Απώλειες της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ παρουσίασαν στον τζίρο τους οι επιχειρήσεις της χώρας που παρέχουν καταλύματα και δραστηριοποιούνται στην εστίαση το γ' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, δεχόμενες μεγάλο πλήγμα από την πανδημία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ: Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το γ' τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 1.558.171.593 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 61,4% σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2019. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το γ' τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 1.580.633.291 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 31,2% σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2019.
Όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την αναστολή λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου (την περίοδο 2 έως 3 Νοεμβρίου 2020), 7 στους 10, ήτοι το 73% του καταναλωτικού κοινού, δεν σχεδιάζουν να αγοράσουν κάτι τη φετινή Black Friday. Από το υπόλοιπο 27%, το 18%, δηλαδή περίπου τα 2/3, σκόπευε να κάνει τις αγορές του μέσω Διαδικτύου, ενώ ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 8% σκόπευε να κάνει τις αγορές του στα φυσικά καταστήματα, που όμως πλέον στην πλειονότητά τους είναι κλειστά. Από τη μέτρηση που έχει πραγματοποιήσει το ΙΕΛΚΑ, προκύπτει ότι περίπου 2,3 εκατ. καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν αγορές κατά την περίοδο της Black Friday, η οποία είθισται τα τελευταία χρόνια να διαρκεί περισσότερες ημέρες. Βάσει των παραπάνω, το ΙΕΛΚΑ υπολογίζει ότι ο εκτιμώμενος τζίρος για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.
Σε 1.043.709 άτομα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι αυξημένος κατά 1,29% ή κατά 13.298 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς και κατά 6,15% ή κατά 60.509 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019. Την ίδια ώρα, το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, δηλαδή όσων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, ανήλθε σε 166.035 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 2,95% ή κατά 4.765 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, και κατά 57% ή κατά 60.870 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019, κάτι το οποίο αποδίδεται στη δίμηνη επέκταση των επιδομάτων λόγω του κορονοϊού.
Ολοκληρώθηκαν οι εντάξεις στις δράσεις επιχειρηματικότητας, «Ψηφιακό Βήμα» και «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέσω αυτών των δύο δράσεων, χρηματοδοτήθηκαν περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις, με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ξεπερνάει τα 130 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους.
Διπλάσιο ύψος ενίσχυσης θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας. Η ενίσχυση αυτή αφορά σε 482.335 ευάλωτους πολίτες που ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την πανδημία, την επέκταση και το 2021 της «επιστρεπτέας προκαταβολής», στον 5ο κύκλο της οποίας (τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα και έως τις 30 Νοεμβρίου) θα διατεθούν 1,2 δισ. ευρώ, την ανατολή για 75 ημέρες της πληρωμής των επιταγών, την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων, το πρόγραμμα «Γέφυρα», και τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων.
Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις του υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα
Δύο βασικές κατευθύνσεις υπηρετεί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Εθνικό Προσχέδιο Δράσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο κατατέθηκε στην Κομισιόν: «Απαντά στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο εξωστρεφές, καινοτόμο, το οποίο θα σηματοδοτεί επί της ουσίας την Ελλάδα του μέλλοντος», τόνισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην τηλεδιάσκεψη που έγινε για το ζήτημα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ο προϋπολογισμός του 2021. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 προβλέπει υψηλό πρωτογενές έλλειμμα φέτος και το 2021. Το ποσοστό της ύφεσης για φέτος για φέτος θα κινείται πάνω από 10%, από 8,2% που ήταν η αρχική εκτίμηση, ενώ παράλληλα, ο πήχης της ανάπτυξης προσγειώνεται στο 5% για το επόμενο έτος, από 7,5% που προέβλεπε το προσχέδιο. Ο τελικός προϋπολογισμός ενσωματώνει τις βαριές συνέπειες της παράτασης της πανδημίας και του δεύτερου lockdown.
H παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα της κρίσης του κορονοϊού, αλλά υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της δυναμικής σε χώρες με νέα έξαρση των κρουσμάτων, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη G20, ενόψει της διαδικτυακής συνόδου της αυτή την εβδομάδα. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανομοιόμορφη και προειδοποιεί ότι η κρίση θα αφήσει πιθανότατα βαθιά, άνισα σημάδια.
Στη σημασία που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης να ξεκινήσουν να δουλεύουν πρώτα οι κλάδοι της οικονομίας που έχουν μία εποχικότητα, «διότι κάθε μέρα για αυτούς μετράει ιδιαίτερα», αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης, σε χθεσινή συνέντευξή του, σε τηλεοπτικό σταθμό. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα της αγοράς, ο υπουργός είπε: «Εάν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, δεν μπορούμε να ανοίξουμε την οικονομία. Είναι πάρα πολύ απλό. Άρα πρέπει να είμαστε όλοι επικεντρωμένοι στο πώς θα ελεγχθεί η πανδημία. Ως υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, επιθυμία μου είναι να ανοίξουμε αύριο. Όμως, θα πρέπει να μας πούνε οι ειδικοί πότε και με τι ρυθμό μπορεί να γίνει. Προφανώς μας αφορά να ανοίξουμε πρώτα κλάδους της οικονομίας που έχουν μία εποχικότητα και που κάθε μέρα για αυτούς μετράει ιδιαίτερα».
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στη δράση «Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ Γιάννη Τσακίρη. Συγκεκριμένα, η πρόσκληση της δράσης θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης έως την 31η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17.00 και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.