Την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας και ο επικεφαλής του ESM. Οι Πασκάλ Ντόναχιου, Πάολο Τζεντιλόνι και Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισαν ότι αναγνωρίζεται η πρόοδος της Ελλάδας γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ. «Αναγνωρίζουμε την πρόοδο της Ελλάδος με βάση την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και σημείωσε ότι «οι κίνδυνοι που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της πανδημίας καταγράφηκαν και απαντήθηκαν».
Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες τόσο για πτήσεις εσωτερικού έως την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 όσο και για πτήσεις εξωτερικού έως την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, παρατείνεται έως τις 7/12/20 στις 06:00 το πρωί η αεροπορική οδηγία που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια - domestic flights, commercial and general/business aviation), όπου επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/
Μείωση 3,5% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Σεπτέμβριο φέτος, καθώς, από τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων, η ουσιαστική μεγάλη άνοδος του τζίρου καταγράφηκε στα φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα. Ειδικότερα, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε σε: Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (12,6%), Ένδυση- υπόδηση (8,6%), Τρόφιμα-ποτά- καπνό (8,1%) και Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (1,8%). Στον αντίποδα, οι πωλήσεις σημείωσαν ανοδική πορεία σε: Φαρμακευτικά-καλλυντικά (20,5%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (6,3%), Πολυκαταστήματα (1,8%) και Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (0,5%).
Μείωση 6,9% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2019, έναντι μείωσης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2019 με το 2018. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 3,6%, και β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 16,9%.
Χρηματοδοτική συνεισφορά προς το Ταμείο Υποδομών «από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την ΕΤΕπ, πόρων ύψους 450.000.000 ευρώ» προβλέπει η τρίτη τροποποίηση απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στόχος του Ταμείου Υποδομών είναι να προσφέρει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης. Ενώ έως τις 30 Ιουνίου του 2021, το Ταμείο μπορεί να παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των μεταφορών, του τουρισμού, της ενέργειας και των κατασκευών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 (η προθεσμία για την οποία λήγει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου), αλλά και για νέα ρύθμιση 100 και 120 δόσεων, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, έως το βράδυ χθες είχαν υποβάλει αιτήσεις 380.000 επιχειρήσεις για περίπου 1,9 δισ. ευρώ και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς 320.000 επιχειρήσεων 1,53 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε δε, ότι μετά τις τελευταίες εκταμιεύσεις η ρευστότητα προς την οικονομία και τις επιχειρήσεις υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ και επεσήμανε τη σημασία της δέσμευσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως και τον Μάρτιο 2021.
"Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει καταβάλει απίστευτες προσπάθειες και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση του βασικού ζητήματος, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων που του κληροδότησε η προηγούμενη κρίση", αναφέρει σε συνέντευξη του ο Andrea Enria, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Είδαμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά περίπου 25 δισεκ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε λοιπόν ήταν σημαντική, όμως ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της τραπεζικής ένωσης. Στην Ελλάδα ανέρχεται σε 36,7% έναντι επιπέδου χαμηλότερου του 3% στη ζώνη του ευρώ συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες» πρόσθεσε.
Όσο συνεχίζεται το lockdown, θα συνεχίζεται και το πακέτο των μέτρων στήριξης, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Θα βγούμε από το lockdown με εφαρμογή αναλογική με αυτή που κάναμε τον περασμένο Μάιο. Όταν αρχίσουν να βγαίνουν οι επιχειρήσεις από το lockdown, θα σταματήσουν σταδιακά οι αναστολές και θα πάμε σε μια κάποια πιο φυσιολογική κατάσταση. Κάθε εβδομάδα lockdown, πιέζει ακόμα περισσότερο την οικονομία. Το έλεγα από την αρχή ότι έπρεπε να φυλάξουμε δυνάμεις από την αρχή τις κρίσης. Καταφέρνουμε να έχουμε δυνάμεις, για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος της κρίσης» είπε.
Παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, βάσει του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου Covid-19. Αυτό προβλέπουν τρεις κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (υπ' αρ. ΓΔΟΥ 285/23.11.2020, υπ' αρ. ΓΔΟΥ 286/23.11.2020 και υπ' αρ. ΓΔΟΥ287/23.11.2020, ΦΕΚ Β' 5224).
Πιστώνονται σήμερα η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 203.735.184,67 ευρώ για 328.360 δικαιούχους, που αφορά αναλυτικά: α) Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά το μήνα Νοέμβριο. β) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων. γ) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών. δ) Σε εργαζόμενους ενταγμένους στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το μήνα Οκτώβριο.