Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιανουάριο εφέτος

  • Apr 01, 2021

Μείωση 3% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιανουάριο εφέτος, καθώς ανοδικά κινήθηκαν κυρίως οι πωλήσεις τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων. Ειδικότερα, ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος σε: Φαρμακευτικά- καλλυντικά (15,4%), Τρόφιμα- ποτά- καπνός (11,4%), Πολυκαταστήματα (7,5%) και Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (3%). Στον αντίποδα, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε: Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (20,3%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (5,2%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (2,5%) και Ένδυση- υπόδηση (0,9%).

Περισσότερα


Εστίαση: Ως 100.000 ευρώ θα λάβουν περίπου 34.000 επιχειρήσεις - Στα 330 εκατ. το συνολικό πακέτο στήριξης

  • Apr 01, 2021

Νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η δράση παρουσιάστηκε πριν από λίγο από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης στους θεσμικούς φορείς της εστίασης. Υπολογίζεται ότι θα επιδοτηθούν 34.000 απ' τις 80.000 επιχειρήσεις της εστίασης.

Σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης, η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.
Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.
Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.
Επισημαίνεται ότι
Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.
Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.
Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: Από το πρόγραμμα "Γέφυρα 2", θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες

  • Mar 31, 2021

Πλέον των 600 εκατομμυρίων ευρώ υπολογίζονται τα χρέη που θα καλύψουν τα δύο προγράμματα "Γέφυρα", βάσει των εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών. "Το υπουργείο Οικονομικών, με το παρόν πρόγραμμα αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι αρωγός της ελληνικής επιχειρηματικότητας, πιστεύει σε αυτήν και της παρέχει ουσιαστική υποστήριξη. Επιβραβεύει τη συνέπεια και ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών", ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, που εκτίμησε ότι από το πρόγραμμα "Γέφυρα 2", θα επωφεληθούν 100.000 με 150.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. "Η διαδικασία της αίτησης στο νέο πρόγραμμα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά. Στόχος μας είναι, η πλατφόρμα να είναι διαθέσιμη στις 5 Απριλίου, έτσι ώστε το αργότερο τον Μάιο, να καταβληθεί η πρώτη δόση της κρατικής επιδότησης που θα καλύψει αναδρομικά και τον μήνα Απρίλιο", είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Περισσότερα


Σε ισχύ τα φορολογικά κίνητρα για τους "Επενδυτικούς αγγέλους"

  • Mar 31, 2021

Για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία θεσπίζει φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους στις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του Elevate Greece, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αφορμή την υπογραφή της σχετικής απόφασης. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γεώργιος Πιτσιλής, υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό φορολογούμενου-φυσικού προσώπου ως «Επενδυτικού Αγγέλου» (Angel Investor). Παράλληλα, του αναγνωρίζει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα για επενδύσεις σε νεοφυή επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων-Elevate Greece.

Περισσότερα


Η Κομισιόν προτείνει επιπλέον 2,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα, για την προστασία θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων

  • Mar 31, 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο να χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 3,7 δισ. ευρώ σε έξι κράτη μέλη στο πλαίσιο του SURE, του μέσου των 100 δισ. ευρώ, το οποίο σχεδιάστηκε για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19. Οι προτάσεις ακολουθούν επίσημα αιτήματα για πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή στο πλαίσιο του SURE, τα οποία υποβλήθηκαν από το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Μάλτα, επιπλέον της στήριξης που έχει ήδη εγκρίνει το Συμβούλιο. Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων που υπέβαλαν τα έξι κράτη μέλη, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να εγκρίνει την πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή 394 εκατ. ευρώ στο Βέλγιο, 125 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, 113 εκατ. ευρώ στη Λετονία, 355 εκατ. ευρώ στη Λιθουανία και 177 εκατ. ευρώ στη Μάλτα.
 

Περισσότερα


Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μεγάλη αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη το Μάρτιο

  • Mar 31, 2021

Μεγάλη αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφηκε τον Μάρτιο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ελλάδα αυξήθηκε στις 96,9 μονάδες από 91,9 τον Φεβρουάριο. Στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 101 από 93,4 μονάδες. Στην άνοδο του ESI στην Ελλάδα συνέβαλαν όλοι οι επιμέρους δείκτες καθώς βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη στους τομείς της βιομηχανίας (στις -7,5 από -10,6 μονάδες), των υπηρεσιών (-18,2 από -22,6), του λιανικού εμπορίου (-1,3 από -10,1) και των κατασκευών (-12,2 από -16,8 μονάδες). Βελτιωμένη ήταν και η καταναλωτική εμπιστοσύνη (στις -39,5 από -46,2 μονάδες).
 

Περισσότερα


ΙΕΛΚΑ: Αύξηση τζίρου, αλλά και λειτουργικού κόστους για τα σούπερ μάρκετ

  • Mar 31, 2021

Πάνω από 160 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ήταν το πρόσθετο λειτουργικό κόστος για τα σούπερ μάρκετ το 2020 προκειμένου να διαχειριστούν την πανδημία, ενώ ανάλογο εκτιμάται ότι θα είναι το πρόσθετο κόστος και το τρέχον έτος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), από τα 160 εκατ. ευρώ το εργασιακό κόστος είναι 130 εκατ. ευρώ (εννοείται το επιπλέον). Βασική αιτία, οι πολλές νέες προσλήψεις στις οποίες προχώρησαν το 2020 οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, λόγω της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας, του ελέγχου του αριθμού ατόμων στην είσοδο των καταστημάτων, της απολύμανσης, της αδειοδότησης προσωπικού λόγω προστασίας ευπαθών ομάδων, γονικών αδειών, αλλά και της αξιοποίησης νέων καναλιών πώλησης όπως είναι, πχ τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, οι τηλεφωνικές παραγγελίες, η διανομή κατ’ οίκον κ.λπ.

Περισσότερα


Παρατείνεται η υποχρέωση αποστολής τιμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Ε-καταναλωτής από τα σούπερ μάρκετ

  • Mar 31, 2021

Παρατείνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου η υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να αποστέλλουν τις τιμές των τροφίμων, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής. Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου και η δυνατότητα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, τις καθημερινές κατά μία ώρα και κατά δύο ώρες το Σάββατο καθώς και η δυνατότητα λειτουργίας τους, τις Κυριακές είτε για όλη τη χώρα είτε για μέρος αυτής.
 

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Κάμψη σημείωσαν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές το γ' τρίμηνο πέρυσι

  • Mar 31, 2021

Μείωση 19,4% σημειώθηκε στο βάρος των φορτίων/εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα ταξινομημένα στην Ελλάδα, το γ' τρίμηνο πέρυσι σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2019. Ειδικότερα, το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών ανήλθε σε 86.310,0 χιλιάδες τόνους έναντι 107.055,8 χιλ. τόνων το γ' τρίμηνο του 2019. Παράλληλα, τα τονοχιλιόμετρα ανήλθαν σε 6.166.594,4 χιλ. το γ' τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας μείωση 0,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019 οπότε είχαν ανέλθει σε 6.210.169,6 χιλ.
 
 

Περισσότερα


Μητσοτάκης: 200.000 θέσεις εργασίας και αύξηση ΑΕΠ 7 μονάδες με το Σχέδιο Ανάκαμψης

  • Mar 31, 2021

«Το σχέδιο δεν αφορά μόνο μια κυβέρνηση, αφορά όλη την Ελλάδα. Η εμβέλειά του μετριέται σε δεκαετίες», είπε ο πρωθυπουργός

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Στηρίζεται σε 4 πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη Οικονομία, και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


«Το Εθνικό Σχέδιο έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την Οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εξ ου και το όνομα αυτού είναι η Ελλάδα 2.0. Το Εθνικό σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μαζί, πάντως, με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά σηματοδοτεί ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας. Αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Γιατί οι κατευθύνσεις έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν στην Ελλάδα. Έχουν γίνει από Έλληνες και αφορούν Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία του. Ενσωματώνει εμπειρία και από την πανδημία. Εξαλείφει παγιωμένες παθογένειες. Το Εθνικό Σχέδιο οδηγεί στην δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου. Η προσπάθεια που σήμερα ξεκινά σημαίνει περισσότερες δουλειές ιδίως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους», σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεν αφορά μία κυβέρνηση, αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως: «Δεν περιορίζεται σε θητείες, αλλά απλώνεται σε δεκαετίες. Αποτελεί, ως εκ τούτου, ευκαιρία για την δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων. Είναι όμως πρωτίστως ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί», σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR