H ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο, μετά τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στο δεύτερο τρίμηνο, ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), λόγω κυρίως της εκτίναξης του ΑΕΠ της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας που είχαν καταγράψει πολύ μεγάλες απώλειες στο δεύτερο τρίμηνο. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 12,7% σε τριμηνιαία βάση μετά την πτώση 11,8% που είχε σημειώσει στο δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, δηλαδή σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, ήταν μειωμένο κατά 4,3% έναντι μείωσής του κατά 14,8% στο δεύτερο τρίμηνο.
Στο επίπεδο Β, στο «κόκκινο», περνάει από αύριο, Τρίτη, ο Νομός Μαγνησίας, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, μετά και τα τελευταία αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού.
Σε lockdown μπαίνουν Θεσσαλονίκη και Σέρρες καθώς έχουν χτυπήσει κόκκινο μετά τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας καθυστέρησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καθώς ήταν σε εξέλιξη μεγάλη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Θεσσαλονίκη.
Κλειστά θα είναι όλα τα καταστήματα ακόμα και στο λιανεμπόριο και οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με sms. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά. Επίσης θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από το νομό και προς αυτόν.
Απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες στην ζώνη επιτήρησης, στην ζώνη αυξημένου κινδύνου και στην ζώνη με τις περιοχές που είναι στο γκρι που θα είναι η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.
Τι ισχύει στις περιοχές που εντάσσονται στο Επίπεδο Β
– Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
– Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης
– Κλείνουν μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
– Ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού
Ανακοινώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη η Ετήσια Έκθεση Γραφείου ΟΕΥ Ρώμης, έτους 2019, που επισκοπεί την οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, καθώς και τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδος-Ιταλίας με εστιασμό και στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπου την επιμέλειά της επωμίσθηκε το γραφείο ΟΕΥ Μιλάνου, καθώς της ενεργειακής συνεργασίας και του στρατηγικού υποβάθρου της σφαιρικής εταιρικής σχέσης.
Στο συνημμένο έγγραφο θα βρείτε αναλυτικά την Ετήσια Έκθεση.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 207/Α/27-10-2020 ο Νόμος 4738/2020 : "Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις". Ο νέος νόμος που στοχεύει ουσιαστικά στην αποφυγή της πτώχευσης, παρέχει μια ευνοϊκή, μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση οφειλών, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο οφειλέτης, εφόσον αποπληρώσει τα χρέη του σε έως 20 έτη, διασώζει ολόκληρη την περιουσία του, και όχι μόνο την πρώτη κατοικία του, και προστατεύει τα εισοδήματά του. Εφόσον κάποιος οφειλέτης ρυθμίσει όλες τις οφειλές του, σε έως 240 δόσεις, τότε διασώζει ολόκληρη την περιουσία του.
Με αρνητικά επιτόκια συνεχίζει να δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο, κεφαλαιοποιώντας στο έπακρο την πολύ ευνοϊκή τρέχουσα συγκυρία με κύριο σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να διατηρεί τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, ενισχύοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη. Η δημοπρασία εντόκων διάρκειας έξι μηνών της Τρίτης διενεργήθηκε με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο, στο -0,12%. Σημειώνεται πως στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία στις 30 Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο -0,10%.
Άνοιξαν, συγκρατημένα, τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης οι ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο, χορηγώντας 623 εκατ. ευρώ νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, για δεύτερο συνεχή μήνα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής χρηματοδότησης τους αυξήθηκε σε 2,4%, έναντι αυξήσεως 1,9% % τον Αύγουστο. Για το σύνολο της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του Δημόσιου Τομέα, οι χορηγήσεις κατέγραψαν το Σεπτέμβριο αύξηση κατά 10,6% έναντι αυξήσεως 9,2% τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τράπεζες χορήγησαν νέα δάνεια 2,537 δισ. ευρώ, έναντι 1,394 δισ. ευρώ που είχαν χορηγήσει τον Αύγουστο.
Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας σχετικά με τα μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα πρόσωπα του άρθρου 20 του ν. 4722/2020 (Α' 177) είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, υπό προϋποθέσεις, ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, επί του οποίου ποσού παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020.
Στα 11.269 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, έναντι στόχου για έλλειμμα 1.544 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7.011 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.568 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4.474 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.
Ψηφίσθηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλές, δεύτερη ευκαιρία». Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό είναι οικονομικά αποτελεσματικό, διότι απαντά, ολιστικά, στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Είναι κοινωνικά ευαίσθητο, λαμβάνοντας ειδικές πρόνοιες για τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες. Είναι επιχειρησιακά λειτουργικό, διότι προσφέρει, μέσα από απλές και γρήγορες διαδικασίες, μια «2η ευκαιρία» στους πολίτες. Είναι εθνικά αναπτυξιακό, διότι διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μειωθεί δραστικά το υψηλό ιδιωτικό χρέος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Είναι θεσμικά συμβατό, διότι ενσωματώνει τις πρόσφατες προβλέψεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2019».
«Αθροιστικά στην πραγματική οικονομία μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και μέσω του τραπεζικού συστήματος έχουν δοθεί μέχρι τώρα 7 δισ. ευρώ και προσδοκούμε ότι θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών καταθέτοντας επικαιροποιημένους πίνακες με τα αναλυτικά στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα για τα ποσά που έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από ΤΕΠΙΧ2, σε 12.445 επιχειρήσεις έχουν εκταμιευτεί σε αυτές 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα ξεκίνησε το ΤΕΠΙΧ2plus που είναι σε 435 επιχειρήσεις το ποσό των 26 εκατομμύρια, και από τον εγγυοδοτικό μηχανισμό σε 5.418 επιχειρήσεις έχει δοθεί ένα ποσό περίπου 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ».