Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2021, με ρυθμό 4%-4,3%

  • Jan 29, 2021

Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2021, με ρυθμό 4%-4,3%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ που συμπεριλαμβάνεται στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία.  Εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει ταχύτερα (ευνοϊκό σενάριο), η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί (5%-5,3%). Εάν όμως η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις , η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική (0,5-1%). Σε συνάφεια με τα τρία σενάρια μακροοικονομικών εξελίξεων για το 2021, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στο βασικό σενάριο το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στην περιοχή του 15,5%-16% - στο ευνοϊκό σενάριο στο 15,0%, ενώ στο δυσμενές σενάριο θα ενισχυθεί σημαντικά (18,0-18,5%).

Περισσότερα


Moody's: Τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας θα δυσχεράνουν την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών για βελτίωση του ενεργητικού τους

  • Jan 29, 2021

Πρόσθετη πίεση στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs) θα ασκήσουν τα κόκκινα δάνεια που αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε ανάλυσή του. Ο οίκος αναφέρεται στην πρόβλεψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρα, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν κατά 8 - 10 δισ. ευρώ μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμής δόσεων και των μέτρων στήριξης, ενώ σημειώνει ότι τα NPEs ανέρχονταν σε περίπου 58,7 δισ. ευρώ ή στο 35,8% των συνολικών δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έναντι περίπου 3% κατά μέσο όρο για τις τράπεζες της ΕΕ.

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: Νέο ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού του δημοσίου

  • Jan 28, 2021

Στο 0,8% διαμορφώθηκε τελικώς το επιτόκιο των νέων δεκαετών ομολόγων από τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει από τις αγορές ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας υπογράμμισε ότι «είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας». Συμπλήρωσε δε ότι «η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα. Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος».
 
 

Περισσότερα


Υπ.Οικ.: Καταβλήθηκε σε 203.964 δικαιούχους η επιστρεπτέα προκαταβολή 5, διευρύνονται οι δικαιούχοι

  • Jan 28, 2021

Στην πρώτη καταβολή των ποσών σε δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο5 προχώρησε χθες, όπως ανακοίνωσε, το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, διευρύνει τους δικαιούχους της ενίσχυσης, παρέχοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτόν τον κύκλο του χρηματοδοτικού εργαλείου και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο 1.11.2019-29.2.2020 ή 1.8.2020-31.10.2020 και ανήκουν στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν αρχικά δυνατότητα ένταξης στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λόγω του χαμηλού τζίρου που εμφάνιζαν κατά την πρώτη περίοδο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία να υποβάλουν κατ' εξαίρεση αίτηση ένταξης όσες επιχειρήσεις δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους, αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών  με τους δικαιούχους δυνατότητας  υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης

Περισσότερα


Μειωμένα κατά 7,6 δις ευρώ τα φορολογικά έσοδα το 2020

  • Jan 28, 2021

Η υγειονομική κρίση βύθισε τα έσοδα από φόρους το προηγούμενο έτος, οι εισπράξεις των οποίων υπέστησαν μείωση της τάξης των 7,6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν μειωμένα κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Μόνο από τα πετρελαιοειδή οι απώλειες έφθασαν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των απωλειών προέρχεται από την εστίαση και το λιανεμπόριο. Μειωμένες ήταν και οι εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Πέρυσι εισπράχθηκαν 6,463 δισ. έναντι αρχικού στόχου 7,213 δισ. Στον φόρο εισοδήματος οι απώλειες έφθασαν τα 3,654 δισ. Τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν φόρους 9,788 δισ. έναντι στόχου 11,327, δηλαδή μειωμένα κατά 1,539 δισ.

Περισσότερα


ESM: Υπεγράφη η νέα συνθήκη για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας

  • Jan 28, 2021

Οι χώρες της Ευρωζώνης υπέγραψαν στις Βρυξέλλες τη συμφωνία για την τροποποίηση της ιδρυτικής συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με την οποία ενισχύονται οι αρμοδιότητές του αναφορικά με την εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής και γίνεται ένα περαιτέρω βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η νέα συνθήκη θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των 19 χωρών που μετέχουν στον ESM, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM. Με τη νέα συνθήκη, ο ESM θα μπορεί να δίνει δάνεια έως 68 δισ. ευρώ στο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών για να χρηματοδοτεί αυτό την εξυγίανση ή εκκαθάριση τραπεζών.
 

Περισσότερα


Μηδενικά ενοίκια, αναστολή πληρωμών για επιταγές και άλλα μέτρα στήριξης στο Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

  • Jan 27, 2021

Μηδενικά ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου, αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αναστολή πληρωμών για επιταγές και απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των αγροτικών ενισχύσεων και των αγροτικών επιδοτήσεων προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η οικονομική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ της Aegean Airlines η οποία, όμως, πρέπει να έχει προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ.
 
Αναλυτικά το σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών με τα νέα μέτρα στήριξης.

Περισσότερα


Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με δεκαετές ομόλογο

  • Jan 27, 2021

Νέα έξοδο στις αγορές τα επόμενα 24ωρα δρομολογεί το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες εντολή σε αναδόχους να προχωρήσουν σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2031. Από την έκδοση το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 - 2 δισ. ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank. Υπενθυμίζεται πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι η έκδοση ομολόγων ύψους έως 12 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.

Περισσότερα


Διευκρινήσεις του Υπ. Εργασίας για την αναστολή συμβάσεων εργασίας για τον Δεκέμβριο

  • Jan 27, 2021

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας (απαγόρευση απολύσεων) από τις επιχειρήσεις που έθεσαν τις συμβάσεις εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο του 2020 παρέχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εργασίας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Δεκέμβριο, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή και, σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας σύμβασης, αυτή είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εντός του Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση καταγγελίας, αυτή είναι άκυρη.
 
Αναλυτικά η Α.Π.: οικ. 3541/80 με όλες τις διευκρινίσεις

Περισσότερα


Από την Παρασκευή ξεκινά η καταβολή του πετρελαίου θέρμανσης

  • Jan 27, 2021

Ξεκινά την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου η καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά σε αγορές που έγιναν μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη αγορές έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και θα γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το υπουργείο Οικονομικών, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι για τις ανάγκες θέρμανσης οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν μόνο πετρέλαιο, αλλά και άλλες εναλλακτικές θερμαντικές ύλες, όπως φυσικό αέριο και καυσόξυλα, διεύρυνε την καταβολή του επιδόματος και σε όσους χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες λύσεις για θέρμανση. Στο πλαίσιο αυτής της διεύρυνσης, φέτος έγιναν για πρώτη φορά αποδεκτά τιμολόγια αγοράς καυσόξυλων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά. 

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR