Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), συνεχίζει τις επενδυτικές της δραστηριότητες με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ελληνικού οικοσυστήματος της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της μεταφοράς τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το νέο ταμείο έχει τη μορφή fund-of-funds και φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability). Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση μέσω ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, με στόχο να συσταθούν επενδυτικά σχήματα διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds), με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΑΤΕ, www.hdbi.gr.
Άνοιξε η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων των προμηθευτών τεχνολογικού εξοπλισμού που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα voucher «Ψηφιακή Μέριμνα», όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας. Στην πλατφόρμα καλούνται να εγγραφούν τόσο οι κατασκευαστές επιλέξιμου εξοπλισμού, οι επίσημοι αντιπρόσωποί τους, οι εξουσιοδοτημένοι διανομείς τους και οι ανεξάρτητοι εισαγωγείς που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις για έγκριση συγκεκριμένων μοντέλων εξοπλισμού, όσο και οι έμποροι λιανικής, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διαθέτοντας εγκεκριμένο εξοπλισμό στους δικαιούχους. Για περισσότερες πληροφορίες και για το πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση στην πλατφόρμα των προμηθευτών, είναι διαθέσιμη η ιστοσελίδα του προγράμματος, https://www.digital-access.
Ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στο δωρεάν εξ αποστάσεως πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας ΟΑΕΔ-Google Ελλάδας. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, καλούνται να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους έως και την Κυριακή, 4 Απριλίου 2021, στις 23:59. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο του Οργανισμού www.oaed.gr. Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης θα γίνεται αποκλειστικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου www.gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ.
Δημοσιεύθηκε η πρώτη τροποποίηση της πρόσκλησης «e-λιανικό - Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη / αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος», σχετικά με την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης έως τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και ώρα 15:00 αντί για την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 ώρα 15:00. Επίσης, περιλαμβάνονται τροποποιήσεις που αφορούν στις επιλέξιμες δαπάνες, στην καταβολή της επιχορήγησης, στα δικαιολογητικά της δράσης κ.ά. Υπενθυμίζεται, στη σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ, ότι η δράση στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη / αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορoνοϊού (COVID-19), να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους και να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους.
Αναστέλλεται και για το μήνα Μάρτιο η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών για επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή απασχόλησης. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου. Η υποχρέωση πληρωμής μετατίθεται για τον επόμενο του τελευταίου μήνα της ρύθμισης οφειλών που έχουν επιλέξει οι φορολογούμενοι για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την Εφορία.
Δείτε αναλυτικά την απόφαση Α. 1055 /18-03-2021 και τους ΚΑΔ που αφορά
Δείτε αναλυτικά την απόφαση Α. 1056 /18-03-2021 και τους ΚΑΔ που αφορά
Σε 219.283 επιχειρήσεις ανήλθε το πλήθος των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο πέρυσι, που αντιστοιχεί στο 15,1% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο τζίρος τους περιορίστηκε κατά 629,4 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο εφέτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα της Εκπαίδευσης (89,9%) και στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (84,4%). Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (0,2%) και στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (1,1%).
Άνοιξε η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις Covid και τις διορθώσεις λαθών και παραλείψεων από τους ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ σε λειτουργία - στο myTAXISnet - έχει τεθεί η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων COVID και δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020. Ήδη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν υποβάλει δηλώσεις Covid, λαμβάνουν e-mail από την ΑΑΔΕ για να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα (επιλογή ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID). Εκεί, μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση των δηλώσεών τους (αποδοχή, πορεία διεκπεραίωσης), καθώς και να λάβουν οδηγίες για τη διόρθωση τυχόν λαθών ή παραλείψεων. Οι περιπτώσεις αυτές λαθών ή παραλείψεων περιγράφονται αναλυτικά στην Ε. 2060/2021 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.
Παρατείνεται, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ σε «ευαίσθητα» αγαθά και υπηρεσίες. Ειδικότερα, παρατείνεται εκ νέου, από τη λήξη της (30 Απριλίου 2021): Έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021, η ισχύς εφαρμογής του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας (ιατρικές μάσκες και γάντια, σαπούνι, αντισηπτικά, αιθυλική αλκοόλη) του Κώδικα ΦΠΑ. Έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2021, η ισχύς εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών που αφορούν σε εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων και κατ' επέκταση τους τελικούς καταναλωτές/λήπτες των υπηρεσιών.
Απώλειες της τάξης των 126,5 εκατ. ευρώ είχαν τον Ιανουάριο εφέτος, λόγω του lockdown, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις του κλάδου παροχής καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2021 ανήλθε σε 19.476.243 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 74% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 74.986.738 ευρώ. Ενώ, για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2021 ανήλθε σε 53.128.124 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 57,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 124.225.697 ευρώ.
Μείωση 12,2% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2020, έναντι αύξησης 6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2020 με το 2019. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση αυτή στον τζίρο των εγχώριων βιομηχανιών προήλθε: Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας, μείωση κατά 12,5% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης, αύξηση κατά 21% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων.