Άνοιξε η πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για την υποβολή δηλώσεων για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ. Η ΚΥΑ καθορίζει τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ και τους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-EΦKA) που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού κατά το 2020.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι μετά τη λήξη της πανδημίας, όταν θα υπάρχει μια συνολική εικόνα, να λάβει μια σειρά επιπρόσθετων μέτρων ανά κλάδο της οικονομίας ώστε να ενισχύσει αυτούς που θα έχουν πληγεί περισσότερο για να αποφευχθούν τα «λουκέτα». Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ενώ απαντώντας σε εκπροσώπους της εστίασης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση κατανοεί τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας και για το λόγο αυτό επιδότησε τους εκπροσώπους της με το ποσό του 1,9 δισ. το 2020 ώστε να καλύψει τις απώλειες τους στο μεγαλύτερο μέρος τους. Ο κ. Παπαθανάσης συμπλήρωσε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα δοθούν και δάνεια σε επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε πέρυσι σε 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν έως σήμερα υπολογιστεί 7,5 δισ. ευρώ.
Ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής 6 και 7. Η επιστρεπτέα 6 θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ. ενώ η επιστρεπτρέα 7 θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο παράτασης της υγειονομικής κρίσης και της ανάγκης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Στα άμεσα νέα μέτρα περιλαβάνονται:
Τη μορφή επιδότησης επιδιώκεται να έχει το νέο μέτρο κρατικής ενίσχυσης πάγιων δαπανών για πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν πέρυσι πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η διάταξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος για επιδότηση πάγιων δαπανών επιχειρήσεων μπαίνει σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο. Η υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ ενώ «η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα».
Καταβλήθηκαν χθες, Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 313,13 εκατ. ευρώ σε 662.132 δικαιούχους, τα οποία κατανέμονται ως εξής: Για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2021, θα καταβληθούν 306,43 εκατ. ευρώ σε 623.557 δικαιούχους. Σε εργαζόμενους ενταγμένους στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020 θα καταβληθούν 5,89 εκατ. ευρώ σε 19.288 δικαιούχους για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.
Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι λέγοντας πως οι ταχείες εκστρατείες εμβολιασμού σε σημαντικές αγορές, ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν το δρόμο για να επιστρέψουν οι τουρίστες. «Είμαι ρεαλιστής, όμως είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλύτερα απ' ό,τι πέρυσι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Πέρυσι ήμασταν στο 20%-25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φθάσουμε το 50% αυτού που θα είχαμε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι», πρόσθεσε.
Στην ακύρωση των προστίμων που είχαν επιβληθεί στα τέλη του 2020 σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2014 προχωρούν οι Δ.Ο.Υ ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα με την εγκύκλιό του της ΑΑΔΕ, δίνονται οδηγίες στις Δ.Ο.Υ. για την διαγραφή των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του 2014 που υπεβλήθησαν από 21.1.2016 έως και 25.1.2016. Ποσά τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί θα επιστραφούν αφού συμψηφισθούν με βεβαιωμένες οφειλές διευκρινίζεται στην σχετική εγκύκλιο.
Εντός Μαρτίου προγραμματίζει η κυβέρνηση να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ελληνικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο στόχος της κυβέρνησης είναι, μετά τα μέσα Μαρτίου, να μπορέσουμε να καταθέσουμε το τελικό σχέδιο στην Επιτροπή για να κρίνει. Προσέθεσε, δε, ότι «το σχέδιο αυτό θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, όταν θα έρθει η ώρα, και στη Βουλή». Σε παρέμβασή του, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το Ταμείο αποτελεί «μοναδική ευκαιρία για τη χώρα» για να έχουμε ανάκαμψη «όταν με το καλό τελειώσει η κρίση». Τόνισε μάλιστα την ανάγκη επίτευξης οικονομικής και κοινωνικής αποτελεσματικότητας.
Tη διαβεβαίωση ότι εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται από την κυβέρνηση με έκτακτα οικονομικά μέτρα παρείχε σε συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού. Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει, όπως έχει πράξει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, με 24 δισ. ευρώ τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις». Παράλληλα, είπε, «έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ σε αυτή τη μάχη που δίνουμε για το 2021. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αγωνία και αμφιβολία ότι ενδέχεται να σταματήσει πρόωρα η στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και όλων των υπόλοιπων κλάδων, όπως της εστίασης».
O πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Eurostat, λόγω της εκτίναξης των τιμών στη Γερμανία και την Ολλανδία και παρά τη συνεχιζόμενη καθοδική πίεση από τη φθηνότερη ενέργεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 0,9% από -0,3% τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι, που είχαν ερωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν ότι θα αυξανόταν στο 0,5%.