Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Μέτρα για τις επιχειρήσεις τους ζητούν οι πρατηριούχοι έμποροι καυσίμων

  • Mar 23, 2020

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), ενημερώνει ότι εν μέσω της κρίσιμης  κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, έχει κατ΄ επανάληψη  ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να ληφθούν τα απαραίτητα και δίκαια μέτρα για τις επιχειρήσεις μας:

1) την ένταξη των πρατηρίων στα έκτακτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, δηλ. αποζημίωση (μισθός) των εργαζομένων, επίδομα ενοικίου των πρατηρίων, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών κλπ, καθώς τα πρατήρια καταγράφουν αποδεδειγμένα με βάση το σύστημα εισροών εκροών  πτώση  τζίρου άνω  του 60% και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας, θα αδυνατούν πλέον οικονομικά να συνεχίσουν τη λειτουργία τους,   

 

2) την λειτουργία των πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας, μόνο για τρεις ημέρες την εβδομάδα, με περιορισμένο ημερήσιο ωράριο και

3) την αναστολή λειτουργίας των πλυντηρίων αυτοκινήτων για την προστασία των εργαζομένων στα πρατήρια από τη διάδοση του κορονοϊού.

Περισσότερα


Θεοδωρικάκος: Τα Δημοτικά Συμβούλια μπορούν να απαλλάξουν από τα τέλη τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί-Παρέμβαση Μπασδάνη προ 10ημέρου

  • Mar 23, 2020

Τα δημοτικά συμβούλια έχουν τη δυνατότητα να απαλλάξουν τις τοπικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου που περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - ΦΕΚ Τεύχος Α 68/20-03-2020,  άρ.37 , η απαλλαγή θα ισχύει για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποτροπής διάδοσης του Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη παρέμβαση είχε κάνει με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης προς την Διοίκηση του ΟΛΒ και τους επτά Δήμους της Μαγνησίας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπασδάνης που είχε αποστείλει στις 17 Μαρτίου σημείωνε:"Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Η παγκόσμια αλλά και η ελληνική οικονομία βιώνουν μια μεγάλη δοκιμασία και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελληνική Κυβέρνηση ήταν μεταξύ άλλων και η καθολική αναστολή δραστηριότητας πολλών επιχειρήσεων και ιδίως αυτών της εστίασης [καφετέριες, εστιατόρια κλπ] τουλάχιστον έως 27.03.2020.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών η αναστολή ενδεχομένως θα παραταθεί για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών και επιχειρήσεων. Ως καλά γνωρίζετε οι περισσότερες εκ των επιχειρήσεων αυτών διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα και καταβάλλουν αντίστοιχα τέλη. Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας, αλλά και η οικονομία μας, οφείλετε ως αρμόδιοι φορείς να λάβετε μέτρα ανακούφισης των πληγέντων επιχειρήσεων και ειδικότερα μεταξύ άλλων :

  • Άμεση διαγραφή του «Τέλους Τραπεζοκαθισμάτων» αναλογικά για όλο το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστολής δραστηριότητας.
  • Μείωση σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του «Τέλους τραπεζοκαθισμάτων» για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο [2] μηνών μετά την άρση της αναστολής έως ότου αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία.
  • Πάγωμα οφειλών & ρυθμίσεων των επιχειρήσεων.
  • Πάγωμα είσπραξης τυχόν προστίμων ή βεβαίωσης αυτών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα σας βρούμε συμμάχους στον αγώνα μας για προστασία της τοπικής οικονομίας και των επιχειρήσεων του τόπου μας.

Όλοι μας, ειδικότερα οι τοπικοί φορείς οφείλουμε στη δύσκολη αυτή στιγμή να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχείρηση και την επιχειρηματικότητα».

 

Περισσότερα


Δύο προτάσεις και λίστα 208 ΚΑΔ για να ενταχθούν στα μέτρα

  • Mar 23, 2020

Δύο προτάσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης την επόμενη ημέρα της πανδημίας, καθώς και μία λίστα με περισσότερους από 200 ΚΑΔ, που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική και ναυτιλιακή βιομηχανία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και πλήττονται εξίσου με πολλές άλλες επιχειρήσεις έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, καθώς και τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και Εργασίας Ι. Βρούτση.

Στην επιστολή επισημαίνεται η ικανοποίηση του επιμελητηρίου «για τη δυναμική και δίκαιη επέκταση των μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 10 δις ευρώ σε 440.000 επιχειρήσεις και 1 εκατ. εργαζόμενους σε αυτές».

Το Επιμελητήριο, διαβίβασε στους αρμόδιους υπουργούς ένα κατάλογο με επιπλέον 208 ΚΑΔ για όλες τις επιχειρήσεις-μέλη του, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να συμπεριληφθούν στη λίστα του ΥΠΟΙΚ και να ενταχθούν στο νέο ενισχυμένο και διευρυμένο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης.

Όπως σημειώνεται, πολλές επιχειρήσεις στο λιμάνι, στους τομείς της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, της ναυπηγοεπισκευής, των ναυτιλιακών υπηρεσιών, του χονδρικού εμπορίου, των εισαγωγών και εξαγωγών, των μεταφορών και logistics, αλλά κυρίως της τροφοδοσίας πλοίων, νοσοκομείων και των σωμάτων ασφαλείας, συνεχίζουν να λειτουργούν ως οφείλουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανεξαρτήτως της διακύμανσης του τζίρου τους, χωρίς να γνωρίζουν, εάν και πως θα πληρωθούν, ούτε πόσο και πότε θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα εμπορεύματα τους.

Με την ευκαιρία, προτείνονται για εξέταση δύο συγκεκριμένες προτάσεις:

Πρώτον τα διαθέσιμα του ΕΣΠΑ να χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης ΜμΕ, μέσω ειδικών εξωλογιστικών λογαριασμών που θα ελέγχουν τη ροή και τη διάθεση τους, αφού χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πρέπει πρώτα να ενισχύσουμε τα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας σήμερα για να μπορούμε να χτίσουμε και να αναπτυχθούμε αύριο.

Δεύτερον, οι μειώσεις των φόρων που έχει ήδη εξαγγείλει η Κυβέρνηση για το 2021 να εφαρμοστούν από φέτος, με σκοπό να εκτονωθούν οι συσσωρευμένες αναστολές πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων, ώστε να μην δημιουργηθεί μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Περισσότερα


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΕ ΦΕΚ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

  • Mar 23, 2020

​Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου  – ΦΕΚ Τεύχος Α 68/20-03-2020, με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης. Σε αυτή περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα για εργασία, επιχειρήσεις, δημόσιο όπως η μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, η επιτάχυνση επιστροφών φόρου εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, τα μέτρα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων, η λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, η μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου, η ακυρότητα καταγγελιών σύμβασης εργασίας, το ωράριο εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων
 

Περισσότερα


"Πράσινο φως" από Κομισιόν για επιπλέον μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε 4 άξονες

  • Mar 21, 2020

Το περιθώριο που πλέον δίδεται στην Ελλάδα για πρόσθετα μέτρα στήριξης μετά τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν για "άρση" των δημοσιονομικών κανόνων περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Οpen. Εξήγησε πως θα γίνει επικύρωση της απόφασης από το Ecofin της Δευτέρας.

Αλλά επισήμανε και πως "δεν πρέπει να μπερδέψουμε τα δημοσιονομικά με τα ταμειακά" περιθώρια, εξηγώντας παράλληλα πως τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν έως τις αρχές Ιουνίου χωρίς να πειραχθεί το "μαξιλάρι" διαθεσίμων, με την πρόβλεψη πως πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση των κρατικών εσόδων. 

 

Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε και ποιοι είναι οι νέοι κλάδοι (ΚΑΔ) που θα ενταχθούν την άλλη εβδομάδα στο πακέτο των επιλέξιμων προς στήριξη λόγω  πιέσεων που δέχονται. Εξήγησε και το ποιοι επιχειρηματίες μπορούν να αναβάλλουν το δώρο Πάσχα λόγω μεγάλης πτώσης τζίρου ή αναστολής λειτουργίας. 

Η απόφαση της Κομισιόν

Μιλώντας για τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν να αναστείλει τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας και για το τι σημαίνει για την Ελλάδα ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι "δεν πρέπει να μπερδέψουμε τα δημοσιονομικά με τα ταμειακά". Εξήγησε πως η κίνηση θα αποφασιστεί το βράδυ της Δευτέρας στο Ecofin αλλά και την Τρίτη στο Eurogroup.

H απόφαση είπε θα "διευρύνει το δημοσιονομικό περιθώριο για κάθε χώρα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού".

Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως η Ελλάδα πέτυχε στο τελευταίο Eurogroup να μην ισχύει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2020 και επιπλέον οποιαδήποτε δαπάνη γίνει σε συγκεκριμένους πυλώνες που ενέκριναν οι υπουργοί να εξαιρείται από τον υπολογισμό του οποίου νέου πρωτογενούς αποτελέσματος.

Πλέον, "η νέα αυτή η απόφαση διευρύνει τους βαθμούς ελευθερίας προκειμένου να γίνουν ακόμα περισσότερες δαπάνες προς αυτή την κατεύθυνση" είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Εξηγώντας που θα διοχετευθεί το περιθώριο αυτό ανέφερε μέτρα σε 4 πεδία:

 

1. "Πρώτα από όλα θα κάνουμε ότι χρειάζεται η δημόσια υγεία. Προέχει η υγεία έπεται η οικονομία. Μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις είναι ότι θα χρειαστεί 200 εκατομμύρια επιπλέον

2. Δεύτερον ρευστότητα επιχειρήσεων. Έχουμε ήδη προαναγγείλει την επιστρεπτέα  προκαταβολή του 1 δις ευρώ. Τη διαμορφώνουμε προκειμένου άμεσα να διατεθεί.

3. "Τρίτον έχουμε ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται

4. Τέταρτον όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής".

Έρχεται διεύρυνση των ΚΑΔ

Για το αν  θα υπάρχει διεύρυνση των κλάδων (ΚΑΔ) που ευεργετούνται,  ανέφερε ότι υπήρχε σύσκεψη έως αργά χθες το βράδυ στο ΥΠΟΙΚ για την επεξεργασία των κλάδων. "Αυτή η άσκηση είναι δυναμική", ανέφερε. "Οφείλουμε συνεπώς να λειτουργούμε προνοητικά αλλά και συνετά", εξήγησε.

Ανήγγειλε  πως θα υπάρξουν νέοι ΚΑΔ μέσα στην εβδομάδα που έρχεται. Ενδεικτικά ανέφερε πως στους νέους ΚΑΔ θα περιλαμβάνονται:

* Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές

* Υπαίθριοι πάγκοι και αγορές

* Υπηρεσίες φωτορεπόρτερ

* Λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών

* Πλυντήρια αυτοκινήτων

 

* Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως "συνεχίζεται η άσκηση, ώστε να είμαστε έτοιμοι στην αρχή της εβδομάδος" αλλά και πως "παρακολουθούμε κάθε ημέρα τα αριθμητικά δεδομένα, λαμβάνουμε μηνύματα από την κοινωνία και τους κλάδους και προσπαθούμε να τους ικανοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, τηρουμένων των συνθηκών".

Για τα πιθανά νέα μέτρα ανέφερε "δεν ξέρουμε την ένταση και την έκταση του προβλήματος, άρα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι κάνουμε σήμερα σε σχέση με το επόμενο χρονικό διάστημα".

Το Δώρο Πάσχα

Για το δώρο Πάσχα και για την απόφαση που ελήφθη να δοθεί αργότερα εξήγησε ο υπουργός ότι "υπάρχει η δυνατότητα στους κλάδους που πλήττονται να δώσουν οι επιχειρηματίες όλο το δώρο Πάσχα μεταγενέστερα. Το πότε θα το δώσουν είναι δικό τους θέμα, απλά ορίζεται ως όριο έως το καλοκαίρι και επίσης υπάρχει η δυνατότητα όσοι μπορούν να το δώσουν σήμερα".

Η δυνατότητα αναβολής είπε δίδεται σε "επιχειρήσεις που πλήττονται, δηλαδή σε αυτές που έκλεισαν ή σε αυτές που θα είναι στην περίμετρο των ΚΑΔ που έχουμε ανακοινώσει". "Οι επιχειρήσεις που δεν πλήττονται θα δώσουν το δώρο Πάσχα κανονικά" πρόσθεσε προαναγγέλλοντας   απόφαση του υπουργού Εργασίας  που θα ορίζει τους όρους.

 

Για το χρόνο καταβολής είπε  πως μπορούν να "το δώσουν αργότερα αλλά το συντομότερο δυνατό όταν τελειώσει η κρίση που τώρα βιώνουμε". Εξήγησε πως "είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις γιατί ευχόμαστε η υγειονομική κρίση να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά πρέπει κάποιος να μας προσδιορίσει το χρόνο λήξης της κρίσης για να δούμε και το χρόνο καταβολής".

Εξήγησε πως  η κίνηση αυτή αποφασίστηκε όχι μόνο για να αυξηθεί η ρευστότητα στις επιχειρήσεις, αλλά και για να διανεμηθεί αυτή η ρευστότητα στο σύνολο της οικονομίας. "Θα πρέπει να σκεφτούμε και τη θέση του επιχειρηματία που έχει κλείσει ή αυτού που έχει μείωση 80% του τζίρου" είπε.

Δώρο στους εργαζομένους υγείας – ΕΚΑΒ

Για  τους νοσηλευτές είπε πως το Δώρο θα δοθεί τον Απρίλιο. Αφορά σε 108.000 εργαζόμενος και το κόστος του μέτρου είναι γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ραγδαία μείωση εσόδων

Σε ερώτημα για το πώς θα καταβληθούν οι φόροι και οι εισφορές μετά το τρίμηνο - τετράμηνο "πάγωμα", επισήμανε ότι "μου λέτε από τώρα πως ξέρετε ποια θα είναι η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας μετά από τρεις-τέσσερις μήνες. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πρέπει να πάμε βήμα-βήμα". Εξήγησε πως "δώσαμε αυτές τις αναστολές με βάση τα δεδομένα που έχουμε" από το υπουργείο υγείας και άλλες πηγές για την εξέλιξη της κρίσης.

"Βλέπετε όμως τα δεδομένα από την Ελλάδα και από το εξωτερικό αλλάζουν διαρκώς. Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο" επισήμανε. "Μιλάμε για παράδειγμα για τον τουρισμό και κάνουμε εκτιμήσεις ότι αν τελειώσει η κρίση το συντομότερο δυνατό θα έχουμε ένα ήρεμο σχετικά καλοκαίρι. Το ερώτημα είναι αν ξέρουμε ποια θα είναι κατάσταση το καλοκαίρι για το εισερχόμενο τουρισμό. Άρα ίσως να πρέπει να αναλάβουμε για τον κλάδο αυτόν επιπλέον πρωτοβουλίες σε σχέση με τις εκτιμήσεις και τις εξελίξεις και στο εξωτερικό. Άρα θα πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Σοβαρά και υπεύθυνα", επεσήμανε.

Απώλειες εσόδων και ταμειακά διαθέσιμα

Για την ταμειακή κατάσταση της οικονομίας ανέφερε ότι "το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινώντας από το Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο θα υπάρχουν απώλειες εσόδων. Απώλειες φορολογικών εσόδων και απώλειες ασφαλιστικών εσόδων και λόγω της κατάστασης οικονομίας, αλλά και λόγω των αναστολών πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός". Επίσης "ταυτόχρονα έρχεται η ελληνική πολιτεία και δίνει μέσα από την αύξηση δαπανών το καλύτερο που μπορεί στην ελληνική κοινωνία, σε επιχειρήσεις και κυρίως σε εργαζόμενους".

"Άρα είναι προφανές ότι θα χρειαστεί και ταμειακά να έχουμε τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά. Εκτιμούμε με τις προβλέψεις που έχουμε κάνει ότι μπορούμε να πάμε με τα ταμειακά που έχουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε μέχρι αρχές Ιουνίου. Χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου το μαξιλάρι ασφαλείας και ότι υπάρχει σε αυτό" είπε ο ΥΠΟΙΚ.

 

Εξήγησε πως αυτά τα λεφτά υπάρχουν "γιατί έχουμε κάνει μία συνετή πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα" αλλά και  γιατί η Ελλάδα "εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα έναν βαθμό ευελιξίας έτσι ώστε να αποδειχθεί για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση αλλά ένα κανονικό κράτος μέλος".

Η μείωση των φόρων

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και τον σχεδιασμό που είχε γίνει προ κρίσης για μείωση φόρων και το τι ισχύει πλέον, ανέφερε ότι "για  να μπορέσει αυτό το κομμάτι να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει πρώτα από όλα να στηρίξουμε την κοινωνία. Άρα ουσιαστικά τώρα χρειάζεται αύξηση δαπανών για να μπορέσουν να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, τα  νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι". Και παράλληλα εξήγησε πως θα πρέπει με τις πολιτικές μας να επιστρέψουμε στη "δυναμική που είχαμε  διασφαλίσει μέχρι τους πρώτους μήνες του 2020" ώστε "αμέσως μετά να πιάσουμε το νήμα από κει για να πάμε πολύ καλύτερα".

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζει είπε "προφανώς δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση να αντιμετωπίσω αυτό το τσουνάμι". Εξήγησε πως "είμαστε εδώ να συζητήσουμε την κοινωνία, να ακούσουμε την κοινωνία, να ακούσουμε τους φορείς". Είπε  πως "σε αυτή την πορεία που είναι πρωτόγνωρη θα κάνουμε και λάθη μπορεί να έχουμε κάνει και παραλείψεις. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό".

Για τις δύο αποφάσεις που ελήφθησαν από το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε πως αύξησαν τους βαθμούς ελευθερίας "και ανακοινώσαμε το δεύτερο και το τρίτο πακέτο μέτρων".

Για τους υπαλλήλους του δημοσίου και για την εκ περιτροπής εργασία στο δημόσιο απαντά σε ερώτημα για τις αμοιβές τους "ότι ο σκοπός είναι να μην υπάρχουν περικοπές. Ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την κοινωνία και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε".

Περισσότερα


Ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο μηδέν, βλέπει για φέτος η ΤτΕ

  • Mar 20, 2020

Κοντά στο μηδέν, θα ρίξει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας το 2020, ο "τυφώνας" της πανδημίας του κορονοϊού. Την εκτίμηση αυτή αναμένεται να διατυπώσει σήμερα ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση (2019) για την Οικονομία στη γενική συνέλευση των μετόχων. 

Το πλήγμα του κορονοϊού στην ελληνική Οικονομία κατεβάζει τις αρχικές προβλέψεις της ΤτΕ για την ανάπτυξη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ είχε προβλέψει για φέτος ανάπτυξη της τάξεως του 2,5%. Κοντά στην εκτίμηση αυτή, και συγκεκριμένα στο 2,4%, είχε αναθεωρήσει ανοδικά, μόλις τον προηγούμενο μήνα, τις εκτιμήσεις για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, και η Κομισιόν.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο Διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να τονίσει ως πολύ θετική την παρέμβαση της ΕΚΤ με QE 750 δις. ευρώ, αλλά και με εποπτικές ελαφρύνσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Οικονομία της ευρωζώνης από την πανδημία του κορονοϊού. Στην ίδια κατεύθυνση, αναμένεται να αξιολογήσει ως θετικές τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι τα μέτρα που να αναληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, πρέπει να "ζυγιστούν" ώστε να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τη δημοσιονομική πολιτική και να μην καταστήσουν δυσχερέστερη την ανάκαμψη της Οικονομίας που προσδοκάται μετά την προσωρινή επιδείνωση.

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη προσήλωσης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να δώσει έμφαση στον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην παρούσα φάση, καθώς οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημική κρίση απειλούν με αύξηση των κόκκινων δανείων και οι χειρισμοί για την αντιμετώπιση του ζητήματος από Πολιτεία και τράπεζες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.   

Γενική συνέλευση "φάντασμα" λόγω κορονοϊού

Η 87η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος θα γίνει υπό πρωτόγνωρες συνθήκες και για πρώτη φορά, δεν πρόκειται να διανεμηθεί ο τόμος της Ετήσιας Έκθεσης. Πέρα από τη λήψη εκτάκτων μέτρων που είχε ήδη ανακοινώσει η ΤτΕ για τη διενέργεια της γενικής συνέλευσης (προληπτικά μέτρα υγιεινής, μη ανάγνωση της Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή, μη ομιλίες εκπροσώπων θεσμικών φορέων και οργανώσεων και υποκατάσταση των ομιλιών των μετόχων από έγγραφες τοποθετήσεις), τα μέτρα αυτά ενισχύθηκαν χθες περαιτέρω, προσαρμοζόμενα στον επιτρεπτό αριθμό συναθροιζομένων προσώπων που επέβαλε η Πολιτεία για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού. 

Κατόπιν αυτού, για την είσοδο των μετόχων ή των αντιπροσώπων τους στους χώρους της συνέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει προσέλευσης, και μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου επιτρεπτού αριθμού προσώπων. Μέλη του Γενικού Συμβουλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΤτΕ θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνέλευσης, μόνο εφόσον ο αριθμός των προσερχομένων μετόχων ή των αντιπροσώπων τούς το επιτρέψει. Και όσοι συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση, θα έχουν προηγουμένως περάσει από ηλεκτρονική θερμομέτρηση και απολύμανση χεριών. 
 

Περισσότερα


Γ. Βρούτσης: Δυνατότητα μερικής αναστολής σύμβασης εργασίας

  • Mar 20, 2020

Μέτρα-παρεμβάσεις για εργαζομένους και συνταξιούχους, στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου στήριξης της οικονομίας και των επιχείρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Ειδικότερα, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης εάν δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες.

 

Το μέτρο, όπως υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, είναι προσωρινό έκτακτο και αναγκαίο για τη συγκράτηση της ανεργίας, και για τη μείωση των μισθολογικών εξόδων, στο πλαίσιο του κοινωνικο δείκτη προστασίας

Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου η απόλυση είναι άκυρη.

Ο εργοδότης υποχρεούνται να διατηρήσει τον αριθμό εργαζομένων.

Δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι όσοι σε καθεστώς αναγκαστικής διακοπής εργασίας έως τον Απρίλιο του 2020.

Το ποσό των 800 ευρώ έιναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Ο εργοδότης πρέπει να ενημερώσει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι απολυμένοι πριν από την έναρξη της κρίσης, και όλοι όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου. «Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των εκτάκτων συνθηκών».

Για το δώρο Πάσχα και ειδικά για τους εργοδότες που δέχονται απίστευτη πίεση ρευστότητας, δυνατότητα καταβολής δώρου Πάσχα στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας.

Οσον αφορά τον e-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους, σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ για καταβολή συντάξεων μη-μισθωτών στις 24 Μαρτίου αντί 26ης ΜΑρτίου. Δημόσιο 27 ΜΑρτίου, συντάξεις μισθωτών καταβολή στις 30 Μαρτίου ημέρα Δευτέρα. Ενημερώνω τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να πάτε στις τράπεζες, οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. 

Περισσότερα


Χρηματιστήριο Αθηνών: Ράλι 5,2% που δίνει ανάσες

  • Mar 20, 2020

Με ράλι κοντά στο 6% ξεκίνησε η Αθήνα – όπως όλες οι ευρωπαϊκές αγορές - κόντρα στις καταστροφικές προβλέψεις που ήδη κάνουν οι ξένοι οίκοι διεθνώς. Η άνοδος δίνει «ανάσες», αλλά όπως δείχνει το άνοιγμα και στις ΗΠΑ θα είναι ανοδικό, δεδομένων των θέσεων που έχουν λάβει μεγάλα funds.

Στην Ευρώπη όλες οι αγορές κινούνται με κέρδη 5-6% ενω την ίδια ώρα συνεχίζεται η πτωτική πορεία στα ομόλογα της περιφέρειας. Στην Αθήνα, αν και με χαμηλούς τζίρους, η άνοδος είναι γενικευμένη τόσο στις τραπεζικές μετοχές, όσο και στις μη τραπεζικές. Το ράλι ανακούφισης συνεχίζεται όπως και το trading.

 

Με κέρδη 11,18% η μετοχή της Eurobank στα 0,3774 ευρώ. Κέρδη 8,77% για την Εθνική Τράπεζα στα 0,9912 ευρώ. Με άνοδο 10,32% η Alpha bank στα 0,652 ευρώ. Κέρδη 9,68% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,058 ευρώ. Με άνοδο 6,11% ο ΟΠΑΠ στα 6,54 ευρώ. Κέρδη 6,75% ο ΟΤΕ στα 12,17 ευρώ. Με άνοδο 6,61% ο Μυτιληναίος στα 6,13 ευρώ. Κέρδη 5,94% η ΓΕΚ-Τέρνα. Με άνοδο 10,15% η Aegean στα 3,69 ευρώ. Κέρδη 3,37% για την Coca-Cola στα 19 ευρώ.

Με ράλι 11% η Motor Oil στα 11 ευρώ. Κέρδη 8,14% η Autohellas στα 4,12 ευρώ. Κέρδη 6,3% η ΕΧΑΕ στα 2,99 ευρώ. Οι συναλλαγές στο πρώτο τέταρτο έχουν φθάσει τα 4, 6 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα


Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία είναι ήδη σε ύφεση

  • Mar 20, 2020

Η παγκόσμια οικονομία είναι ήδη σε ύφεση, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο υφίστανται καθίζηση της οικονομικής τους δραστηριότητας από τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η εξάπλωση του Covid-19 και οι φόβοι για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη κλονίζουν τις διεθνείς αγορές, παρά τα έκτακτα και γενναία μέτρα στήριξης και διοχέτευσης ρευστότητας από εθνικές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, στη μεγαλύτερη προσπάθεια από την εποχή της πιστωτικής κρίσης.

 
 

Το κλίμα πανικού κυρίευσε τις αγορές μετοχών, ομολόγων, χρυσού και εμπορευμάτων, καταδεικνύοντας τις προσδοκίες ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί μεγάλη ζημιά εξαιτίας του κορωνοϊού.

Περισσότεροι από τα τρία-τέταρτα των οικονομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας -31 από τους 41- απάντησαν ότι η περίοδος ανάπτυξης έχει φθάσει στο τέλος της, όταν ρωτήθηκαν εάν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

«Την προηγούμενη εβδομάδα συμπεράναμε ότι το σοκ λόγω Covid-19 θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση, καθώς σχεδόν το σύνολο των οικονομιών ανά τον κόσμο θα συρρικνωθούν στο τρίμηνο μεταξύ Φεβρουαρίου-Απριλίου», σημειώνει ο Μπρους Κάσμαν, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών στην JP Morgan. «Δεν χωρεί πλέον αμφιβολία ότι η μακροβιότερη περίοδος παγκόσμιας ανάπτυξης στην ιστορία τερματίσθηκε αυτό το τρίμηνο. Το μείζον ζήτημα τώρα είναι να αξιολογηθεί το βάθος και διάρκεια της ύφεσης του 2020», προσθέτει. 

Οι οικονομολόγοι υποβαθμίζουν επανειλημμένως τις οικονομικές τους προβλέψεις και παράλληλα διακρίνουν αυξημένες πιθανότητες για ύφεση στις μεγάλες οικονομίες. 

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,6% φέτος, περίπου το ήμισυ σε σύγκριση με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,1% στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι προβλέψεις για το 2020 κυμαίνονταν από ύφεση 2% έως ανάπτυξη 2,7%.
  «Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία,, τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία αυξάνονται. Υποβαθμίσαμε την πρόβλεψή μας για το παγκόσμιο ΑΕΠ στο 1,25% φέτος, πιο κάτω από τα επίπεδα της βαθιάς ύφεσης του 2008, αλλά χειρότερα σε σύγκριση με τις ήπιες υφέσεις το 1991 και το 2001», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. «Oι οικονομολόγοι μας αναμένουν ύφεση σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδά και πιθανότατα και στις ΗΠΑ», αναφέρει η Goldman.

Οι ΗΠΑ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εισέλθουν σε ύφεση, έχοντας υποστεί σοκ από τον κορωνοϊό, ενώ ισχυρό αναμένεται και το πλήγμα για την κινεζική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις 0,1% στο οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο, έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 0,5% του Φεβρουαρίου.

Το ρίσκο για ύφεση στην Ευρωζώνη έχει πλέον διπλασιασθεί, ενώ σε δεινή θέση και η βρετανική οικονομία, όπου αναμένεται σχεδόν μηδενική ανάπτυξη 0,1% αυτό το τρίμηνο και συρρίκνωση του ΑΕΠ το επόμενο.

naftemporiki.gr

Περισσότερα


Δύο νέες ΚΥΑ για αναστολή λειτουργίας Σχολών εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχύπλοοων σκαφών

  • Mar 19, 2020

Με δύο νέες ΚΥΑ που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ αναστέλλεται η λειτουργία :

  1. Στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 19.3.2020 έως και 30.4.2020, των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων με την ονομασία «Ξενώνες φιλοξενίας νέων» (Youth Hostels). [Ως προς τα ήδη λειτουργούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας ξενοδοχειακά καταλύματα του προηγούμενου εδαφίου στα οποία διαμένουν ένοικοι, η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 22.3.2020 και διαρκεί έως και 30.4.2020.]
  2. Όλων των σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, που δραστηριοποιούνται κατά τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένων με αριθμ. 50/29.4.2013, όπως έχει εγκριθεί με την αριθμ. Φ. 514.1/29.4.2013 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου «Διενέργεια εξετάσεων υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών - Εκπαιδευτές υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών - Σχολές εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών» (Β΄ 1151).
  3. Όλων των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, που δραστηριοποιούνται κατά τις διατάξεις του π.δ. 31/2018 ««Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» (Α΄ 61).
  4. Όλων των επιχειρήσεων παροχής καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής, που δραστηριοποιούνται κατά τις διατάξεις του ν. 3409/2005 «Καταδύσεις αναψυχής και άλλες διατάξεις» (Α΄ 273), καθώς και της αριθμ. 2123/02/06/28-3-2006 απόφασης Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την έκδοση Άδειας Παροχέα Καταδυτικών υπηρεσιών Αναψυχής - διαδικασίες ελέγχου - απαγορεύσεις άσκησης της δραστηριότητας» (Β΄ 449), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αριθμ. 2133.1/50848/2018/4.7.2018 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Τροποποίηση της αριθμ. 2123/02/06/28-3-2006 απόφασης Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας “Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την έκδοση Άδειας Παροχέα Καταδυτικών υπηρεσιών Αναψυχής - διαδικασίες ελέγχου - απαγορεύσεις άσκησης της δραστηριότητας”» (Β΄ 3324).
  5. Όλων των επιχειρήσεων παροχής εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής, που δραστηριοποιούνται κατά τις διατάξεις της αριθμ. 3131.1/03/6.4.1999 απόφασης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «Έγκριση του Γενικού Κανονισμού Λιμένα με αριθμ. 20 “Ταχύπλοα (ταχυκίνητα) σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής”» (Β΄ 444).
  6. Όλων των επιχειρήσεων παροχής εκμίσθωσης μηχανοκίνητων λέμβων και ταχυπλόων σκαφών, που δραστηριοποιούνται κατά τις διατάξεις της αριθμ. 2122/10/19.5.2004 απόφασης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «Έγκριση του Γενικού Κανονισμού Λιμένων με αριθμ. 38 “Εκμίσθωση μηχανοκίνητων λέμβων και ταχύπλοων μικρών σκαφών/Αντικατάσταση διάταξης του αριθμ. 23 Γενικού Κανονισμού Λιμένα”» (Β΄ 748), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την αριθμ. 2133.1/43348/7.6.2019 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Έγκριση τροποποίησης του Γενικού Κανονισμού Λιμένων με αριθμ. 38 “Εκμίσθωση μηχανοκίνητων λέμβων και ταχύπλοων μικρών σκαφών/Αντικατάσταση διάταξης του αριθμ. 23 Γενικού Κανονισμού Λιμένα”» (Β΄ 2390).


Επίσης με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 19421 επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός εν όλω του κατάπλου ιδιωτικών πλοίων (σκαφών) θαλάσσιας αναψυχής σε ελληνικά λιμάνια, προερχόμενων από οποιονδήποτε γεωγραφικό προορισμό, καθώς και της με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβασης επιβατών από τα σκάφη αυτά για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια.

Οι απαγορεύσεις της παρούσας ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 19.3.2020 και ώρα 07:00 έως και 19.4.2020 και ώρα 07:00.

 

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR