Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Υπ. Αν.: Ειδική διυπηρεσιακή μονάδα ελέγχου αγοράς κατά του παρεμπορίου

  • Jun 02, 2020

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε χθες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία», το οποίο αποσκοπεί στην πάταξη του παρεμπορίου, αλλά και στην άρση εμποδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται, σύμφωνα με το υπουργείο, αφενός η αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς σε όλα τα στάδια διακίνησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μέσω της διυπηρεσιακής συνεργασίας των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών και αφετέρου εισάγονται διατάξεις που ευνοούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της άρσης των εμποδίων για την διευκόλυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Περισσότερα


«Συν-Εργασία»: Σε ΦΕΚ ο νόμος σχετικά με τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης

  • Jun 01, 2020

Τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, για το χρονικό διάστημα από τις 15.6.2020 έως τις 15.10.2020, ενεργοποιεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (4690/2020). Συγκεκριμένα, τίθεται σε εφαρμογή η δυνατότητα του εργοδότη να εφαρμόζει εκ περιτροπής εργασία με επιδότηση μέρους του μισθού από το κράτος. Ο εργοδότης θα μπορεί να μειώνει το χρόνο εργασίας κατά 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης, καταβάλλοντας το 50% του μισθού. Από το υπόλοιπο 50% του μισθού το κράτος θα καταβάλλει στον εργαζόμενο το 60%. Από την 1η Ιουνίου, όλες οι επιχειρήσεις με απώλεια τζίρου 20% και άνω, θα μπορούν να μπουν στο συγκεκριμένο μηχανισμό.
 
Δείτε τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας
Δείτε το ΦΕΚ του ν.4690/2020
 

Περισσότερα


Ξεκινάει από σήμερα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες

  • Jun 01, 2020

Ξεκινάει από σήμερα, 1 Ιουνίου 2020, η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Όπως έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, το μέτρο έρχεται ως εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και θα βοηθήσει σημαντικά, συνδυαστικά με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στην επανάκαμψη της απασχόλησης και, συγκεκριμένα, στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
 
Επισυνάπτεται η ανακοίνωση με τους πίνακες του υπουργείου Εργασίας.

Περισσότερα


Τί προβλέπουν τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου για τη λειτουργία των ξενοδοχείων

  • Jun 01, 2020

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα μετά και την αποστολή για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφαση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τα οποία τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα προσαρμόσουν την λειτουργία τους στην εποχή του κορονοϊού. Στην ΚΥΑ ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο "Health First" και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020. Το εν λόγω σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του www.mintour.gov.gr.
 
Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ με τα υγειονομικά πρωτόκολλα
 

Περισσότερα


Χ. Σταϊκούρας: Τον Οκτώβριο η κατάθεση του εθνικού σχεδίου για χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης

  • May 29, 2020

Τον Οκτώβριο θα καταθέσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτεραιότητές της για την αξιοποίηση των πόρων που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις θα έχουν δύο σκέλη: Αφενός την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό σε εισόδημα, απασχόληση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσια υγεία. Και, αφετέρου τις προτεραιότητες για την ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα έτη. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι επιδίωξη της χώρας είναι η άμεση βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ανέφερε, επίσης, πως βούληση της κυβέρνησης, και όχι μόνον της ελληνικής, είναι κάποιες εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου να πραγματοποιηθούν εντός του 2020.

Περισσότερα


Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις παρουσιάστηκε στο Υπ.Συμβούλιο

  • May 29, 2020

Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, παρουσίασαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γεώργιος Ζαββός. Το νομοσχέδιο έχει ως πρωταρχικό σκοπό να διευκολύνει την χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως όσον αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις start up εταιρείες, αλλά και κάθε είδους άτομα που είναι αποκλεισμένα από την τραπεζική χρηματοδότηση λόγω έλλειψης επαρκών εξασφαλίσεων, ή άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπουν στο χώρο εργασίας. Δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο περιορισμός της παραοικονομίας και δημιουργείται μια υγιής επιχειρηματική κουλτούρα.

Περισσότερα


Στα 1,683 δις ευρώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ σε 12 εβδομάδες

  • May 29, 2020

Πωλήσεις ύψους 1,683 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε διάστημα δώδεκα εβδομάδων από την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών αγοράς IRI. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ (Ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, μη συμπεριλαμβανομένων νησιών) με βάση τα στοιχεία για τις ταχυκίνητες κατηγορίες ανήλθαν σε 1,683 δισ. ευρώ για την περίοδο 24/02/2020-17/5/2020 σε σχέση με την περίοδο 25/02/2019-19/5/2019 οπότε και ανήλθαν σε 1,371 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,7%. Από την αρχή του 2020 μέχρι τις 19 Μαΐου η ανάπτυξη των πωλήσεων σε αξία ανήλθε σε 15,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, δηλαδή από την αρχή του 2019 μέχρι 19 Μαΐου 2019.
 
 

Περισσότερα


COVID-19: Οδηγός για τη βιομηχανία τροφίμων

  • May 29, 2020

Toν «Οδηγό για τη Βιομηχανία Τροφίμων» εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τον ιό SARS-CoV-2. Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ σε σχετική ανακοίνωση, η βιομηχανία τροφίμων δεν ανέστειλε τη λειτουργία της και έχοντας δομημένα και ιδιαιτέρως ανεπτυγμένα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) πρέπει να αντιμετωπίσει τον ιό SARS-CoV-2, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής νέων μέτρων ελέγχου ή/και της τροποποίησης των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται. Η επιλογή και η ένταση εφαρμογής των μέτρων αυτών μπορεί να παρουσιάζουν διαφοροποίηση μεταξύ επιχειρήσεων ή διαφορετικών μονάδων μιας επιχείρησης και θα πρέπει να βασίζονται σε κριτήρια λειτουργικών χαρακτηριστικών και επικινδυνότητας μετάδοσης του ιού.

Περισσότερα


ΥΠΟΙΚ : Τροπολογία για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και μείωση φόρων για ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μειώσεις

  • May 28, 2020

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας. Mεταξύ άλλων, προβλέπονται η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για το διάστημα από την 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020 για τα μη αλκοολούχα ποτά, τα τα εισιτήρια κινηματογράφων, τις υπηρεσίες μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, τις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων που εισέπραξαν.

Αναλυτικά η τροπολογία
 

Περισσότερα


Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός την τροποποιημένη, λόγω κορωνοϊού, 85η ΔΕΘ

  • May 27, 2020

Στις 15 Ιουνίου, και όχι την 1η Ιουλίου, θα αρχίσουν οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό κατ εξαίρεση μόνο προς το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, για να δοθεί ώθηση στον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του Απόστολου Τζιτζικώστα, και δήλωσε πως η 85η Διεθνής Έκθεση θα γίνει τροποποιημένη, λόγω του κορονοϊού, και ο ίδιος προτίθεται να την εγκαινιάσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR