Έλλειμμα 4,3 δισ. ευρώ εμφάνισε σε ταμειακή βάση ο Κρατικός Προυπολογισμός το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου έναντι ελείμματος 2,31 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το πρωτογενές έλλειμμα ξεπέρασε τα 2,7 δισ. ευρώ έναντι μόλις 383 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού τα οποία διαμορφώθηκαν σε 6,883 δισ. ευρώ, από 7,026 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 10,459 δισ. ευρώ, από 9,014 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020.
Σε 1,4 δισ. ευρώ τον μήνα, ανέρχεται το κόστος από το καθεστώς καθολικού lockdown, σε όρους δημοσίων εσόδων, ωστόσο, αν προστεθούν και οι αξίες προϊόντων, εταιριών, εμπορικών συμφωνιών κλπ, το κόστος είναι πολλαπλάσιο, τονίζει σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στο «Money Review» και σε ερώτηση για το πότε θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει η εστίαση, ο γενικός γραμματέας είπε ότι «Είναι μια συζήτηση που δεν θα αργήσει να ξεκινήσει. Όμως δεν θα βοηθήσει επί του παρόντος να σας αναφέρω ημερομηνίες κλπ. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι τα ανοίγματα είναι μπροστά μας και τα κλεισίματα πίσω μας».
Τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής, όχι μόνο του Συνηγόρου του Καταναλωτή, αλλά και των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που ενημερώθηκαν από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Λευτέρη Ζαγορίτη, επί της ετήσιας έκθεσης του 2019. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τις υπέρμετρες καταχρηστικές προμήθειες των τραπεζών και τις υψηλές χρεώσεις για την χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας από τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, σε μια περίοδο, όπως τονίστηκε από όλους, που η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα της αγοράς και τις ανάγκες των καταναλωτών.
Με 2,5 δισ. ευρώ ενισχύει τα ταμειακά του διαθέσιμα το Ελληνικό Δημόσιο μετά την επιτυχή έκδοση του 30ετούς ομολόγου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «η έκδοση συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας».
Η υποχρεωτική χρήση της πλατφόρμας, myDATA, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου, όμως, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τη χρησιμοποιούν. Ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται καθημερινά, δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, οι ΑΦΜ που έχουν εγγραφεί και κάνουν χρήση της πλατφόρμας ξεπερνούν τους 140.000. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχουν υποβληθεί 19,5 εκατομμύρια παραστατικά, με την πλατφόρμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης να δέχεται κοντά στα 300.000 παραστατικά την ημέρα. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, είτε μόνοι τους, είτε μέσω επτά πιστοποιημένων παρόχων.
Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα για αιτήσεις χρηματοδότησης των Νεοφυών Επιχειρήσεων του “Elevate Greece”. Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο «Elevate Greece», μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων. Πραγματοποιείται με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και θα καλύψει το Κεφάλαιο Κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος αναφοράς (2019 ή 2020) με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα €5.000 και μέγιστο τα €100.000. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε 16/3/2021 και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 15:00.
Στο 15,8% υποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2020 το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας, από 16,4% τον Δεκέμβριο του 2019 και 16,2% τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Δεκέμβριο του 2020, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.880.364 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 726.360 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.272.633 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 36.853 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019 (μείωση 0,9%) και κατά 12.697 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 (μείωση 0,3%).
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός τον Φεβρουάριο στο 0,9%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη εκτίμησή της. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή καθοδηγήθηκε από την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των νωπών τροφίμων που αντιστάθμισαν τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές των υπηρεσιών συνέβαλαν κατά 0,55 μονάδες στον πληθωρισμό και των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού κατά 0,29 μονάδες, ενώ η μείωση των τιμών της ενέργειας αφαίρεσε 0,15 μονάδες.
Tα 39 δισ. ευρώ αγγίζουν πλέον τα δάνεια που κατέχουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) ή servicers. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η ονομαστική αξία των δανείων κατοίκων εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ κι έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού αυξήθηκε κατά 6,264 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε σε 38,929 δισ. ευρώ, έναντι 32,665 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2020. Από αυτά τα 13 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια προς επιχειρήσεις, αύξηση 11,3 δισ. ευρώ, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2020.
Τις δεκατρείς βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσίασε στη συνεδρίαση του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ειδικότερα, στις βασικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται: κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας), υποδομές 5G, ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών Αρχών, εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα, μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων, ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «έξυπνες» βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη).