Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Θωρακισμένοι 500.000 δανειολήπτες ενήμερων στεγαστικών δανείων από τη νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

  • May 08, 2023

Περίπου 500.000 δανειολήπτες ενήμερων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι θωρακισμένοι στην νέα αύξηση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 0,25 μονάδες που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, καθώς και των νέων αυξήσεων που προανήγγειλε η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ σε κάθε περίπτωση θα δουν και μείωση της δόσης τους, σύμφωνα με τα προγράμματα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν οι τράπεζες στην χώρα μας. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάλογα προγράμματα έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν και οι εταιρίες διαχείρισης δανείων. Μετά την νέα αύξηση το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3,25%. Τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια που είναι θωρακισμένα στις αυξήσεις σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ανέρχονται στο ποσό των 20 δισ. ευρώ περίπου. Οι δανειολήπτες που εμπίπτουν στην περίμετρο εφαρμογής των προγραμμάτων ανταμοιβής έχουν ενταχθεί αυτόματα στο πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει κάθε τράπεζα χωρίς να απαιτείται καμία από μέρους τους ενέργεια.

Περισσότερα


Ξεκινούν τα νέα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη στήριξη των επενδύσεων και της ρευστότητας ΜμΕ

  • May 08, 2023

«Εντυπωσιακά μεγάλη ήταν η συμμετοχή που εκδηλώθηκε από το τραπεζικό σύστημα της χώρας για να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των νέων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB που στηρίζουν, με χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της HDB. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προγράμματα: α) Το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument» (DeLFI) β) Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου Συγχρηματοδοτήσεων (φέρει την ονομασία Business Growth Fund). Όπως υπογραμμίζεται, σημαντική θα είναι η ελάφρυνση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις μέσω αυτών των προγραμμάτων, αφού κάθε δάνειο θα συγχρηματοδοτείται κατά 40% από τους δημόσιους πόρους αυτών των ταμείων και θα παρέχεται άτοκα, ενώ για το υπόλοιπο 60% που θα χρηματοδοτεί η Τράπεζα το κόστος χρηματοδότησης θα μειώνεται κατά 3% για τα 2 πρώτα έτη του δανείου με την εφαρμογή της μερικής επιδότησης του επιτοκίου (υπό προϋποθέσεις). Αυτό αποφέρει μία συνολική μείωση του κόστους δανεισμού που δύναται να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις και το 75%.

Περισσότερα


e-ΕΦΚΑ: Έρχονται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους

  • May 08, 2023

Την υλοποίηση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών δρομολογεί ο e-ΕΦΚΑ, μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα σχετίζονται κυρίως με το μητρώο του φορέα, ενώ ηλεκτρονικά σχεδιάζεται να γίνονται οι αιτήσεις για την απονομή της εφάπαξ παροχής των ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που απευθύνονται στο σύνολο των ασφαλισμένων (στους μισθωτούς, στους αυτοαπασχολούμενους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, στους εργοδότες κλπ), στους συνταξιούχους, αλλά και στους λογιστές, εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική του e-ΕΦΚΑ, που εφαρμόζεται, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του φορέα. Βασικοί στόχοι είναι ο σταδιακός περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τα φυσικά υποκαταστήματα, η εξάλειψη της άσκοπης ταλαιπωρίας, η αδιάλειπτη εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσω ψηφιακών καναλιών, καθώς και η απαλλαγή από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Περισσότερα


Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για Μάιο και Ιούνιο

  • May 05, 2023

Στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα (Απριλίου), δηλαδή στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας για το Μάιο και τον Ιούνιο, που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής: Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 Euro/MWh. Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15Euro/MWh. Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάιο και τον Ιούνιο ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα


Αυξημένα κατά 34,6% τα τελωνειακά έσοδα την τριετία 2020-2022

  • May 05, 2023

Η δραστική αύξηση των τελωνειακών εσόδων την τελευταία τριετία κατά 34,6%, από 11,64 δισ. ευρώ το 2020 σε 15,67 δισ. ευρώ το 2022 ήταν, μεταξύ άλλων, ο καρπός της κυβερνητικής πολιτικής για συνεχή επένδυση στο τρίπτυχο πολιτική εποπτεία και στρατηγική, νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις και επιχειρησιακή ενδυνάμωση, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην περιστολή του λαθρεμπορίου. Αυτό σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Ειδικότερα, την περίοδο 2020-2022, η ΑΑΔΕ προέβη στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στην έκδοση πλήθους κανονιστικών πράξεων, εγκυκλίων και εγχειριδίων, ως συνέχεια της συστηματικής νομοθέτησης της Κυβέρνησης για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και με ακρογωνιαίο λίθο τον ν. 4758/2020 που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών για την περιστολή του λαθρεμπορίου.

Περισσότερα


Υπ. Αν.: Σταθερές ή μειωμένες οι τιμές για την πλειοψηφία των προϊόντων στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», την 27η εβδομάδα εφαρμογής του

  • May 04, 2023

Στο 93,83% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 27η εβδομάδα εφαρμογής του (3/5/2023 -9/52023), ενώ η μεσοσταθμική αξία του είναι μειωμένη κατά -1,1% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ειδικότερα, από το σύνολο 1134 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα, στα 55, ποσοστό 4,85%, η τιμή μειώθηκε, στα 1009, ποσοστό 88,98%, η τιμή παρέμεινε σταθερή και σε 70, ποσοστό 6,17%, η τιμή αυξήθηκε.

Περισσότερα


ΙΟΒΕ: Στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 12 μηνών το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

  • May 04, 2023

Στις 108,8 μονάδες διαμορφώθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος από 107,0 μονάδες τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, είναι το υψηλότερο σημείο του δείκτη κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες, καθώς στους υπόλοιπους τομείς οι μεταβολές ήταν πτωτικές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται. Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, φαίνεται πως κυριαρχεί η αρνητική επίδραση από τη συνεχιζόμενη, αν και λιγότερο έντονα, τάση αύξησης τιμών στα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο φέτος η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται υψηλότερα του περυσινού μέσου όρου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο συνολικό δείκτη του οικονομικού κλίματος.

Περισσότερα


Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Επέβαλε πρόστιμα ύψους 1,762 εκατ. ευρώ το 2022

  • May 04, 2023

Πρόστιμα ύψους 1,762 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2022, σε 58 περιπτώσεις παραβάσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα σε 17 ΑΕΠΕΥ, ΑΕΕΔ, ΑΕΔΑΚ, Τράπεζες, 19 Εισηγμένες εταιρείες και 21 φυσικά πρόσωπα, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της. Tαυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις και η προετοιμασία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον ρόλο της στο απαιτητικό νέο περιβάλλον. Εμπεδώθηκε από τις εισηγμένες εταιρίες το νέο καθεστώς εταιρικής διακυβέρνησης και ελέγχθηκε η προσαρμογή των εισηγμένων εταιριών στη νέα νομοθεσία. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δράσεις με σκοπό την ενημέρωση των φορέων της αγοράς ως προς τις υποχρεώσεις τους τόσο ως προς την εταιρική διακυβέρνηση όσο και ως προς την νέα νομοθεσία σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στο κανονιστικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς.

Περισσότερα


Πρόγραμμα Σταθερότητας: Ανάπτυξη 2,3% εφέτος και άνοδο του ΑΕΠ 3% για το 2024

  • May 02, 2023

Ανάπτυξη 2,3% εφέτος, άνοδο του ΑΕΠ 3% για το 2024, 3% για το 2025 και 2,1% για το 2026, προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα προβλέπονται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Αυτές οι βασικές μακροοικονομικές εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023- 2026, που υποβλήθηκε το Σάββατο  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σύμφωνα επίσης με το οποίο ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε 4,5% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 2,4% το 2024 και 2% το 2025 και 2026, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί σε 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 10,9% το 2024, σε 10% το 2025 και σε 9,8% το 2026, η ενίσχυση των επενδύσεων αναμένεται ιδιαίτερα σημαντική, με ετήσια αύξηση ύψους 13,2% το 2023, ύψους 9,7% το 2024, ύψους 10,7% το 2025 και 7,2% το 2026. Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των επενδύσεων αναμένεται να διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με δημόσιες επενδύσεις που υπολογίζονται σε 1,7% του ΑΕΠ το 2023, σε 1,9% του ΑΕΠ το 2024, σε 1,8% του ΑΕΠ το 2025 και σε 1,7% του ΑΕΠ το 2026.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 10,9% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο

  • May 02, 2023

Μείωση 10,9% παρουσίασε τον Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021 είχε σημειωθεί αύξηση 46,2%. Σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάρτιο 2023 παρουσίασε μείωση 5,8% έναντι αύξησης 10,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 24,9% έναντι αύξησης 23,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR