Ψηφιακά και αυτόματα μεταβιβάζονται από σήμερα στους φορείς του Δημοσίου τα στοιχεία των επιχειρήσεων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) μέσω της διάθεσης τριών νέων διαδικτυακών υπηρεσιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με τις εν λόγω διαλειτουργικότητες παρέχονται τα εξής στους δημοσίους φορείς: Πρώτον, με την διάθεση της Διαδικτυακής Υπηρεσίας «Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο ΓΕΜΗ», μπορούν πλέον να μεταβιβαστούν αυτόματα και ψηφιακά προς τους δημοσίους φορείς στοιχεία νομικών προσώπων, όπως αριθμός Μητρώου ΓΕΜΗ, Α.Φ.Μ., Κωδικός Δ.Ο.Υ, όνομα Επιχείρησης, Διεύθυνση κλπ. Δεύτερον, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας «Επιβεβαίωση Στοιχείων από Μητρώο ΓΕΜΗ» παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης ταυτοποίησης του ΑΦΜ καθώς και του Αριθμού ΓΕΜΗ των επιχειρήσεων από τους φορείς. Τρίτον, με την διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Διοικητικού Συμβουλίου Επιχείρησης από Μητρώο ΓΕΜΗ», παρέχονται αυτόματα και ψηφιακά στοιχεία μελών διοικητικού συμβουλίου επιχείρησης, όπως στοιχεία της διευθυντικής ομάδας, ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο μελών, Εθνικότητα, Διεύθυνση Κατοικίας κλπ, σε όποιους δημόσιους φορείς το αιτηθούν.
Αλλάζει άρδην η διαδικασία χορήγησης των χαμηλότοκων δανείων που προσφέρονται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειάζεται να κάνουν «εκδήλωση ενδιαφέροντος» και στη συνέχεια να περιμένουν την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης με τους τελικούς όρους, προκειμένου να επανέλθουν με νέα ηλεκτρονική αίτηση. Τόσο στην 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και στις (τουλάχιστον) δύο που θα ακολουθήσουν, η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα είναι μία και μοναδική. Ο αιτών θα μαθαίνει σε πραγματικό χρόνο το ποσό που του αναλογεί και θα κάνει αμέσως αποδοχή. Τα χρήματα θα εμφανίζονται στον τραπεζικό του λογαριασμό μέσα σε λίγα 24ωρα.
Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στη Βουλή. Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2021 κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η/6/2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών. Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε, μέχρι τις 30/4/2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού.
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Τη δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας και συγκεκριμένα επί της ζώνης μετά το σημείο ελέγχου εισιτηρίων και αποσκευών (air side), να λειτουργούν κατά τη διάρκεια του lockdown δίνει Κοινή Υπουργική. Mε την ίδια ΚΥΑ αποσαφηνίζεται ποια διαρκή καταναλωτικά αγαθά θα μπορούν να πωλούνται από το δίκτυο των καταστημάτων σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η πώληση των εξής αγαθών: κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και παπλώματα, βύσματα, πρίζες και άλλες συσκευές για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων, λαμπτήρες, σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα, σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα καθώς και συσκευές υγραερίου οικιακής χρήσεως, όπως επίσης και καλσόν, παλτό, ημίπαλτα, κάπες, άνορακ, αδιάβροχα, αντιανεμικά και παρόμοια είδη καθώς και είδη υποδηματοποιίας (σ.σ. παντόφλες).
Δείτε αναλυτικά την KYA με προσθήκη βιομηχανικών ειδών στα Super Μarket και λοιπές διατάξεις
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη λειτουργία της αγοράς, καθώς και οι οκτώ υπουργικές τροπολογίες που κατατέθηκαν σε αυτό. Επί του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε πως «εξυπηρετεί τις νέες αναγκαιότητες της αγοράς που έχουν δημιουργηθεί, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ο κ. Παπαθάνασης, επίσης, σχολίασε τη διάταξη της τροπολογίας που αφορά την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας από όσους προχωρήσουν σε ανατιμήσεις εκμεταλλευόμενοι το κλείσιμο των καταστημάτων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοΐού, λέγοντας πως «για πρώτη φορά νομοθετείται στην ελληνική πραγματικότητα η εποπτεία επί του ποσοστού κέρδους».
Στην Μελέτη του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βελιγράδι για τον τομέα της τεχνολογίας και νεοφυών εταιρειών στη Σερβία διαπιστώνεται ότι αναδείχθηκε κατά την τελευταία πενταετία ο δυναμικότερος και αποτελεί, πλέον κινητήρια δύναμη της σερβικής βιομηχανίας, με ετήσια ανάπτυξη άνω του 20% (πχ όγκου εργασιών, εξαγωγών κλπ). Οι σημαντικότεροι παγκοσμίως όμιλοι πληροφορικής έχουν εγκαταστήσει στη χώρα ερευνητικά κέντρα κλπ. Η δε σερβική κυβέρνηση όρισε τον κλάδο πληροφορικής σαν εθνική, στρατηγική, αναπτυξιακή προτεραιότητα της με αντίστοιχη έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όλων των βαθμίδων.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται επιχειρηματικές ευκαιρίες για εταιρείες (πχ ψηφιακές εφαρμογές στη γεωργία, νεοφυείς εταιρείες, διεθνείς πωλήσεις ψηφιακών εφαρμογών κλπ).
Στο συνημμένο κείμενο θα βρείτε όλη την μελέτη για τον συγκεκριμένο τομέα.
Κοντά στα 900 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο τελικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα, έναντι 850 εκατ. που ήταν τα κονδύλια τα οποία προβλέπονταν ως τώρα με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις. Τα επιπλέον κονδύλια κατανέμονται στις Περιφέρειες καθώς και στο υποπρόγραμμα για την επιδότηση των επενδύσεων σε πολυκατοικίες. Κατά τα άλλα το πρόγραμμα προκηρύσσεται στις αρχές Δεκεμβρίου χωρίς αλλαγές στα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, που φθάνουν έως το 95 %. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήματα θα ανοίξει στις 9 Δεκεμβρίου, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αντί για τις 30 Νοεμβρίου που είχε ανακοινωθεί.
Στο ποσό των 106,197 δισ. ευρώ αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο έναντι 105,611 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ. Ωστόσο, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αν αφαιρεθούν τα χρέη που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 83,553 δισ. ευρώ έναντι 82,994 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» που δημιουργήθηκε κατά το 9 μηνο του 2020 έφτασε τα 3,898 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε φτάσει τα 5,270 δισ. (μείωση κατά 26%). Για το Σεπτέμβριο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 695 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 588 εκατ. (αύξηση κατά 18%).
Απώλειες της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ ή 17,8% σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο της χώρας το β' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 (10,7 δισ. ευρώ εφέτος από 13,1 δισ. ευρώ πέρυσι), ενώ μείωση 4% καταγράφηκε σε σχέση με το α' τρίμηνο 2020, όταν είχε ανέλθει σε 11,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το β' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι: Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα (69,2%) και λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα (55,8%).
Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις δαπάνες ενέργειας (σ.σ. ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) γλιτώνουν τα περίπου 90.000 νοικοκυριά, τα οποία έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, οι οποίες υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από τα προγράμματα του 2011 - 2019 και οι οποίες οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως και 95%, με την ετήσια εξοικονόμηση να ξεπερνάει το 1,8 δισ. κιλοβατώρες. Ο Οδηγός του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα δημοσιευθεί σήμερα, Δευτέρα, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει και η εικονική λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων.