Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Διευκρινίσεις για τις αποζημειώσεις από τα μειωμένα ενοίκια με νέα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών

  • Mar 26, 2021

Διευκρινίσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών για τα μειωμένα ενοίκια δίνει με νέα απόφαση του το υπουργείο Οικονομικών. Στην απόφαση αποσαφηνίζεται πλήρως το καθεστώς για κάθε περίπτωση και διαφορετικό τρόπο συναλλαγής μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση

Περισσότερα


Μείωση ενοικίων: Οι ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων για τον μήνα Μάρτιο

  • Mar 26, 2021

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τον προσδιορισμό πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Μάρτιο 2021.
Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση είναι η Α. 1063/2021 - ΦΕΚ 1156/Β/24-3-2021
 

Περισσότερα


ΥΠΕΝ: Ερωταπαντήσεις για το "Εξοικονομώ-Αυτονομώ"

  • Mar 26, 2021

Νέες διευκρινίσεις και οδηγίες για τη συμμετοχή των νοικοκυριών στο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς επίκειται η έναρξη των εργασιών για όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στο πλαίσιο της τελευταίας προκήρυξης. Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι oι πληρωμές προς τους προμηθευτές θα πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της αίτησης εκταμίευσης της επιδότησης η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από τις αποδείξεις πληρωμής, ψηφιοποιημένες. Προκαταβολή από το πρόγραμμα χορηγείται μόνο στην περίπτωση που ο ωφελούμενος έχει εγκεκριμένο δάνειο. Η προκαταβολή ισούται με το 70 % του δανείου (και όχι του επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου). Η εξόφληση των δαπανών μπορεί να γίνει και με πιστωτική κάρτα.
 
Αναλυτικά οι ερωταπαντήσεις του ΥΠΕΝ

Περισσότερα


ΤτΕ: Πάνω από 90% μειώθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο

  • Mar 26, 2021

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο του 2021 εμφάνισε πλεόνασμα 2 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 98 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ειδικότερα, μείωση κατά 90,9% κατέγραψαν τον Ιανουάριο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ, έναντι 281 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ μείωση κατά 87,4% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιανουάριος 2021: 23 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2020: 183 εκατ. ευρώ). Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 87,9% και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 25,1%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,2% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 0,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Περισσότερα


Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 156.696 ιδιοκτητών αποζημειώσεις 80 εκατ. ευρώ για τα κουρεμένα ενοίκια του Ιανουαρίου

  • Mar 24, 2021

Πιστώθηκαν χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 156.696 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο. Είχε προηγηθεί, την περασμένη Παρασκευή, η πίστωση ποσού συνολικού ύψους 8,7 εκατ. ευρώ σε 119.440 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα μηνός Ιανουαρίου. Έτσι, έχουν καταβληθεί συνολικά, μέχρι σήμερα, 88,7 εκατ. ευρώ σε 276.136 ιδιοκτήτες για τη μείωση ενοικίων του πρώτου μήνα του έτους.

Περισσότερα


ΤτΕ: Στα 436 εκ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

  • Mar 24, 2021

Βελτιωμένη εικόνα εμφάνισε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας τον Ιανουάριο καθώς το έλλειμμα του μειώθηκε κατά 854 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 436 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση του εμπορικού ελλείμματος καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο (-13,4% σε τρέχουσες τιμές και -3,8% σε σταθερές) από τις εισαγωγές (-16,7% σε τρέχουσες τιμές και -12.6% σε σταθερές). Οι μεταβολές αυτές αντανακλούν κυρίως τις μεταβολές των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων.

 

 
 

Περισσότερα


Περιπτώσεις εξαπάτησης εταιρειών μέσω διαδικτύου

  • Mar 24, 2021

Από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Χάγη υπήρξε ενημέρωση για περιπτώσεις εξαπάτησης εταιρειών οι οποίες έχουν περιέλθει σε γνώση της Πρεσβείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι εν λόγω περιπτώσεις  αφορούν στην εξαπάτηση ως προς την υποτιθέμενη πώληση κυρίως μηχανημάτων από ανύπαρκτες στην πραγματικότητα εταιρείες, οι οποίες παρουσιάζονται μέσω του διαδικτύου. Έχουν δε κοινά χαρακτηριστικά και στοιχεία, γεγονός που πιθανόν καταδεικνύει την εμπλοκή των ίδιων προσώπων σε αυτές.

Συγκεκριμένα, σε ιστοσελίδες του διαδικτύου εμφανίζονται διάφορες «ολλανδικές» εταιρείες, οι οποίες οικειοποιούνται τα δεδομένα καθ’ όλα νομίμων ολλανδικών εταιρειών, όπως διευθύνσεις ή ακόμη και στοιχεία της εγγραφής των τελευταίων στο Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας.

Πρόκειται για τις εταιρείες:

-       365 GLOBAL EQUIPMENT ( https://365-global-equipment.com)

-       De BAU https://debaumachines.com/

-       248 International (μητρική εταιρεία: 248 International ltd Bulgaria – βλ. website http://248inter.com/ )

-       Stam Machinery (έχει οικειοποιηθεί μέρος της επωνυμίας της νόμιμης εταιρείας Stam Bouwmachines B.V. )

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προκύπτει ανωτέρω, η επωνυμία των ανύπαρκτων εταιρειών είναι παραπλήσια με αυτή των νομίμων εταιρειών. Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις οι εταιρείες – φαντάσματα χρησιμοποίησαν ως διεύθυνση των υποτιθέμενων αποθηκών τους την ίδια, πραγματική διεύθυνση αποθήκης μίας νόμιμης εταιρείας που αγνοούσε το γεγονός.  Πρόκειται για αποθήκη στην διεύθυνση Lindeboomseweg 15 B, 3828 NG Hoogland.

Η ανωτέρω χρήση του ίδιου στοιχείου (διεύθυνση αποθήκης) από δύο φαινομενικά διαφορετικές περιπτώσεις «εταιρειών», καθώς και κάποιοι αριθμοί τηλεφώνου τους οι οποίοι συμπίπτουν πλην των τελευταίων στοιχείων (ξεκινούν από 337-44-00-  σε δύο περιπτώσεις) μαρτυρούν τη διασύνδεση των περιπτώσεων αυτών. Υπάρχει δε μία (φαινομενική) γεωγραφική συγκέντρωσή τους καθώς οι ανύπαρκτες εταιρείες, με βάση τις υποτιθέμενες διευθύνσεις τους, βρίσκονται στην περιοχή της Ουτρέχτης (Amersfoort) και της βόρειας Ολλανδίας.

Το Γραφείο μας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες ολλανδικές Αρχές, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες, για να αναληφθεί δράση από μέρους τους απαιτείται υποβολή καταγγελίας από τον παθόντα. Ως εκ τούτου, συνιστούμε στις ελληνικές εταιρείες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές στη συνεργασία τους με «ολλανδικές» εταιρείες του διαδικτύου, όσο αληθοφανή και αν παρουσιάζονται τα στοιχεία τους.  Στο Γραφείο μας έχουν αναφερθεί ήδη τέσσερις περιπτώσεις εντός ενός μηνός.

Συνιστούμε επίσης στις ελληνικές εταιρείες να επικοινωνήσουν με το Γραφείο μας πριν προχωρήσουν σε σχετική συνεργασία, προκειμένου, στο μέτρο βέβαια του δυνατού, να ελέγξουμε κατά πόσο υφίσταται νομικά η εταιρεία του δυνητικού συνεργάτη τους. Τέλος, για την εξακρίβωση της ύπαρξης μίας εταιρείας, βοηθά η γνώση του αριθμού εγγραφής στους (KvK) στο ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Kamer van Koophandel - KvK) και ως εκ τούτου οι ελληνικές εταιρείες θα πρέπει να το ζητούν από τις ολλανδικές εταιρείες με τις οποίες σκοπεύουν να έλθουν σε συνεργασία».

 

 

Περισσότερα


17% στην αύξηση εσόδων από ΦΠΑ το 2019 λόγω της χρήσης καρτών

  • Mar 23, 2021

Τη σημαντική συμβολή της χρήσης καρτών στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αποτυπώνει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών (ΙΟΒΕ), με τίτλο «Ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα: Πολιτικές και επιδράσεις στη χρήση καρτών, 2015-2020». Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η μεγάλη αύξηση της χρήσης καρτών στις καθημερινές συναλλαγές συνέβαλε τουλάχιστον κατά 17% στην ετήσια αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ που καταγράφηκε το 2019. Σημειώνεται ότι η χρήση καρτών διευρύνθηκε θεαματικά μετά το 2015, λόγω της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, ενώ διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς και μετά το 2017, ως αποτέλεσμα και των μέτρων προώθησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που πάρθηκαν με τον νόμο 4446/2016.
 

Περισσότερα


Πρόσκληση ΕΟΤ στις επιχειρήσεις για δωρεάν προβολή στο Visit Greece App

  • Mar 23, 2021

Ανοιχτή πρόσκληση για δωρεάν προβολή στο VisitGreece App,  το επίσημο ‘’destination app" της χώρας μας, απευθύνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το VisitGreece App αποτελεί ένα χρηστικό εργαλείο για τους επισκέπτες της Ελλάδας, στο οποίο μπορούν να βρουν γρήγορα και εύκολα ταξιδιωτικές πληροφορίες, καθώς και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τουριστικά θέματα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από λίγους μήνες και ήδη αριθμεί πάνω από 700.000 downloads. Προκειμένου να επωφεληθούν από την εξαιρετική ευκαιρία προβολής στην εφαρμογή, οι επιχειρήσεις καλούνται να εγγραφούν στους ισοτόπους:   www.visitgreece.gr  και www.visitgreeceapp.com επιλέγοντας το πεδίο «Εγγραφή επιχειρήσεων». Η εφαρμογή παρέχει επίσης τη δυνατότητα επικαιροποίησης των πληροφοριών για την επιχείρησή, ανανέωσης του φωτογραφικού υλικού, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να δημοσιεύουν ειδικές προσφορές και εμπειρίες για τους χρήστες της εφαρμογής. Όλη η υπηρεσία προσφέρεται εντελώς δωρεάν.

Περισσότερα


Νέο ταμείο “Acceleratett” (Fund of funds) από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

  • Mar 23, 2021

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), συνεχίζει τις επενδυτικές της δραστηριότητες με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ελληνικού οικοσυστήματος της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της μεταφοράς τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το νέο ταμείο έχει τη μορφή fund-of-funds και φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability). Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση μέσω ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, με στόχο να συσταθούν επενδυτικά σχήματα διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds), με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΑΤΕ, www.hdbi.gr.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR