Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Μετά από ένα «καταστροφικό» 2020, οι αερομεταφορείς στο έλεος των παραλλαγών του κορονοϊού

  • Feb 04, 2021

Χωρίς ακόμη να έχουν συνέλθει από την απώλεια των 2/3 της επιβατικής τους κίνησης το 2020, λόγω της πανδημίας της Covid-19, οι αεροπορικές εταιρείες αντικρίζουν το 2021 με ανησυχία, με τις νέες παραλλαγές του ιού να οδηγούν σε κλείσιμο των συνόρων, μειώνοντας ενδεχομένως τις ελπίδες για μια ταχεία ανάκαμψη του κλάδου. Η μείωση της αεροπορικής κίνησης κατά 66%, υπολογιζόμενη σε επιβατοχιλιόμετρα, αντιπροσωπεύει το «μεγαλύτερο σοκ που έχει βιώσει ποτέ η αεροπορική βιομηχανία», τόνισε ο Μπράιαν Πιες, επικεφαλής οικονομολόγος της IATA, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης.

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: Ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

  • Feb 03, 2021

Την προ πανδημίας δέσμευση της κυβέρνησης για νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8% επανάφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, διαβεβαίωσε πως η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ παρά «μόνον στις περιοχές όπου πρέπει να αυξηθεί». Σημειώνεται ότι, ο δημοσιονομικός χώρος για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται από το υπουργείο να προκύψει από την ένταξη περίπου 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Πρόκειται για περιοχές «φιλέτα», οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής χώρας και όπου οι τιμές υπολογισμού των φόρων ακινήτων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές.

Περισσότερα


Απαγόρευση παραμονής των πελατών που περιμένουν για take away μέσα ή έξω από την επιχείρηση

  • Feb 03, 2021

Πρόστιμο 300 ευρώ πληρώνουν, από χθες, όσοι καταναλωτές παραμένουν στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες take away. Αυτό προβλέπει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αφορά τις επιχειρήσεις Εστίασης (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering) για τις οποίες υπάρχει ήδη αναστολή λειτουργίας και κατ΄εξαίρεση παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και κάθοδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών.
Η διάταξη ισχύει από την 2α Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ1 α/Γ.Π.οικ.7062/2021 ΦΕΚ 363/Β/1-2-2021

Περισσότερα


Στα 28,4 δις ευρώ τα δάνεια σε αναστολή στο τέλος του 2020

  • Feb 03, 2021

Στα 28,4 δισ. ευρώ ανήλθε το ποσό των δανείων στα οποία έχει δοθεί η δυνατότητα αναστολής πληρωμής από τα μέσα Μαρτίου 2020 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, τα οποία αντιστοιχούν σε 405.473 δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, από τον Ιούλιο 2019 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 ρυθμίστηκαν επιτυχώς 396.621 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), συνολικού ύψους 21,17 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στη χορήγηση κρατικής επιδότησης δανείων, υποβλήθηκαν 7.005 αιτήσεις, όπου μόνο στις μισές (56% - 3.945) οι τράπεζες υπέβαλαν προτάσεις ρύθμισης. Και από αυτές αποδεκτές από τους δανειολήπτες δεκτές έγιναν 2.780. Επιδοτήθηκαν 2.761 (39%) δικαιούχοι, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021. Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους του προγράμματος ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.
 

Περισσότερα


SURE: Εκταμίευση 728 εκ. ευρώ στην Ελλάδα

  • Feb 03, 2021

Με ένα μήνυμα στα ελληνικά η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την εκταμίευση των 728 εκατομμυρίων ευρώ του SURE στην Ελλάδα. Η κ. φον ντερ Λάιεν στην ανάρτησή της στο Τwitter έγραψε: «Eίμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ελλάδα έλαβε επιπλέον 728 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια μέσω του SURE για να χρηματοδοτήσει συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας και να στηρίξει τους εργαζόμενους. Συνολικά, η Ελλάδα έχει λάβει 2,7 δισ ευρώ από το SURE. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα σου».
 

Περισσότερα


Γ.Στουρνάρας: Ανεπαρκείς οι προβλέψεις των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

  • Feb 03, 2021

Οι προβλέψεις που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες για να καλύψουν τις ζημιές που θα προκαλέσει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων μπορεί να είναι ανεπαρκείς, προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει ότι «κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι τράπεζες της ευρωζώνης σχημάτισαν σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, οι οποίες ανήλθαν σε 0,76% επί του υπολοίπου των ενήμερων δανείων σε ετησιοποιημένη βάση» και επισημαίνει «Ωστόσο, αυτό το ποσοστό είναι πιθανόν να υπολείπεται των πραγματικών συνολικών ζημιών».
 
 

Περισσότερα


Σε αύξηση των πόρων του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών

  • Feb 02, 2021

Σε αύξηση των πόρων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός ανέφερε πως «θα είναι περισσότερα από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί, γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη», σημειώνοντας ότι είναι μια δύσκολη χρονιά και η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Γι' αυτό, πρόσθεσε, «ενισχύουμε το οπλοστάσιο για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, εφέτος θα καλυφθεί μόνον ένα μέρος των απωλειών του 2020.
 

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: 500 εκ. ευρώ μηνιαίως το κόστος των πρόσφατων υγειονομικών μέτρων

  • Feb 02, 2021

Σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον το μήνα κοστολογούνται τα υγειονομικά μέτρα της περασμένης Παρασκευής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Μιλώντας από το βήμα της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «την προηγούμενη Παρασκευή, η κυβέρνηση πήρε, και ορθά, κάποια μέτρα στο υγειονομικό πεδίο. Αυτά τα μέτρα, που ισχύουν από την Παρασκευή, σε σχέση με τα μέτρα που ίσχυαν μία εβδομάδα πριν, κοστίζουν 500 εκατ. ευρώ -σε μηναία βάση- στον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, μαζί με το κόστος των νέων υγειονομικών μέτρων, είχαμε λιγότερα έσοδα τον Ιανουάριο, σε σχέση με τα εκτιμώμενα στον προϋπολογισμό, ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, με χαμηλό κόστος δανεισμού, «που έδωσε στην ελληνική οικονομία ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

Περισσότερα


Π. Σταμπουλίδης: Δεν υπάρχει άλλο μοντέλο για να λειτουργήσει η αγορά εκτός από το click away και το click inside

  • Feb 02, 2021

Δεν υπάρχει άλλο μοντέλο για να λειτουργήσει η αγορά εκτός από το click away και το click inside σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ1. Όπως εξήγησε ο ίδιος: Το click away εφαρμόστηκε πριν τις γιορτές με επιτυχία, σε κάποιους κλάδους, για αυτό και επανήλθε ενώ ξεκίνησε και το click inside, ειδικότερα για επιχειρήσεις όπως είναι τα καταστήματα ρούχων, παπουτσιών και τα βιβλιοπωλεία, προκειμένου να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών.

Περισσότερα


ΙΟΒΕ: Υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

  • Feb 02, 2021

Υποχώρησε ελαφρώς τον Ιανουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος και διαμορφώθηκε στις 90,7 μονάδες, έναντι 91,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ήπια εξασθένιση των προσδοκιών στις υπηρεσίες, αλλά ενίσχυση στους υπόλοιπους τομείς, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Όπως επισημαίνεται σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η επαναλειτουργία μέρους των δραστηριοτήτων που ήταν σε αναστολή από τον περασμένο Νοέμβριο, κυρίως στο λιανικό εμπόριο, συνέβαλε στην τόνωση των προσδοκιών σε σημαντικό μέρος της εγχώριας οικονομίας. Αλλά και η εκκίνηση της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τα σχετικά ήπια επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά από την εορταστική περίοδο, φαίνεται πως διαμόρφωσαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προοπτική εξόδου από την υγειονομική κρίση μεσοπρόθεσμα.
 

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR