Ξαναζωντανεύει από σήμερα, Δευτέρα, το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα, ενώ θα λειτουργήσουν και πάλι κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τα ΚΤΕΟ. Στις «κόκκινες περιοχές» θα ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο «παράδοση εκτός» (click away). Το σύνολο των εργαζομένων που επανέρχονται στην εργασία είναι περίπου 140.000 και για τους πελάτες η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ με τα μέτρα που ισχύουν εδώ
Δείτε αναλυτικά τους κανόνες και τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς εδώ
Στα προγράμματα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. «Υπάρχει μια δέσμη μέτρων για τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή τρέχουν τρία προγράμματα, εκ των οποίων το ένα αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, από 1 έως 10 άτομα, για να μπορέσουν να επενδύσουν. Το πρόγραμμα ανέρχεται στα 525 εκατ. ευρώ και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είναι ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, προανήγγειλε και το πρόγραμμα χορήγησης δανείων ύψους 30.000-50.000 ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 90%. «Λόγω της υψηλής εγγύησης, θα πάρουν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αυτό το ποσό που το έχουν ανάγκη», σημείωσε.
«Ανοίξαμε το λιανικό εμπόριο με τους κανόνες που είπαμε και θα αρχίσουμε να μετράμε. Αν τα μέτρα τηρηθούν χωρίς μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, διότι κάποια μικρή αύξηση θα υπάρχει, είναι αναμενόμενο όταν ανοίγει η αγορά... αν το "τσίμπημα" είναι μικρό και αντέχεται, όλα καλά. Αν σε 2-3 εβδομάδες πάνε όλα καλά, τηρηθούν τα μέτρα και ο ιός είναι υπό έλεγχο, τότε θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα επόμενα βήματα στην λειτουργία της αγοράς», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.. Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Δευτέρα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το Κράτος, δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα "ευεργετήματα" που έχουν υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Αν και η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε πολύ, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών μειώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο του 2020 χάρη στις πρωτοφανείς κρατικές εγγυήσεις και στις αναστολές καταβολής δόσεων δανείων καθώς και τη στήριξη που παρείχε η ίδια η ΕΚΤ. Ο επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία, ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια
Την απόφαση κατανομής στους αρμόδιους φορείς των ποσών ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, του έτους 2018 (γ' κύκλος) υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Πρόκειται για ποσά συνολικού ύψους 475.000.000 ευρώ για φοροαπαλλαγές και 295.000.000 ευρώ για επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι πολύ σύντομα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του γ' κύκλου του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» με την ανάρτηση των οριστικών πινάκων κατάταξης.
Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, το μέτρο της πλήρους αναστολής καταβολής του ενοικίου, το οποίο εφαρμόζεται για τον μήνα Ιανουάριο, επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά και τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού, στη Βουλή. Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες.
Στο 16,7% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο, αμετάβλητη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό είχε καταγραφεί και έναν χρόνο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2019.
Η ανεργία του Σεπτεμβρίου 2020 αναθεωρήθηκε ανοδικά από το 16,1% στο 16,7%.
O αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στους 786.439 τον Οκτώβριο. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις ηλικίες 15-24, όπου η ανεργία διαμορφώθηκε στο 35% έναντι 34,4% τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Στις 437.293 έχουν ανέλθει έως στιγμής οι αιτήσεις, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport, για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», υπερβαίνοντας τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων που είχε εκτιμήσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σήμερα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το εάν θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία. Αυτό ανέφερε, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως το οικονομικό επιτελείο θα σταθμίσει τα δεδομένα με βάση και τα αιτήματα της αγοράς και των φοροτεχνικών.
Παράταση 16 ημερών δίνει η κυβέρνηση στους δανειολήπτες που θέλουν να ανανεώσουν τις αιτήσεις ένταξής τους στον νόμο Κατσέλη και οι οποίοι είχαν κάνει σχετική προσφυγή μέχρι και το τέλος του 2014. Έτσι, έως και τις 31 Ιανουαρίου 2021, αντί τις 15 Ιανουαρίου που έληγε η προηγουμένη προθεσμία, θα μπορούν πλέον, όσοι δανειολήπτες της συγκεκριμένης ομάδας δεν έχουν προχωρήσει στη σχετική διαδικασία, να μπουν στη πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και να ανανεώσουν την αίτησή τους, λαμβάνοντας νέα δικάσιμο.
Μείωση 9,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2019, έναντι αύξησης 4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2019 με το 2018.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση αυτή στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται: α. Στη μείωση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 3,5%, και β. Στη μείωση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 13,7%.