Έως τις 19 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 06:00 επεκτείνεται το μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως των νέων εντύπων βεβαίωσης κίνησης τόσο των εργαζομένων όσο και των αυτοαπασχολουμένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιτηδευματιών, καθώς και των μελών διοίκησης, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, που επικρατούν σε όλη τη χώρα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το διάστημα από τις 15/2/2021 και ώρα 06:00 έως και τις 19/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους και με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
Η ΕΛΑΝΕΤ, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, διοργανώνει Διαδικτυακή Ενημέρωση με θέμα: Παρουσίαση της νέας Δράσης «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18/02/2021 και ώρα 15:00.
Για να ενημερωθείτε για τη συμμετοχή σας, παρακαλώ πατήστε το κάτωθι link:
https://www.elanet.gr/2021/02/
Κατά 0,6% συρρικνώθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για μείωση 0,7%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε 5% στο τέταρτο τρίμηνο. Για το σύνολο του 2020, η οικονομία της περιοχής συρρικνώθηκε 6,8%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. O αριθμός των απασχολουμένων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε (σε τριμηνιαία βάση) 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι αύξησης 0,1% στο τρίτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η απασχόληση στην περιοχή μειώθηκε 2% στο τέταρτο τρίμηνο.
Μειωμένες κατά 6,9% ήταν στη διάρκεια του 2020, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποιητικής βιομηχανίας. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ για τις επενδύσεις στην βιομηχανία (Οκτώβριος- Νοέμβριος 2020) οι επενδυτικές δαπάνες στη μεταποιητική βιομηχανία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν το 2021 κατά 2,8%. Υποστηρικτικοί παράγοντες στην υλοποίηση επενδύσεων είναι η προσδοκώμενη ζήτηση για προϊόντα και οι τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ κύριοι παράγοντες με αρνητική επίδραση είναι η οικονομική πολιτική στο σύνολό της και η φορολόγηση των κερδών.
Αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων (η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία), χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτησή του στο χθεσινό Eurogroup. Καθώς, όπως υποστήριξε, η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της δημοσιονομικής χαλάρωσης που, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των μέτρων αυτών, συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, επεσήμανε πως η ανάγκη αυτή (της συνέχισης της δημοσιονομικής χαλάρωσης) είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός.
Στη θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία εταιριών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices) προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός διαφανούς πλαισίου διαχείρισης της περιουσίας φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, βασισμένου στις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς. Στόχος είναι η ενίσχυση των κινήτρων για την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.
Τροπολογία, με την οποία - μεταξύ άλλων - απαλλάσσεται και για το μήνα Μάρτιο 2021 από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο "Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της ΑΑΔΕ". Ειδικότερα, με την υπόψη τροπολογία, απαλλάσσεται και για το μήνα Μάρτιο 2021 (ίσχυε για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021) από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση της οριζόμενης επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVlD-19, ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσής του.
Σημαντικά θέματα που αφορούν στη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού περιλαμβάνει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για θέματα της ΑΑΔΕ. Μεταξύ άλλων, επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που είχε χορηγηθεί κατά την αρχική εμφάνιση της πανδημίας, όπως προανήγγειλε και ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, επεκτείνεται έως και τον Μάρτιο ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και παρατείνονται οι διατάξεις για την αναστολή εργασίας, ώστε να καλύπτουν τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν έως την 31η Ιανουαρίου 2021.
Mειωμένα κατά 7,4% ήταν τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό του 2021. Η μείωση των φορολογικών εσόδων οφείλεται σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη «στις επιπτώσεις του lock down, που κράτησε περισσότερο από ότι είχε υπολογιστεί όταν καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός». Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.561 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.091 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και ελλείμματος 768 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.473 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.031 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 495 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.
Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την ένταξη τους στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποίας θα διατεθούν ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αυτό προβλέπει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις. Το ποσό της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 500 ευρώ έως και 50.000 ευρώ ανά περίπτωση.