Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Νέα μέτρα για στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

  • Jul 03, 2020

Σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά με θέμα «Σε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την εργασία οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης», θα απαντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, «ο πρωθυπουργός, αναμένεται να αναπτύξει τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και την επιχειρηματικότητα. Οι πρωτοβουλίες αυτές, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το Πρόγραμμα "Συνεργασία", τις ασφαλιστικές εισφορές και τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου».

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: Μέχρι 8% η ύφεση φέτος

  • Jul 03, 2020

Σταθερό παραμένει το Υπουργείο Οικονομικών στην πρόβλεψή του για συρρίκνωση της οικονομίας έως 8% φέτος, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του, ανακοινώνοντας και ότι την επόμενη εβδομάδα επίκειται η εκταμίευση της β’ φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις. «Εμείς αυτή τη στιγμή μένουμε σταθεροί στις εκτιμήσεις που είχαμε τέλος Απριλίου για ύφεση μέχρι 8%. Αυτές είναι οι δικές μας πρώτες εκτιμήσεις χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με το πώς εξελιχθεί η κατάσταση στον τουρισμό το καλοκαίρι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για ύφεση 9,7% φέτος.
 

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: Εντός Ιουλίου και γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις

  • Jul 02, 2020

Εντός του Ιουλίου θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, η οποία «θα είναι γενναία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο και γ' φάσης «επιστρεπτέας προκαταβολής» ειδικά για τον τουρισμό. Ο υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα ότι «υπάρχει και η προκαταβολή φόρου που θα υλοποιήσουμε μέσα στον Ιούλιο και θα είναι γενναία. Πιθανόν σε ορισμένες περιοχές να μην υφίσταται προκαταβολή φόρου». Για την γ' φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι, εάν υλοποιηθεί, αυτό θα γίνει τον Αύγουστο.

Περισσότερα


Υπουργείο Ανάπτυξης: Εντάσσονται και προβληματικές επιχειρήσεις στις ενισχύσεις

  • Jul 02, 2020

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 30 Ιουνίου, η 3η τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, κατόπιν της συστηματικής προσπάθειας που κατέβαλε η Ελλάδα, σε συνεργασία και με άλλα κράτη – μέλη, για την έμπρακτη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες συνεπεία της έξαρσης του κορονοϊού. Έτσι, εκτός διαδικασίας τίθενται μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στην πτωχευτική διαδικασία, ενώ εντός όσες έχουν προβεί σε διορθωτικές ενέργειες πριν την υποβολή αιτήματος. Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τα μέτρα βελτίωσης του Προσωρινού Πλαισίου για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων.
 

Περισσότερα


Π. Τζεντιλόνι: Με την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης η ελληνική οικονομία θα ανθίσει

  • Jul 02, 2020

Τον εντυπωσιασμό του για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού εξέφρασε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι. Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, ο Επίτροπος εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι, με την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία θα ανθίσει και η Ελλάδα θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ωστόσο, θα απαιτηθεί σαφής καθορισμός στόχων με συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα και ορόσημα, ενώ τόνισε ότι το πρώτο βήμα θα γίνει με την κατάθεση του σχεδίου ανθεκτικότητας και ανάκαμψης που θα καταθέσει η Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να δίνει έμφαση στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Περισσότερα


ΙΟΒΕ: Ελαφρά επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2020

  • Jul 02, 2020

Επιδεινώθηκε ελαφρά τον Ιούνιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος και υποχώρησε στις 87,6 μονάδες, έναντι 88,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, μικρή επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε βιομηχανία και υπηρεσίες, ενώ αντίθετα σε κατασκευές και λιανικό εμπόριο υπήρξε σχετική διόρθωση των προσδοκιών μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, επίσης σημειώνεται ανοδική διόρθωση της κάμψης που υπήρξε έως τον Μάιο, με τα περισσότερα νοικοκυριά να διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία στους επόμενους 12 μήνες των δικών τους οικονομικών αλλά και της ευρύτερης οικονομίας, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Περισσότερα


Ελλάδα 2020: Η χώρα σε διατροφική ομηρία

  • Jul 01, 2020

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο 2015-2019 οι συνολικές εισαγωγές τροφίμων και ζώντων ζώων στη χώρα μας ανήλθαν σε αξίες 28 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 9,3, δηλαδή το 33%, αφορούσαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γάλα, τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα). Την ίδια περίοδο, οι αντίστοιχες συνολικές εξαγωγές ήταν αξίας 22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 3,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 15%, αφορούσαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Η χώρα μόνο για… παγωτό το 2019 έκανε εισαγωγές αξίας πάνω από 50 εκατ. ευρώ...

Η συμμετοχή των προϊόντων αυτών στο 15% των εξαγωγών τροφίμων της χώρας την παραπάνω περίοδο αφορά κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα (13%), όπου κι εκεί όμως το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 600 εκατ. ευρώ περίπου: 3,6 δισ. εισαγωγές (1,2 δισ. για το γάλα και 2,4 δισ. για τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα) και 3 δισ. εξαγωγές (77 εκατ. για το γάλα και 2,9 δισ. για τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χώρα μόνο για… παγωτό το 2019 έκανε εισαγωγές αξίας πάνω από 50 εκατ. ευρώ... 

Αν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσουν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων, θα τεθεί σοβαρό ζήτημα κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού σε κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα...

Με λίγα λόγια, την πενταετία 2015-2019 σχεδόν το 100% του ελλείμματος των 6 δισ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών τροφίμων και ζώντων ζώων της χώρας μας οφείλεται στο κρέας, τα αυγά, το γάλα, τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα!

Η υφιστάμενη κατάσταση αναδεικνύει την ισχυρή εξάρτηση της χώρας από την εισαγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας για τον πληθυσμό, γεγονός που εκτός των άλλων, την καθιστά ευάλωτη σε περιόδους κρίσεων (όπως η πρόσφατη υγειονομική κρίση).

Αν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσουν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων, θα τεθεί σοβαρό ζήτημα κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού σε κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική ειρήνη σε μια κρίσιμη περίοδο.

Πέρα όμως από την επισιτιστική απειλή σε μια περίοδο κρίσης, ελλοχεύει η μόνιμη απειλή της απώλειας εθνικού πλούτου, μέσω των τεράστιων αξιών για τις εισαγωγές αυτών των προϊόντων. Η μελαγχολική σκέψη που γεννούν οι αριθμοί αφορά το γεγονός ότι για την Ελλάδα, τη γεωμορφολογία και τις εδαφοκλιματικές της συνθήκες, αυτά τα προϊόντα θα έπρεπε να περίσσευαν και όχι να αναζητούνται σε ξένες αγορές…

Η αντιστροφή του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών στον τομέα των τροφίμων για τη χώρα μας περνάει μέσα από την ενίσχυση του τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης, σε όλους τους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας και κυρίως σε αυτόν της πρωτογενούς παραγωγής , της κτηνοτροφίας.

Η χώρα βρίσκεται σε περίοδο σχεδιασμού για την αξιοποίηση των 52 δισ. ευρώ περίπου του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Σαφώς και θα τεθούν προτεραιότητες. Ασφαλώς και η χώρα έχει να καλύψει έδαφος σε πολλά πεδία. Δεν μπορεί όμως να μην λαμβάνεται υπόψη σε αυτά τα πλάνα η παραπάνω κατάσταση στο χώρο των τροφίμων.

Εκτός κι αν αυτό δεν θεωρηθεί τόσο σημαντικό, όσο για παράδειγμα η ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων ή η γενικώς και αορίστως, πράσινη ανάπτυξη. Οπότε, ας αφήσουμε την κατάσταση έτσι όπως κύλησε την πενταετία 2015-2019, όπου η χώρα μας, που δεν έχει δείγμα βιομηχανίας κατασκευής αυτοκινήτων, εισήγαγε από τις βασικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) που την προμηθεύουν, αυτοκίνητα συνολικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ και τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, γάλα, τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα) συνολικής αξίας 4,2 δισ. ευρώ! Είναι ζήτημα επιλογής…

Πηγή: www.huffingtonpost.gr

Περισσότερα


Ανακοινώθηκαν οι 14 «ασφαλείς» χώρες από την ΕΕ

  • Jul 01, 2020

Ανοίγει τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1 Ιουλίου, καθώς ανακοινώθηκαν και επίσημα οι 14 ξένες χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» παρά την πανδημία του κοροναϊού. Το «πράσινο φως» έλαβαν ταξιδιώτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Τυνησία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη. Ωστόσο, εκτός λίστας βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και τελικώς η Κίνα.
 

Περισσότερα


Μείωση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, τον Μάρτιο

  • Jul 01, 2020

Στο ποσό των 105,811 δισ. ευρώ μειώθηκε, τον Μάρτιο του 2020, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, έναντι του ποσού των 106,054 δισ. ευρώ τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (αν αφαιρεθούν οι οφειλές που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης) μειώθηκε τον Μάρτιο στα 83,66 δισ. ευρώ, έναντι 84,222 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο ανήλθαν σε 545 εκατ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση κατά 11,45%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (489 εκατ. ευρώ).

Περισσότερα


Ελ.Στατ.: Καθίζηση τζίρου στο λιανεμπόριο τον Απρίλιο

  • Jul 01, 2020

Βουτιά σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλιο κατά τον δεύτερο μήνα του lockdown. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους μειώθηκε 24,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη πέρυσι και 23,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020. Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, είναι αυτές του κλάδου της ένδυσης-υπόδησης (-83%), των βιβλίων-χαρτικών και λοιπών ειδών (-53,1%), των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (-42,5%) καθώς και των τροφίμων-ποτών-καπνού (-24,6%). Αντίθετα, αύξηση παρουσίασαν επιχειρήσεις του κλάδου των φαρμακευτικών-καλλυντικών προϊόντων (0,6%), αλλά και των σούπερ μάρκετ (8,6%).
 

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR