Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Αλλαγές στο μέτρο έκπτωσης 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων

  • Mar 30, 2020

Σε σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες προχώρησε το οικονομικό επιτελείο στο μέτρο της έκπτωσης 25% των φορολογικών οφειλών τους που εξοφλούνται εμπρόθεσμα.

Ειδικότερα:

-οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές οφειλές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου

-εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο των φορολογικών οφειλών Μαρτίου εμπρόθεσμα, τότε για τις ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές μπορούν να καταβάλουν το 75% της δόσης Απριλίου

-για τον ΦΠΑ που είναι πληρωτέος τον Απρίλιο θα πρέπει να εξοφληθεί στο σύνολό του, αλλά το 25% αυτού θα συμψηφιστεί στο μέλλον με άλλες φορολογικές οφειλές

-προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η επιχείρηση να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας

Σημειώνεται ότι στην αρχική του εκδοχή, το μέτρο αφορούσε σε έκπτωση 25% των φορολογικών οφειλών εφόσον εξοφληθούν εμπρόθεσμα, με την εξαίρεση του ΦΠΑ.

Περισσότερα


Τροποποίηση των ΥΑ που αφορούσαν τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο-Δείτε το σχετικό ΦΕΚ

  • Mar 27, 2020

ΦΕΚ 1043 Β 26-3-2020 Αριθμ. 1061 (1) Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.03.2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ 55 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου πέμπτου της από 20.03.2020 (ΦΕΚ 68 Α΄) πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης. Αριθμ. 1062 (2) Τροποποίηση της Α.1053/2020 (ΦΕΚ 949 Α΄) και του συνημμένου Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας επιχειρήσεων. Αριθμ. 1063 (3) Τροποποίηση της Α.1054/2020 (ΦΕΚ 950Α΄) και του συνημμένου Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας επιχειρήσεων.

Ακολουθεί το σχετικό ΦΕΚ.

Περισσότερα


Τι προβλέπει η ΚΥΑ για την παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου-Μαρτίου

  • Mar 27, 2020

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τις λεπτομέρειες για την παράταση της προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, καθώς και για την παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης εργοδοτών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαίωμα υπαγωγής στις διατάξεις αυτές έχουν επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,

β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας, στις 20 Μαρτίου 2020, που αναφέρεται στην ΚΥΑ.

Γι' αυτές τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020, αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020, αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου αυτή προβλέπεται, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

Οι επιχειρήσεις ή εργοδότες, που έχουν δικαίωμα υπαγωγής σε αυτές τις διατάξεις, υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Οι περιλαμβανόμενες στις ως άνω ΑΠΔ ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, που προαναφέρθηκαν.

Παράλληλα, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνονται κατά τρεις μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.

Σε περίπτωση που εργαζόμενοι, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, οι παρατάσεις καταβολής, που προαναφέρθηκαν, παύουν αυτοδικαίως και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα


Πάμε για σεζόν δύο μηνών στον Τουρισμό;

  • Mar 27, 2020

Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και τη διασπορά σε άλλες χώρες της Ευρώπης -βασικές για την Ελλάδα "δεξαμενές" τουριστών και εσόδων (όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία)- να αρχίζει να δείχνει τις πραγματικές της διαστάσεις, ο βασικός στόχος για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού ήταν να μην χαθεί η περίοδος του Πάσχα. 

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και όλο και περισσότερο εντείνονται οι φόβοι για την τουριστική σεζόν. Ενδεχομένως να αρχίσουν να υπάρχουν κάποιες κρατήσεις για τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο, και αυτό με μεγάλη επιφύλαξη, όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουριστικού χώρου. Δεν είναι όμως και λίγοι όσοι πιστεύουν πως η σεζόν έχει ήδη χαθεί.

Προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν φέτος δεν μπορούν να γίνουν. Υπάρχουν όμως τα εξής δεδομένα, όπως αναφέρουν πηγές από το χώρο των ξενοδοχείων:

Πρώτον, ακόμη κι αν επιτραπεί στις μονάδες να ανοίξουν, οι κρατήσεις έχουν μηδενίσει. Όπως εξηγούν επιχειρηματίες του κλάδου, θα χρειαστεί καιρός μέχρι να εξασφαλιστούν οι πληρότητες που θα επιτρέψουν τη συμφέρουσα λειτουργία μιας μονάδας. 

Δεύτερον οι tour operators με τους οποίους συνεργάζονται τα ξενοδοχεία έχουν αναστείλει ταξιδιωτικά πακέτα και ατομικά ταξίδια. Τα συμβόλαια δεν ισχύουν πλέον και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο για μονάδες, κυρίως σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, που κατά βάση στηρίζονταν στις πτήσεις τσάρτερ (Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ρόδος, Κως κ.ά).

 

Τρίτον, όπως λένε οι ξενοδόχοι, οι τιμές που είχαν προβλεφθεί για φέτος δεν μπορούν να ισχύσουν. Οι τιμές των πακέτων θα καθοριστούν από την αρχή και θα εξαρτηθούν από την ζήτηση, αλλά και τον ανταγωνισμό.

Τέταρτον, οι ξενοδόχοι καλούνται να επιστρέψουν τις προκαταβολές από τα early bookings. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.
Επίσης, κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η κρίση του κορονοϊού στις βασικές αγορές που μας τροφοδοτούν με τουρίστες, ποια θα είναι η οικονομική τους θέση, πόσο θα έχει πληγεί η απασχόληση και ποια θα είναι η καταναλωτική δύναμη των τουριστών.

Με το Τουρισμό στην Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη εποχικότητα διαχρονικά, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών έρχονταν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι προοπτικές για τουριστική ανάκαμψη γίνονται πιο δύσκολες.

Τα τουριστικά έσοδα το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% και διαμορφώθηκε στις 31,3 εκατ. ταξιδιώτες.  Για το 2020, το υπουργείο Τουρισμού είχε θέσει ως προτεραιότητα την διψήφια αύξηση των εισπράξεων, την αύξηση των αφίξεων κοντά στο 5% και την αύξηση στις τουριστικές αφίξεις κατά τους μήνες Απρίλη, Μάη, και Σεπτέμβρη, Οκτώβρη άνω του μέσου όρου του έτους.

Περισσότερα


Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

  • Mar 27, 2020

Αγορές ομολόγων οι οποίες κυμάνθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στα 150 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε χθες στη δευτερογενή αγορά η Τράπεζα της Ελλάδος, υλοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η παρέμβαση αυτή οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση όλων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Το πρόγραμμα αγοράς PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησε χθες σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Περισσότερα


Αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς την χρήση pin στο ύψος των 50 ευρώ

  • Mar 27, 2020

Αυξάνεται από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου και έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως τονίζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, είναι προσωρινής εφαρμογής και εκτιμάται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συναλλαγών σε καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων και φαρμακεία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την πληκτρολόγηση του ΡΙΝ από τον κάτοχο της χρεωστικής, πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται σημαντικά η φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS.

Περισσότερα


Σύνοδος Κορυφής: Απορρίφθηκε η έκδοση ευρωομολόγου

  • Mar 27, 2020

Προθεσμία δύο εβδομάδων για νέες προτάσεις από το Eurogroup σχετικά με χρηματοδοτικά εργαλεία ικανά να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού, δόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας απορρίφθηκε η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων. Την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Περισσότερα


Σε λειτουργία η πλατφόρμα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή ή που πλήττονται

  • Mar 26, 2020

Τέθηκε σε λειτουργία η δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο Π.Σ. Εργάνη για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους βάσει κρατικής απόφασης ή που πλήττονται βάσει ΚΑΔ προκειμένου να δηλώσουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή. Στην πλατφόρμα, θα μπορούν να ενταχθούν οι εργοδότες - επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους από την 1η Απριλίου.
Οι εργοδότες θα εισέλθουν στο Π.Σ. Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών και στη συνέχεια θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα πεδία.
Η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου και θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.  
 

Περισσότερα


ΕΡΕΥΝΑ ΕΒΕΑ: «Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανησυχία των Ελλήνων για τον κορονοϊό

  • Mar 26, 2020

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανησυχία των Ελλήνων για την πανδημία του κορονοϊού, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ που πραγματοποίησε η εταιρία PULSE-RC κατά το χρονικό διάστημα 15 έως 17 Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με την έρευνα, το 83% των ερωτηθέντων ανησυχεί αρκετά έως πολύ. Σχεδόν όλοι (94%) εκτιμούν ότι η πανδημία και οι συνέπειες που απορρέουν από αυτήν θα επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας. «Είναι εμφανές ότι το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί εντυπωσιακά από την αρνητική ψυχολογία αλλά και τα πραγματικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού» δήλωσε, παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Περισσότερα


ΥΠΟΙΚ: Οι 100 νέοι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης

  • Mar 26, 2020

100 νέους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι επιχειρήσεις και ο εργαζόμενοι των οποίων εντάσσονται στα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας. Ειδικότερα το υπουργείο ανακοίνωσε την επικαιροποιημένη λίστα στην οποία περιλαμβάνονται τόσο οι ΚΑΔ που είχαν ήδη ενταχθεί στα μέτρα όσο και αυτοί που εντάσσονται από σήμερα.

Την επικαιροποιημένη λίστα ΚΑΔ που πλήττονται θα την βρείτε συννημένα (με κόκκινο χρώμα επισημαίνονται οι κατηγορίες που προστίθενται)


Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR