.000 νοικοκυριά. Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40 έως 75%, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού, ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού με επιδοτούμενο επιτόκιο. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι: Αντικατάσταση κουφωμάτων, Τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης, Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (Σύστημα διαχείρισης smart home).

Περισσότερα


Τα περισσότερα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει απορροφήσει η Ελλάδα

  • Jun 12, 2023

Η Ελλάδα όχι μόνο εξασφάλισε τα περισσότερα κονδύλια μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. από το Ταμείο Ανάκαμψης ως ποσοστό του ΑΕΠ της, 30,5 δισ. ευρώ ή 16,7% του ΑΕΠ, αλλά έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής και τα περισσότερα, 11,1 δισ. ευρώ ή 6,1% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα επιδόσεων της Κομισιόν. Στο πρόσφατο κείμενο των Συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη, που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, τα σχόλια για τις επιδόσεις των κρατών-μελών στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αποτύπωσαν και ποιοτικά την εικόνα. Έτσι, ενώ η Γερμανία, για παράδειγμα, που δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα πληρωμής δόσης, επιπλήττεται για «σημαντικές καθυστερήσεις» και καλείται να «επιταχύνει σημαντικά», η Ελλάδα, έχοντας υποβάλει τρία αιτήματα πληρωμής, θεωρείται ότι «προχωρεί καλά» και καλείται να «διατηρήσει τη δυναμική της εφαρμογής στο μέλλον».

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ το α΄3μηνο 2023

  • Jun 08, 2023

Αύξηση κατά 2,1% παρουσίασε το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 σε όρους όγκου, ενώ σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του  2022 εμφάνισε μείωση κατά 0,1%, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2022. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022.  Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%.

Περισσότερα


Θ. Πελαγίδης: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον

  • Jun 08, 2023

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική ανθεκτικότητα μέσα σε ένα δυσμενές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Αυτό δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% το α’ τρίμηνο εφέτος. Ανέφερε επίσης ότι αναδεικνύονται οι προϋποθέσεις ισχυρότερης οικονομικής μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023. «Η αύξηση ήταν σημαντική τόσο στην ιδιωτική κατανάλωση (αύξηση κατά 2,3%), όσο και στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (αύξηση κατά 8,2%).Το σημαντικότερο όμως αποτέλεσμα είναι οι θετικές εξελίξεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν χαμηλότερη αύξηση, κατά 5,6%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πελαγίδης.

Περισσότερα


Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Σημαντική μείωση περιθωρίου μεταξύ των επιτοκίων για τα νέα δάνεια και τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις

  • Jun 08, 2023

Το περιθώριο (spread) μεταξύ των επιτοκίων για τα νέα δάνεια και τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα  μειώνεται σημαντικά, κυρίως μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης περιορίζεται, τόσο στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και στο spread, παρόλο που το κόστος δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές είναι για τις ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο άλλων χωρών. Τον Απρίλιο του 2023, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, το περιθώριο των νέων στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας σε σχέση με τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις Ιδιωτών με συμφωνημένη διάρκεια άνω του 1 έτους, ήταν μικρότερο στην Ελλάδα (1,7%) σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,2%). Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων σε χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με θέμα «Επιτόκια νέων δανείων και καταθέσεων και το μεταξύ τους περιθώριο (spread) – Απρίλιος 2023».

Περισσότερα


ΟΟΣΑ: Πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,2% το 2023

  • Jun 08, 2023

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του (economic outlook) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή παρά τους μετωπικούς ανέμους, σημειώνει η έκθεση, με τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,9% καθώς εντείνεται η υλοποίησή τους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η έκθεση αναφέρει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, η πραγματική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται, αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, ενώ για την ανεργία προβλέπεται ότι θα μειωθεί από 12,4% πέρυσι στο 11,2% εφέτος και περαιτέρω στο 10,4% το 2024. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί φέτος λιγότερο από το 2022 (1,7% έναντι 8%) λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό.

Περισσότερα


ΤτΕ: Διευρύνθηκε το χάσμα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

  • Jun 07, 2023

Στο 0,25% διαμορφώθηκε το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων, ενώ 5,85% το επιτόκιο νέων δανείων τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,60 εκατοστιαίες μονάδες. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,29%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 5,84%. Το περιθώριο επιτοκίου, τέλος, μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,55 εκατοστιαίες μονάδες. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,25%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) αυξήθηκε στο 0,29%, από 0,26% τον προηγούμενο μήνα.

Περισσότερα


Γ. Στουρνάρας: Επιτακτική η ανάγκη για ταχεία μετάβαση σε μια περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη

  • Jun 07, 2023

«Η διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την ταχεία μετάβαση σε μια περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη με τη συμβολή και τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές, διεθνώς, εντός του πλαισίου της εντολής τους, συνεχίζουν να συμβάλλουν προς αυτό τον σκοπό με την περαιτέρω ενσωμάτωση των θεμάτων βιωσιμότητας στις λειτουργίες τους. Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει το έργο της για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα με ποικίλες δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων της, σύμφωνα και με τη δέσμευσή της στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 26)» ανέφερε σε μήνυμα του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Περισσότερα


Σε 781 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων

  • Jun 07, 2023

Σε 781 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Ε.Μ.Ν.Ε.) μετά και την τελευταία απόφαση για την εγγραφή, επιπλέον, 32 επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τις 32 επιχειρήσεις που εγγράφηκαν, οι 26 ελέγχθηκαν και για τους δύο δείκτες που ζητάει το μητρώο δηλαδή και ως προς την καινοτομία και ως προς την προοπτική ταχείας κλιμάκωσης του μεγέθους των πωλήσεών τους στην παγκόσμια αγορά ενώ οι 6 εντάχθηκαν με την διαδικασία fast truck. Σημειώνεται ότι απορρίφθηκαν 28 αιτήσεις ένταξης διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση σε επόμενο κύκλο ηλεκτρονικής υποβολής.

Περισσότερα


ΑΑΔΕ: Δημοσιεύεται η λίστα των μεγαλοοφειλετών σε Δημόσιο και ΕΦΚΑ

  • Jun 06, 2023

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας – φυσικά και νομικά πρόσωπα – με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Οι εν λόγω οφειλέτες θα λάβουν, σύντομα,  από την ΑΑΔΕ ειδοποιητήρια, με τα οποία θα καλούνται  εντός 15 ημερών, να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Όσοι δεν ανταποκριθούν θα μπουν στις «μαύρες» λίστες μεγαλοοφειλετών, οι οποίες θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής στο τέλος Ιουνίου.Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια για τη δημοσιοποίηση θα λάβουν από την Α.Α.Δ.Ε. ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία θα καλούνται εντός 15 ημερών, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις προς δημοσιοποίηση οφειλές τους πριν δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους ή οι επωνυμίες τους.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR