Αύξηση σημείωσαν τον Οκτώβριο και για ένατο διαδοχικό μήνα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την αβεβαιότητα εν μέσω του δεύτερου κύματος και τα περιοριστικά μέτρα να συγκρατούν τις δαπάνες των νοικοκυριών, την ώρα που οι επιχειρήσεις βάζουν «πάγο» στα σχέδια για επενδύσεις, επιλέγοντας τη διατήρηση ρευστότητας. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 2,526 δισ. ευρώ για να ανέλθουν στα 155,7 δισ. ευρώ από 153,1 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής επιταχύνθηκε στο 11,6% από 10,3% τον προηγούμενο μήνα.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος "Εξοικονομώ - Αυτονομώ", που έχει στόχο -όπως επισημαίνεται- την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, τη μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος. Με την απόφαση, θεσπίζεται ο Οδηγός του Προγράμματος που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τον προϋπολογισμό, τη διαδικασία κλπ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ανά Περιφέρεια η ημερομηνία που αφορά στην Αττική είναι η 14.12.2020, ενώ για τις ποολυκατοικίες σε όλη την επικράτεια η 18.01.2021.
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ
Από το Δεκέμβριο αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει το πρώτο έργο το οποίο θα περιλαμβάνεται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης με στόχο την αξιοποίηση των 32 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τα 32 δις. ευρώ, τα 12,7 δις. ευρώ αφορούν δάνεια και τα 19,2 δις. ευρώ επιδοτήσεις. Τα 19,2 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν ως εξής: 6,2 δις. ευρώ στην Πράσινη μετάβαση, 2,1 δις. ευρώ για την Ψηφιακή μετάβαση, 4,1 δις. ευρώ στην Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή και 4 δις. ευρώ σε Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας. Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων θα δοθούν επίσης ως δάνειο σε επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο. Προϋπόθεση για τη λήψη αυτών των δανείων θα είναι η συμπλήρωση από τον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον του 50% της επένδυσης είτε από τραπεζικά και είτε από ίδια κεφάλαια.
Η συνολική «ένεση» ρευστότητας αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ εφέτος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μίλησε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό του 2021. Ξεκινώντας από την υγειονομική κρίση, καθώς ο προϋπολογισμός «κατατέθηκε σε μια περίοδο, κατά την οποία, παγκοσμίως, οι κοινωνίες δοκιμάζονται», ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός συνέπειας και συνέχειας, ρεαλιστικός, αναπτυξιακός, φιλο-επενδυτικός, μεταρρυθμιστικός, ευέλικτος και κοινωνικά δίκαιος. Σημείωσε επίσης ότι «το 2021, υπό ευνοϊκότερες – προσδοκούμε – συνθήκες, θα συνεχίσουμε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Στα 13,451 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ελαφρώς μειωμένο έναντι του στόχου για έλλειμμα 14,125 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και πλεονάσματος 906 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων τα καθαρά έσοδα, τόσο για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου όσο και για τον μήνα Οκτώβριο. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 38,411 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 53 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι της εκτίμησης για το έτος 2020 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.
Μείωση 9,3% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο της χώρας το γ' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ' τριμήνου 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β' τριμήνου 2020 παρουσίασε αύξηση 11,2%. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 11,2% το γ' τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β' τριμήνου 2020.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 5160) η απόφαση για την αυτοματοποιημένη η διαδικασία καταχώρισης πράξεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Πιο αναλυτικά, η απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης ορίζει ότι οι επιχειρήσεις, ηλεκτρονικά και αποκλειστικά με δική τους ευθύνη, θα αναρτούν στο ΓΕΜΗ, στοιχεία και πράξεις για τις οποίες είναι υποχρεωτική η δημοσίευσή τους, όπως για παράδειγμα οι οικονομικές καταστάσεις, οι ιδρυτικές πράξεις, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κ.ο.κ. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δυνατότητα, προβλέπεται, ήδη, με το νόμο 4635/2019, ωστόσο, τεχνικά δεν ήταν εφικτή, καθώς απαιτούνταν η έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η απόφαση αυτή, λοιπόν υπεγράφη και «κωδικοποιεί» τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης καταχώρισης.
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ Β΄5160
Φορολογικά κίνητρα υπό προϋποθέσεις ώστε εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο εξωτερικό αλλά και Έλληνες οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης έφυγαν από τη χώρα, να μεταφέρουν στην φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα : απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 χρόνια, μη εφαρμογής της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.
Από ένα σημαντικό γραφειοκρατικό βάρος απαλλάσσονται πολίτες και δημόσια Διοίκηση, καθώς ο e-ΕΦΚΑ ξεκίνησε να αξιοποιεί την διαλειτουργικότητα για την αυτόματη λήψη φορολογικής ενημερότητας για την εξόφληση πολιτών και επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα σε αυτόν. Έτσι, φυσικά και νομικά πρόσωπα σταματούν να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα για να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία γίνεται αυτόματα.
«Θα αρχίσουμε να δαπανούμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης από την αρχή του χρόνου, με δικό μας ρίσκο, και από τα δικά μας διαθέσιμα» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, την ώρα που το θέμα του Ταμείου έχει «σκαλώσει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω του ουγγροπολωνικού βέτο. «Θα προπληρώσουμε χρήματα έχοντας ισχυρή πιθανολόγηση, γιατί μιλάμε με την Κομισιόν, είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που θα έρθει η προκαταβολή» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ. «Τα χρήματα θα τα δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν, και όχι σε αυτούς που θέλουν επιδοτήσεις» εξήγησε. Η πανδημία του κορονοϊού κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία και έχει μεταφερόμενη επίδραση στο 2021 δήλωσε ακόμα ο κ. Σκυλακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.