Υποχώρησε ελαφρώς τον Ιανουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος και διαμορφώθηκε στις 90,7 μονάδες, έναντι 91,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ήπια εξασθένιση των προσδοκιών στις υπηρεσίες, αλλά ενίσχυση στους υπόλοιπους τομείς, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Όπως επισημαίνεται σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η επαναλειτουργία μέρους των δραστηριοτήτων που ήταν σε αναστολή από τον περασμένο Νοέμβριο, κυρίως στο λιανικό εμπόριο, συνέβαλε στην τόνωση των προσδοκιών σε σημαντικό μέρος της εγχώριας οικονομίας. Αλλά και η εκκίνηση της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τα σχετικά ήπια επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά από την εορταστική περίοδο, φαίνεται πως διαμόρφωσαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προοπτική εξόδου από την υγειονομική κρίση μεσοπρόθεσμα.
Παρατείνεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων να βάλουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων είτε πρόκειται για πληττόμενες επιχειρήσεις είτε για κλειστές επιχειρήσεις και για τον μήνα Φεβρουάριο σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ. Ειδικότερα, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 345/Β/31-1-2021 η απόφαση οικ. 4374/131/2021 για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2021. Η διαδικασία υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού των επιχειρήσεων θα γίνεται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για όλες τις περιπτώσεις.
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ 345/Β/31-1-2021 με τους ΚΑΔ με κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις.
Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις οι επιχειρήσεις που δεν κατέθεσαν τα σχετικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5». Επίσης την ίδια ημέρα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο από 1 Νοεμβρίου 2019 - 29 Φεβρουαρίου 2020 ή από 1 Αυγούστου 2020-31 Οκτωβρίου 2020 και ανήκουν στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν αρχικά δυνατότητα ένταξης στον 5ο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» εξαιτίας λόγω του χαμηλού τζίρου που εμφάνιζαν την πρώτη περίοδο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους.
Τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι τύπου ακορντεόν, δηλαδή αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα το πρωί μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Είπε ότι «η απόφαση να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν απολύτως σωστή», σημειώνοντας πως «σε όλη την Aττική είχαμε αύξηση που ξεπερνά το 57% σε σχέση με το περασμένο έτος μέσα σε 12 μέρες». «Είναι μια πολύ σημαντική ανάσα, προλαβαίνουν να ξεστοκάρουν και τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα». Για την εστίαση, o υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «έχει δρόμο για να ανοίξει, πάμε για τον Μάρτιο ή και αργότερα», τονίζοντας παράλληλα «Αλλά θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη ο λόγος για τον οποίο η μία στις δύο επιχειρήσεις που μένουν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής οφείλεται στο γεγονός ότι σημειώθηκε αύξηση στον τζίρο τους. Συγκεκριμένα, από τις 730.000 αιτήσεις, οι 260.000 είχαν αύξηση τζίρου μέσα στο τετράμηνο. τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική εκπομπή. Και πρόσθεσε ακόμη ότι σ΄αυτές που ήταν κλειστές δίνεται ένα ελάχιστο ποσό, καθώς επίσης διατηρούνται και τα άλλα μέτρα, αναστολές και ενοίκια, ώστε να διευκολυνθούν. Τόνισε χαρακτηριστικά πως τα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα και πως οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι. Και γι’ αυτό, έκανε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να φοράνε πάντα μάσκα.
Μείωση 6,9% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Νοέμβριο πέρυσι, λόγω του δεύτερου lockdown, με τον τζίρο να αυξάνεται μόνον σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε σε: Φαρμακευτικά- καλλυντικά (32,8%) και Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (13,4%). Αντίθετα, κινήθηκε πτωτικά σε: Ένδυση- υπόδηση (54,7%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (22,3%), Πολυκαταστήματα (15,3%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (14,8%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (14,6%) και Τρόφιμα- ποτά- καπνό (3,5%).
Μείωση 8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Δεκέμβριο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2019, έναντι αύξησης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2019 με το 2018. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 6%, και β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 14%.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις κυβέρνησης –Κομισιόν για το νέο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη πανδημία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην ΕΡΤ, θα αφορά δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαρτίου 2020 – Ιουνίου 2021. Ήδη η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Κομισιόν για τα πλαίσιο, με σχετική διάταξη να περιλαμβάνεται στο τελευταίο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η επιδότηση θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Η δυνατότητα επιδότησης φτάνει έως τα 3 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζεται στις κατηγορίες παγίων δαπανών που θα καλύπτονται όπως και τη μορφή που θα πάρει η επιδότηση που θα λάβουν οι δικαιούχοι.
Τον Μάρτιο "θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή", που θα καλύψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, κάλεσε και από το βήμα της Βουλής τους δικαιούχους αποζημιώσεων για μισθώματα αλλά και τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, να δηλώσουν λογαριασμό τράπεζας (ΙΒΑΝ) προκειμένου το κράτος να καταβάλει το ποσό που τους αναλογεί.
Υποχώρηση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης το 2020, σε συνδυασμό με αύξηση των οφειλών, και νέα χρονιά κρίσιμη για την οικονομία «δείχνουν» τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, που διεξήχθη στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση του Covid-19. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών που στηρίζονται στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκαν το 2020 δραματικά. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα εισοδήματα αυτά μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 27,2%, έναντι μείωσης 11,5% στο σύνολο των νοικοκυριών. Το στοιχείο αυτό, που συμβαδίζει με τη δραματική επιδείνωση των οικονομικών δεικτών των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταδεικνύει πως η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις έχει επηρεάσει ανάλογα και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους.