Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Ο τουρισμός στο επίκεντρο του επόμενου πακέτου μέτρων

  • Mar 19, 2020

Στον τουριστικό κλάδο και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού θα εστιάζει το επόμενο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καθοριστούν οι κλάδοι οι οποίοι, σε πρώτο στάδιο, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα ευνοϊκά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει ότι τα μέτρα καλύπτουν το διάστημα έως το τέλος Απριλίου και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις.

 

Στοχευμένες παρεμβάσεις στον τουρισμό

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Ωστόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ανακοινώσεις ενός ακόμα πακέτου μέτρων οι οποίες αυτή τη φορά θα εστιάζουν στον τουρισμό. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, θα περιλαμβάνονται περισσότερες στοχευμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Με τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις να εντείνονται, τις αεροπορικές εταιρείες να μειώνουν ή ακόμα και να σταματούν να πραγματοποιούν πτήσεις, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου δεν κρύβουν το φόβο τους για το κίνδυνο η τουριστική σεζόν (το καλοκαίρι) να τιναχθεί στον αέρα λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος  έως και τις 14 Μαρτίου:

  • οι απώλειες στα ξενοδοχεία από ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων φτάνουν στα 522 εκατ. ευρώ
  • ο τζίρος εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 51% και
  • 38.234 θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν άμεσα εξαιτίας του κορονοϊού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Μέχρι την Παρασκευή οι «πρώτοι» κλάδοι που θα στηριχθούν

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων με τους κλάδους (ΚΑΔ) οι οποίοι θα μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν χθες. Γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο να καθοριστούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες. Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο Χρήστος Σταϊκούρας,  την άλλη εβδομάδα, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση θα υπάρχουν συμπληρωματικές αποφάσεις στις οποίες θα περιλαμβάνονται κι άλλοι κλάδοι, εφόσον κρίνεται απαραίτητο. «Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία η οποία θα επικαιροποιείται και θα ανανεώνεται» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες,  όλες οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω του κορονοϊού με συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητας του, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία :

- αναστέλλονται για 4 μήνες, έως τις 31/7/2020 οι οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.  Το ίδιο ισχύει και για πληρωμές:

  • καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ (πληρωτές Μαρτίου)
  • καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΥΟ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα
  • καταβολή δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Επίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμίσεων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχει ανασταλεί η λειτουργία, στο σύνολο ή μερικώς, σε περίπου 220.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με περίπου 600.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, στο μέτρο θα ενταχθούν ακόμα τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις με πάνω από 200.000 εργαζόμενους επηρεάζονται δραστικά από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, παρόλο που δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Οι τράπεζες να αναλάβουν δράση και για τα φυσικά πρόσωπα

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για τα πρώτα δειλά βήματα από την πλευρά τους στο σκέλος παρεμβάσεων που ανέλαβαν για τα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια, και τις κάλεσε να επιταχύνουν ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες και για τα φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων το επόμενο διάστημα και κάλεσε τόσο τις τράπεζες όσο και τις εισπρακτικές εταιρίες αλλά και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: Παράθυρο για παράταση ή ενίσχυση των μέτρων μετά τον Απρίλιο

  • Mar 19, 2020

Η ένταξη στο QE ήταν κάτι που επεδίωκε η χώρα από το 2015 και το πετύχαμε τώρα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού, που ισχύουν έως τέλη Απριλίου θα επαναληφθούν ή ενδεχομένως και να ενισχυθούν. 

«Τα μέτρα που πήραμε (2 δισ. +1,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο) είναι η δεύτερη δέσμη μέτρων, που ισχύει έως τέλη Απριλίου. Μετά θα πρέπει να επαναληφθούν ή να ενισχυθούν»», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Eϊμαστε σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες. Η αναστολή πληρωμής χρεολυσίων για τους ενήμερους επιχειρηματίες είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και για τα φυσικά πρόσωπα. Αλλά στοχευμένα. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε μία κουλτούρα μη πληρωμών», ανεφερε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος  σε ποιους αφορούν τα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «υπάρχει ο μηχανισμός ώστε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να ισχύσουν και σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους», διευκρίνισε.

Ο κλάδος τουρισμού και μεταφορών πλήττεται σημαντικά. Θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες ενέργειες για τον κλάδο, πέραν των όσων ανακοινώθηκαν χθες, σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχει γίνει σαφής πρόβλεψη να περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις, που είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε θα υποστούν μεγάλη ζημιά από την κρίση. «Έχουμε φτιάξει έναν μηχανισμό στο ΓΛΚ, με τον οποίο παρακολουθούμε τη μείωση του τζίρου. Θα ενταχθούν πολλοί κωδικοί. Είναι μία δυναμική διαδικασία».

Τέλος αναφερόμενος στο νέο QE που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του οποίου θα αγοράζει και ελληνικό χρέος, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι κάτι που επεδίωκε η χώρα να γίνει από το 2015. Το πετύχαμε τώρα. Είναι η δεύτερη απόφαση, ύστερα από εκείνη στο Eurogroup, βάσει της οποίας η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα σε ό,τι γίνεται στην Ευρώπη».

naftemporiki.gr

Περισσότερα


Ποιες συναλλαγές "διώχνουν" από το κατάστημα οι τράπεζες λόγω κορονοϊού

  • Mar 19, 2020

Εξ αποστάσεως θα γίνονται "υποχρεωτικά" λόγω κορονοϊού μια σειρά τραπεζικών συναλλαγών, καθώς εντείνονται τα μέτρα των τραπεζών για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού. 

Αν και οι τράπεζες δεν θα διώχνουν τους πελάτες που πάνε στο κατάστημα για τις εν λόγω συναλλαγές, εντούτοις από σήμερα θα αποτρέπουν, δια της εκπαιδευτικής οδού, τους πελάτες να επανέλθουν στο κατάστημα για συναλλαγές που μπορούν να εκτελέσουν εξ αποστάσεως. Και αυτό προκειμένου να "ελαφρύνουν" ακόμη περισσότερο τα καταστήματα από τη φυσική παρουσία των πελατών, ειδικά ενόψει των επόμενων ημερών, καθώς από τις 24 του μηνός και μετά πληθαίνουν οι ημερομηνίες διαφόρων πληρωμών. Αναμένεται, έτσι, μεγαλύτερη προσέλευση στα καταστήματα και δη ηλικιωμένων για την είσπραξη των συντάξεων.

Οι τράπεζες παρατηρούν ήδη σημαντικά μειωμένη προσέλευση στα καταστήματα, μετά την εφαρμογή του μέτρου εισόδου συγκεκριμένου αριθμού πελατών που μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα, αναλόγως του εμβαδού του καταστήματος. Οι υπόλοιποι πελάτες αναμένουν εκτός καταστήματος και εισέρχονται σταδιακά. Ωστόσο, για να αποφευχθεί και η ουρά εκτός καταστήματος, με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, το προσωπικό των καταστημάτων θα εκπαιδεύει εφεξής πολύ πιο εντατικοποιημένα τους πελάτες για τη χρήση των εναλλακτικών δικτύων και θα τους προμηθεύει με τα απαραίτητα (π.χ. άμεση έκδοση κωδικών e-banking, έκδοση κάρτας και ενεργοποίησή της την ίδια στιγμή στο κατάστημα).
 

Οι συναλλαγές που γίνονται χωρίς φυσική παρουσία
 

Την "απομάκρυνση" των πελατών από τα καταστήματα, επιτείνοντας τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, προαναγγέλλει η χθεσινή ενημέρωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προς τους συναλλασσόμενους για το ποιες συναλλαγές μπορούν να διεκπεραιώνουν χωρίς τη φυσική τους παρουσία στο κατάστημα. Η ενημέρωση γίνεται "στο πλαίσιο της πανεθνικής προσπάθειας να μειωθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης του κορονοϊού", επισημαίνει η ΕΕΤ, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι τράπεζες θα "διώξουν" κάποιες συναλλαγές εκτός τραπεζικού καταστήματος.

Πρόκειται συγκεκριμένα για:

Αναλήψεις μετρητών

Μπορούν να γίνονται με χρήση χρεωστικής κάρτας από τα ΑΤΜ, που τροφοδοτούνται ανελλιπώς, εντός του ημερήσιου ορίου που έχει ο κάτοχος.
Καταθέσεις μετρητών

Είναι δυνατή η κατάθεση μετρητών σε ΑΤΜ. Επίσης, για όσους δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα είναι δυνατή η κατάθεση στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS).

Όσοι δεν  είναι ακόμη κάτοχοι χρεωστικής κάρτας μπορούν να την προμηθευτούν άμεσα στα τραπεζικά καταστήματα.

Μαζικές εντολές πληρωμών

Είναι εφικτό να πραγματοποιούνται μαζικές πληρωμές εταιρειών, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο κατάστημα, μέσω αποστολής αρχείων πληρωμών και internet banking.

Ενημέρωση λογαριασμών Ταμιευτηρίου

Μην προσέρχεστε στα καταστήματα, για την ενημέρωση του βιβλιαρίου σας. Προμηθευτείτε χρεωστική κάρτα και ενημερωθείτε για το υπόλοιπο λογαριασμού και τις τελευταίες κινήσεις του από το ΑΤΜ. Εξάλλου το internet banking σας εξασφαλίζει, επίσης, ενημέρωση για τις κινήσεις και το υπόλοιπο του λογαριασμού σας.

Μεταφορές σε λογαριασμό

Η μεταφορά σε λογαριασμό που τηρεί στην ίδια τράπεζα ο πελάτης ή τρίτος μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ΑΤΜ ή internet banking.  

Πληρωμές σε τρίτους

Είναι δυνατή,  χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας του πελάτη, η πληρωμή τρίτων, μέσω εναλλακτικών δικτύων (ATM, internet banking) και των ειδικών website πληρωμών που διαθέτουν οργανισμοί και εταιρείες.

Πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων 

Η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στις κατά τόπους ΔΟΥ είναι εφικτή και  χωρίς την έκδοση τραπεζικής επιταγής από κατάστημα τράπεζας, και μπορεί  να πραγματοποιηθεί σε Κέντρο Αυτόματων Συναλλαγών, ATM & internet banking.

Περισσότερα


Αδ. Γεωργιάδης: Αναστέλλεται η λειτουργία των εισπρακτικών εταιρείων για όσο διαρκεί η καραντίνα

  • Mar 19, 2020

Το κλείσιμο των εισπρακτικών εταιρειών από σήμερα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

«Αναστέλλεται η λειτουργία τους για όσο διαρκεί η καραντίνα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Δεν νοούνται ενοχλήσεις σε τέτοια περίοδο για χρέη. Η οικονομία σταμάτησε, οπότε αυτές οι εβδομάδες είναι ως μη γενόμενες. Ευχόμαστε βέβαια να κρατήσει όσο λιγότερο γίνεται» είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του χθες αργά το βράδυ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky.

 
 

Τη σχετική απόφαση αναστολής λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρείων αναμένεται να εκδώσει σήμερα, 19 Μαρτίου, ο υπουργός, και αυτή η απόφαση θα έχει ισχύ για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση.

Περισσότερα


Προτάσεις ΚΕΕ για πρόσθετα μέτρα στις τουριστικές επιχειρήσεις

  • Mar 19, 2020

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απέστειλε σήμερα στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη επιστολή για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Εκ μέρους των μελών μας οφείλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της νέας πανδημίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Τα μέτρα που έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι κυβερνήσεις Παγκοσμίως έχουν και θα εξακολουθήσουν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα στον τομέα του Τουρισμού, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης, της ήδη εύθραυστης ελληνικής οικονομίας.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) προειδοποίησε, άλλωστε, και επίσημα πως η πανδημία απειλεί 50 εκατ. θέσεις εργασίας στην τουριστική βιομηχανία διεθνώς και προβλέπει πως ο κλάδος μπορεί να υποχωρήσει κατά 25% το 2020.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα ταμείο ύψους 37 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στον τομέα της υγείας, στην αγορά εργασίας και στη στήριξη των ΜΜΕ των κρατών μελών που έχουν πληγεί λόγω της εκδήλωσης του ιού Covid-19. H ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα μέσα της για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα, συμπληρώνοντας έτσι τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Στη θετική κατεύθυνση ήταν η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για χορήγηση ρευστότητας σε επιχειρήσεις και που επλήγησαν από τον κοροναϊό και αναστολή υποχρέωσης πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση, ενώ θα παρασχεθεί ρευστότητα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κρατική απόφαση, αλλά έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους.
Με βάση το άρθρο 107 παράγραφος 2.β της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται ότι συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά οι ενισχύσεις για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα.
Η Ελληνική πολιτεία πρέπει να κάνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου με βάση και τον Γενικό απαλλακτικό κανονισμό 651/2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ' εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης και συγκεκριμένα το άρθρο 50 αυτού στο οποίο προβλέπονται ενισχύσεις για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από ορισμένες θεομηνίες.

Οι ενισχύσεις χορηγούνται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) οι αρμόδιες δημόσιες αρχές ενός κράτους μέλους έχουν αναγνωρίσει επίσημα τον χαρακτήρα του γεγονότος ως θεομηνίας
και
β) υπάρχει άμεσος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της θεομηνίας και των ζημιών που υπέστη η πληττόμενη επιχείρηση.

Κατά συνέπεια η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ζητήσει στα πλαίσια των ανωτέρω διαδικασιών που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων ενισχύσεων.

Οι σχετικές ενισχύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων για όσο διάστημα πλήττεται η επιχείρηση από τις επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού τα ακόλουθα:
• Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα που υπολειτουργεί ή παραμένει κλειστή η επιχείρηση.
• Χορήγηση άτοκου κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη υποχρεώσεων (επιταγές σε προμηθευτές, προκαταβολές που θα ζητηθούν πίσω από τους πελάτες λόγω ακυρώσεων κλπ)
• Επιχορήγηση μισθών εργαζομένων και ασφαλιστικών εισφορών
• Επιχορήγηση τόκων των δανείων και αναστολή πληρωμής κεφαλαίου
• Τα τραπεζικά ιδρύματα να δανειοδοτούν τις τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι ποσού που ανέρχεται στο 25% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία τους.

Παράλληλα για την τόνωση της οικονομίας θα πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια που θα επιτρέψουν σε όσες επιχειρήσεις είχαν αιτηθεί ενίσχυσης μέσω της δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», και δεν ενισχύθηκαν λόγω έλλειψης πόρων, να υπαχθούν.
Σε συνεννόηση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς προτείνεται να γίνει επιπλέον και εφαρμογή ενός προσωρινού κανονισμού που να επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους άνω των 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση στην τριετία, που θα μπορούσε να φτάσει και τα 500.000 ευρώ κατ’ αναλογία των μέτρων που είχαν ληφθεί κατά την οικονομική κρίση του 2008.
Προτείνεται παράλληλα η χρήση της άμεσης αξιολόγησης χωρίς βαθμολογικά κριτήρια για όλες τις αιτήσεις υπαγωγής του Γ’ κύκλου στον 4399/16.
Τα εν λόγω μέτρα κρίνεται σκόπιμο να ληφθούν άμεσα καθώς ήδη οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των καταστημάτων και την άρση κάθε οικονομικής δραστηριότητας είναι τεράστια».

Περισσότερα


Κορωνοϊός: Κλείνουν τα ξενοδοχεία μέχρι τέλη Απριλίου

  • Mar 19, 2020

Την αναστολή λειτουργίας και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Η ανακοίνωση:

«Το υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου».

Περισσότερα


Δύο νέες ΚΥΑ για αναστολή λειτουργίας Σχολών εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχύπλοοων σκαφών

  • Mar 19, 2020

Με δύο νέες ΚΥΑ που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ αναστέλλεται η λειτουργία :

  1. Στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 19.3.2020 έως και 30.4.2020, των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων με την ονομασία «Ξενώνες φιλοξενίας νέων» (Youth Hostels). [Ως προς τα ήδη λειτουργούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας ξενοδοχειακά καταλύματα του προηγούμενου εδαφίου στα οποία διαμένουν ένοικοι, η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 22.3.2020 και διαρκεί έως και 30.4.2020.]
  2. Όλων των σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, που δραστηριοποιούνται κατά τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένων με αριθμ. 50/29.4.2013, όπως έχει εγκριθεί με την αριθμ. Φ. 514.1/29.4.2013 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου «Διενέργεια εξετάσεων υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών - Εκπαιδευτές υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών - Σχολές εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών» (Β΄ 1151).
  3. Όλων των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, που δραστηριοποιούνται κατά τις διατάξεις του π.δ. 31/2018 ««Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» (Α΄ 61).
  4. Όλων των επιχειρήσεων παροχής καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής, που δραστηριοποιούνται κατά τις διατάξεις του ν. 3409/2005 «Καταδύσεις αναψυχής και άλλες διατάξεις» (Α΄ 273), καθώς και της αριθμ. 2123/02/06/28-3-2006 απόφασης Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την έκδοση Άδειας Παροχέα Καταδυτικών υπηρεσιών Αναψυχής - διαδικασίες ελέγχου - απαγορεύσεις άσκησης της δραστηριότητας» (Β΄ 449), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την αριθμ. 2133.1/50848/2018/4.7.2018 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Τροποποίηση της αριθμ. 2123/02/06/28-3-2006 απόφασης Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας “Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την έκδοση Άδειας Παροχέα Καταδυτικών υπηρεσιών Αναψυχής - διαδικασίες ελέγχου - απαγορεύσεις άσκησης της δραστηριότητας”» (Β΄ 3324).
  5. Όλων των επιχειρήσεων παροχής εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής, που δραστηριοποιούνται κατά τις διατάξεις της αριθμ. 3131.1/03/6.4.1999 απόφασης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «Έγκριση του Γενικού Κανονισμού Λιμένα με αριθμ. 20 “Ταχύπλοα (ταχυκίνητα) σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής”» (Β΄ 444).
  6. Όλων των επιχειρήσεων παροχής εκμίσθωσης μηχανοκίνητων λέμβων και ταχυπλόων σκαφών, που δραστηριοποιούνται κατά τις διατάξεις της αριθμ. 2122/10/19.5.2004 απόφασης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «Έγκριση του Γενικού Κανονισμού Λιμένων με αριθμ. 38 “Εκμίσθωση μηχανοκίνητων λέμβων και ταχύπλοων μικρών σκαφών/Αντικατάσταση διάταξης του αριθμ. 23 Γενικού Κανονισμού Λιμένα”» (Β΄ 748), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την αριθμ. 2133.1/43348/7.6.2019 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Έγκριση τροποποίησης του Γενικού Κανονισμού Λιμένων με αριθμ. 38 “Εκμίσθωση μηχανοκίνητων λέμβων και ταχύπλοων μικρών σκαφών/Αντικατάσταση διάταξης του αριθμ. 23 Γενικού Κανονισμού Λιμένα”» (Β΄ 2390).


Επίσης με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 19421 επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός εν όλω του κατάπλου ιδιωτικών πλοίων (σκαφών) θαλάσσιας αναψυχής σε ελληνικά λιμάνια, προερχόμενων από οποιονδήποτε γεωγραφικό προορισμό, καθώς και της με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβασης επιβατών από τα σκάφη αυτά για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια.

Οι απαγορεύσεις της παρούσας ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 19.3.2020 και ώρα 07:00 έως και 19.4.2020 και ώρα 07:00.

 

Περισσότερα


ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΕΩΛΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΕΩΣ 30/9/2020, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

  • Mar 18, 2020

Την απόφαση των ελληνικών τραπεζών, μελών της, να στηρίξουν ενεργά την ελληνική οικονομία ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι ελληνικές Τράπεζες, ως άμεση πρωτοβουλία ανακοίνωσαν την αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά. Όπως επισημαίνει η ΕΕΤ «για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την τράπεζα συνεργασίας τους, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα».

Περισσότερα


ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΕΩΛΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΕΩΣ 30/9/2020, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

  • Mar 18, 2020

Την απόφαση των ελληνικών τραπεζών, μελών της, να στηρίξουν ενεργά την ελληνική οικονομία ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι ελληνικές Τράπεζες, ως άμεση πρωτοβουλία ανακοίνωσαν την αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά. Όπως επισημαίνει η ΕΕΤ «για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την τράπεζα συνεργασίας τους, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα».

Περισσότερα


ΕΕ: Κλείσιμο εξωτερικών συνόρων για 30 ημέρες

  • Mar 18, 2020

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα να απαγορεύσουν για διάστημα 30 ημερών την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2. Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR