Ξεκινά την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου η καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά σε αγορές που έγιναν μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη αγορές έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και θα γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το υπουργείο Οικονομικών, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι για τις ανάγκες θέρμανσης οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν μόνο πετρέλαιο, αλλά και άλλες εναλλακτικές θερμαντικές ύλες, όπως φυσικό αέριο και καυσόξυλα, διεύρυνε την καταβολή του επιδόματος και σε όσους χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες λύσεις για θέρμανση. Στο πλαίσιο αυτής της διεύρυνσης, φέτος έγιναν για πρώτη φορά αποδεκτά τιμολόγια αγοράς καυσόξυλων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά.
Λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης των επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών, η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) αποφάσισε την αναστολή της υποβολής νέων αιτήσεων από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 14.500 αιτήσεις για τις 8.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις με το 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών (έως τα 750 ευρώ μηνιαία) για την πρόσληψη ανέργων 18-29 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, με διάρκεια 12 μήνες ή 15 μήνες, για μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο συνυπέγραψαν χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ. Η συμφωνία είναι διετής και ισχύει έως 31/12/2022. Προβλέπει τη διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων στα σημερινά επίπεδα και επιλύει θεσμικά ζητήματα λειτουργικού ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία.
Υψηλότερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 5,5% έναντι 5,2% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4,2%. Ωστόσο, η βελτίωση για το 2021 βασίζεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας. Αντίθετα, για την οικονομία της Ευρωζώνης το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021 και συγκεκριμένα 4,2% έναντι 5,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 3,6% έναντι 3,1%, αντίστοιχα.
Έλλειμμα ύψους 22,8 δισ. ευρώ παρουσιάζεται στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2020, έναντι στόχου για έλλειμμα 24,3 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και ελλείμματος 168 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 18,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 19,6 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 47,4 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 909 εκατ. ευρώ ή 2% έναντι της εκτίμησης για το έτος 2020 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.
Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας "myBusinessSupport", μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καλούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 λήγει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021. Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.), προβλέπονται αυξημένα κατώτατα όρια ενίσχυσης, ύψους 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και 4.000 ευρώ εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το κατώτατο όριο ενίσχυσης ορίζεται σε 1.000 ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
Παρατείνεται έως τις 26 Μαρτίου 2021, η υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σε αλκοολούχα προϊόντα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Η σχετική νομοθετική διάταξη, την οποία έχει ήδη επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και αφορά στη δίμηνη παράταση της καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σε αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα τα οποία εξήλθαν από φορολογικές αποθήκες κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2020.
Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται, από σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Από 80 έως 650 ευρώ θα κυμαίνεται το ποσό του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο, όπως προβλέπει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος του επιδόματος για αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης καθορίζεται στο ποσό των 220 ευρώ. Αυτό θα είναι το ποσό βάσης, το οποίο πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, και προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου θα οδηγεί στο ύψος του επιδόματος για κάθε νοικοκυριό. Το επίδομα που θα προκύψει, δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των 80 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 650 ευρώ, διευκρινίζει η απόφαση η οποία τέθηκε σε ισχύ.
Το 8,8% των παγκόσμιων ωρών εργασίας χάθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, περίπου τέσσερις φορές το ποσοστό των ωρών που χάθηκε κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, αλλά υπάρχουν «επιφυλακτικές ενδείξεις» ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Οι απώλειες σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα αντιστοιχούν σε 255 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους ωραρίου και περιλαμβάνουν τον «πρωτοφανή» αριθμό των 114 εκατ. εργαζομένων που μπήκαν στις τάξεις των ανέργων και άλλων των οποίων οι ώρες εργασίας μειώθηκαν λόγω των περιορισμών, σύμφωνα με την ILO.