Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Ν. Χαρδαλιάς: Κλείνουν τα σύνορα για πολίτες εκτός Ε.Ε.

  • Mar 18, 2020

Τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα και αφορούν τις μετακινήσεις πολιτών, μεταξύ άλλων μέτρων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ειδικότερα, από σήμερα στις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρα μέλος της ΕΕ, δηλαδή δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια

Περισσότερα


Eurogroup - Κορωνοϊός: Παρελθόν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020

  • Mar 17, 2020

Το «3 στα 3» πέτυχε στο Eurogroup χθες η Ελλάδα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πέτυχε όχι μόνον να μειώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά και να μη μετράνε τελικά στο τελικό πρωτογενές αποτέλεσμα για τη χώρα μας ούτε οι δαπάνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού ούτε οι δαπάνες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Αν και για τραγικά δυσάρεστη αιτία, όπως είναι το σκηνικό κατάρρευσης στην παγκόσμια οικονομία, από εχθές έχουν αλλάξει πια τα εξής δεδομένα:

 1.  Δεν ισχύει πια ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Το ανακοίνωσε επισήμως ο Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση την απόφαση του Eurogroup που λέει ότι όλες ανεξαιρέτως οι χώρες θα λάβουν τα μέτρα και θα εφαρμόσουν με ευελιξία τους δημοσιονομικούς στόχους και κανόνες, λόγω της ύφεσης. Με την εμφατική αναφορά που διεκδίκησε και πέτυχε χθες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο τελικό ανακοινωθέν, η χώρα μας δεν κυνηγάει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για εφέτος. Το πόσο τελικώς θα υποχωρήσει εξαρτάται από την ύφεση στο προσεχές διάστημα, αλλά και τα μέχρι τώρα δεδομένα προοιωνίζονται μια μείωση του στόχου κατά σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ ή 1  δισ. ευρώ. 

 

 
2.  Ούτε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ισχύει πια, ούτε και θα μετράνε όμως σε αυτό το μειωμένο πλεόνασμα που θα προκύψει οι δαπάνες που κάνει η χώρα για τον κορωνοϊό.
 
Για παράδειγμα, σήμερα ή αύριο ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Βρούτσης θα ανακοινώσουν έκτακτο βοήθημα  για όσους δούλευαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν δια νόμου.

 

Την περασμένη Τετάρτη σχεδιαζόταν να δοθούν από 500 ευρώ σε 200.000 εργαζόμενους ή 100 εκατ. ευρώ συνολικά. Την Παρασκευή έκλεισαν και οι ταβέρνες και το κόστος διπλασιάστηκε στα 200 εκατ. ευρώ. Την  Κυριακή διατάχθηκε να μην ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία το Πάσχα και από την Τετάρτη κλείνει και το λιανεμπόριο. Ο αριθμός των δικαιούχων και το συνολικό κόστος πολλαπλασιάζεται μέρα με την μέρα, με συνέπεια να μειώνεται όμως και στα 400 ευρώ ή χαμηλότερα το «κατά κεφαλήν» επίδομα που θα μοιράσει η κυβέρνηση, για τις ημέρες διακοπής από την εργασία. Και στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, το μέτρο θα επεκταθεί και σε εργαζόμενους επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω μεγάλης πτώσης του τζίρου, πέραν όσων  έκλεισαν «δια νόμου».
 
3.  Εκτός από τις δαπάνες για την Υγεία και την Απασχόληση, θα αφαιρούνται από το πρωτογενές πλεόνασμα και οι κρατικές δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές. Λόγω κορωνοϊού δεν αναμενόταν να ασχοληθεί το Eurogroup με το ελληνικό αίτημα. Το έθεσε όμως λίγο πριν το τέλος ο Χρ. Σταϊκούρας και πέτυχε να περιληφθεί και αυτό στις αποφάσεις. Και αν το κέρδος αυτό σε δημοσιονομικό χώρο υπολογιζόταν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο πριν ένα μήνα, μετά την έκταση και την ένταση των προκλήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα το τελικό ποσό που απελευθερώνεται με τον τρόπο αυτόν μπορεί να αγγίζει ή να ξεπερνά και το μισό δισ. ευρώ, που το κερδίζει η χώρα σε μέτρα ελάφρυνσης -αντί να απαιτηθούν αντίστοιχα μέτρα λιτότητας.

Περισσότερα


Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν από αύριο-Ολοι οι ΚΑΔ

  • Mar 17, 2020

Σύμφωνα με ανάρτηση του νέου Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, η λίστα με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές βάσει των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με βάση τις ακόλουθες δραστηριότητες (αναφέρεται ο αντίστοιχος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας ΚΑΔ) έως 31 Μαρτίου 2020 είναι:

- 4719 Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από είδη ψιλικών 47.19.10.01 και περιπτέρων 47.19.10.02 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.)
- 4741 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4742 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4743 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4751 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4752 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4753 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4754 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4759 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4761 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4762 Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο εφημερίδων 47.62.62 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4763 Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4764 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4765 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4771 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4772 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4775 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού, από χαρτί 47.75.76.19 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4777 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4778 Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού 47.78.84, Λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραερίου, άνθρακα και ξυλείας 47.78.85, Λιανικό εμπόριο ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων π.δ.κ.α. 47.78.87, Λιανικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού π.δ.κ.α. 47.78.88, και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 4779 Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.
- 4781 Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, εξαιρουμένων των λαϊκών αγορών (κλείνουν οι δημοτικές αγορές).
- 4782 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ⚠️4789 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, πλην χαρτικών, ειδών καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας.
- 5520 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εκτός εποχικής λειτουργίας.
- 5530 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα.
- 5610 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.
- 5621 Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering).
- 5630 Δραστηριότητες παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.
- 5914 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών.
- 7721 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 7722 Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 7729 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 8230 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.
- 8510 Προσχολική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8520 Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8531 Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8532 Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8541 Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8542 Τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση
- 8551 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8552 Πολιτιστική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8553 Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8559 Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α., εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8560 Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8891 Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
- 9004 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες.
- 9101 Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
- 9102 Δραστηριότητες μουσείων.
- 9103 Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών.
- 9104 Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων.
- 9200 Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κτλ.), εξαιρουμένων των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.14) και υπηρεσιών στοιχημάτων σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.21).
- 9311 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων.
- 9312 Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων πλην αθλητών και ομάδων που είναι σε προετοιμασία ολυμπιακών αγώνων 2020.
- 9313 Εγκαταστάσεις γυμναστικής.
- 9319 Άλλες αθλητικές δραστηριότητες πλην αθλητών και ομάδων που είναι σε προετοιμασία ολυμπιακών αγώνων 2020.
- 9321 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων.
- 9329 Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
- 9602 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
- 9604 Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία.
- 881015 Υπηρεσίες κέντρων ημερήσιας φροντίδας ενηλίκων με αναπηρίες.
- 47767701 Λιανικό εμπόριο ανθέων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 47767703 Λιανικό εμπόριο αποξηραμένων φυτών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 47767710 Λιανικό εμπόριο κομμένων ανθέων και μπουμπουκιών τους, συνθέσεων ανθέων, καθώς και ανθοδεσμών, στεφανιών και παρόμοιων ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 47767711 Λιανικό εμπόριο μερών φυτών, χορταριών, βρύων και λειχήνων, κατάλληλων για διακοσμητική χρήση, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 47767712 Λιανικό εμπόριο -μετά από εισαγωγή- ανθέων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.).
- 56292002 Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
- 56292004 Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- 56292005 Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away).
- 82191101 Υπηρεσίες παραγωγής φωτοτυπιών και φωτοαντιγράφων.
- 82191102 Υπηρεσίες πολυγραφήσεων και φωτοαντιγράφων.
- 94991601 Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
- 94991602 Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών.
- 96091906 Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων.
- 96091908 Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.
- 96091909 Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
- 96091912 Υπηρεσίες ιερόδουλου.
- 96091916 Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).
- 96091917 Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
- Η δραστηριότητα όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά.

 

Περισσότερα


Παγώνουν τα δάνεια επιχειρήσεων για 6 μήνες – Ποια η διαδικασία

  • Mar 17, 2020

Εξάμηνη αναβολή για επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις έως και το τέλος του 2020, δίνουν οι τράπεζες, όπως ανακοινώθηκε.

Η ανακοίνωση των Ελληνικών Τραπεζών έχει ως εξής: 

“Οι Ελληνικές Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και συνεργάζονται με την Κυβέρνηση και τις Εποπτικές Αρχές, ώστε να συμβάλλουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν στην αντιμετώπιση της αρνητικής αυτής συγκυρίας.

 Ως άμεση πρωτοβουλία και λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία που παρέχουν οι εποπτικές αρχές υπό τις παρούσες ακραίες συνθήκες, ανακοινώνουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τα οποία περιλαμβάνουν αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.

 Συγκεκριμένα, οι παραπάνω δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την τράπεζα συνεργασίας τους, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα”.

Τα μέτρα για τα δάνεια συμφωνήθηκαν σε χθεσινή ευρεία συνάντηση υπό τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Η εξάμηνη αναβολή θα αφορά καταρχήν στις επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους έως το τέλος του 2019 (σ.σ σχετική δήλωση έκανε πριν από λίγο και ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΣΚΑΙ) ενώ είναι πιθανό το μέτρο να επεκταθεί και σε φυσικά πρόσωπα.

Όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις, θα παραταθούν για τέσσερις μήνες με την παράταση να αφορά τόσο στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη κλείσει τις επιχειρήσεις τους όσο και σε αυτές που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στα έσοδά τους. Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παραταθούν για τρεις μήνες.

 
 
 
 

Περισσότερα


Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Δύο δις ευρώ στην οικονομία - Αναστολή υποχρεώσεων προς Εφορία, Ταμεία

  • Mar 17, 2020

Μήνυμα για τον κορωνοϊό απηύθυνε στους πολίτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Τρίτης. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «πόλεμο, με έναν εχθρό αόρατο και ύπουλο», ενώ εξήγγειλε μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την διάθεση ποσού ύψους δύο δισ. ευρώ, για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Παράλληλα, κάλεσε τις επιχειρήσεις να μην προβούν σε απολύσεις, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξει επιδότηση για νέες θέσεις εργασίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός μίλησε για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις.

Από σήμερα, είπε επίσης, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά, προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

 

Συμπολίτες μου, Σας απευθύνομαι και πάλι -για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες- με θέμα την απειλή του κορονοϊού. Γιατί καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται προξενεί χιλιάδες θανάτους σε πολλές χώρες. Αλλά και τις πρώτες σοβαρές απώλειες στην πατρίδα μας. Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν -που ο χρόνος μοιάζει να μην χωράει τα γεγονότα- επιλέγω να επικοινωνούμε πιο συχνά. Και να σας ενημερώνω προσωπικά για τα νέα δεδομένα, τις αποφάσεις που παίρνουμε και τα σχέδια που χαράσσουμε. Μιλώντας πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας και με σταθερό οδηγό τις συμβουλές των ειδικών. Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία. Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Από αύριο θα μείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, πλην εκείνων με προϊόντα ή υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Το Δημόσιο έχει ήδη αναδιατάξει τις δυνάμεις του, υιοθετώντας νέες τεχνολογικές εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση, για να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις, χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται: O περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων. Ξεκινώ από το τελευταίο. Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020.

Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία. Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται. Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας. Και συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια. Σε λίγο θα συμμετάσχω στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να διευρύνω τα περιθώρια δράσης της κυβέρνησης. Αλλά και να μεταφέρω το μήνυμα ότι αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι και με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία. Στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και με την έμπρακτη στήριξη της ίδιας της Ευρώπης. Κάτω από αυτήν τη σημαία θα πολεμήσουμε. Και αυτήν υπηρετούν τα νέα δραστικά μέτρα μας, τα οποία θα εξειδικευθούν αύριο από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Στο μέτωπο της Υγείας, κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα. Από σήμερα, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες. Εύχομαι να μην τις χρειασθούμε όλες… Αλλά αυτό, όπως σας είπα, εξαρτάται από όλους μας. Είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο! Τον συντονισμό της μάχης έχει πλέον η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, γύρω από την οποία στοιχίζονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Γι’ αυτό και ο Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς αναβαθμίστηκε ήδη σε Υφυπουργό, με ειδική αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και, κάθε απόγευμα στις 18:00, μαζί με τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, θα ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες. Τίποτε όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αφοσίωση του προσωπικού μας. Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό. Το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορωνοϊού παραμένει, πάντως, η καθημερινή μας στάση. Και, καθώς ο ιός μεταδίδεται με την επικοινωνία, αυτήν ακριβώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε.

Μας το λένε, άλλωστε, και οι γιατροί: «Εμείς μένουμε όρθιοι στα νοσοκομεία για εσάς. Και εσείς πρέπει να μείνετε στο σπίτι για εμάς». Και μας συμβουλεύουν: Μην φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά: Σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους. Οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε. Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους. Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι. Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα. Πρώτο μας μέλημα παραμένει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους, ειδικά τους νεότερους. Προσέξτε: Εσείς το πιο πιθανό είναι να νοσήσετε ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Όμως, κυκλοφορώντας άσκοπα κυκλοφορείτε και τον ιό. Απειλείτε, έτσι, τους γονείς και τους παππούδες σας. Αλλά κινδυνεύετε και οι ίδιοι. Γιατί αυξάνοντας τους ασθενείς πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία. Και αυτό σημαίνει ότι αν αύριο έχετε ένα ατύχημα, πέσετε με τη μηχανή σας, δεν θα υπάρχει Εντατική να σας περιθάλψει.

Συνεπώς, η ανεμελιά δεν είναι ψευδο-αντίσταση, δεν είναι «μαγκιά» ή εξυπνάδα. Είναι απλά ανευθυνότητα. Συμπατριώτες μου παντού στην Ελλάδα, Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία. Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο. Και όταν κάποιοι χάνουν πρώτοι την ευθύνη και την ανθρωπιά τους, δεν μπορούν μετά να αναρωτιούνται «πού είναι το κράτος». Ο πρώτος και μόνος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς και στην Πολιτεία. Στον κόσμο, σήμερα, διαμορφώνονται δύο πολιτικές αλλά και ηθικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Η πρώτη βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί όσα θύματα και αν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα. Είναι η επιλογή των κρατών που αρνούνται τα δυναμικά μέτρα, παρόλο που κάποια δείχνουν τώρα να το ξανασκέφτονται. Δεν παύουν, όμως, να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς, που θα επιβιώσουν με τον χρόνο και την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Η δεύτερη αντίληψη θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Αναγνωρίζει ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, ίσως και εφιαλτική. Όλοι, άλλωστε, μιλούν για «συνθήκες πολέμου».

 

Συνεπώς και η οικονομία οφείλει να είναι «οικονομία πολέμου». Αυτό που βιώνουμε δεν είναι «15 μέρες χαλαρών διακοπών» που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μην συνέβη τίποτα. Η θέση, λοιπόν, αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα. Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν. Και αυτή ακριβώς είναι η δική μου επιλογή. Συνεπώς, πρώτη μου φροντίδα είναι ο άνθρωπος. Κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνόπουλο ξεχωριστά. Για τη ζωή και την υγεία τους θα αναλάβω κάθε κόστος! Συμπολίτες μου, Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον της. Όμως πιστέψτε με, η νίκη θα έλθει μόνον αν όλοι -ο καθένας ξεχωριστά- φανούμε πειθαρχημένοι στρατιώτες σε αυτόν τον «πόλεμο της ζωής». Γιατί ο εχθρός είναι αόρατος και ύπουλος. Μείνετε, λοιπόν, ασφαλείς, μείνετε σπίτι! Η επιστήμη δουλεύει σκληρά και τελικά θα ανακαλύψει το αντίδοτο στην πανδημία. Από αυτήν δεν θα βγούμε αλώβητοι. Όμως πρέπει να βγούμε ισχυρότεροι. Με απώλειες, ναι, στην οικονομία μας. Αλλά, με δύναμη να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάθηκε. Και με αξίες μιας νέας κοινωνικής ταυτότητας. Που γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, αλλά που θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας. Πάνω από όλα, όμως, αυτή η περιπέτεια μάς καλεί να αναδείξουμε την ατομική μας ευθύνη. Τη γενναιότητα και το συλλογικό μας σθένος. Αλλά και το φιλότιμό μας, το οποίο συχνά επικαλούμαστε, αλλά τώρα ήλθε καιρός να το κάνουμε χειροπιαστή καθημερινότητα. Με αυτά τα εφόδια -ενωμένοι και συσπειρωμένοι- θα τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες θα βγούμε και πάλι νικητές!

Περισσότερα


Ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία τις περισσότερες αεροπορικές ως τα τέλη Μαΐου

  • Mar 16, 2020

Η συντονισμένη δράση κυβερνήσεων και βιομηχανίας είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η απόλυτη καταστροφή, αναφέρουν σύμβουλοι αεροπορικών επιχειρήσεων - Πιθανή απώλεια εσόδων $113 δισ. το 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως μέχρι τα τέλη Μαΐου, εκτός κι αν κυβερνήσεις και βιομηχανία αναλάβουν συντονισμένη δράση για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, προειδοποιεί η εταιρεία συμβούλων αεροπορικών εταιρειών CAPA Centre for Aviation.

Πολλές αεροπορικές έχουν πιθανότατα οδηγηθεί ήδη σε τεχνική χρεοκοπία ή έχουν παραβιάσει τους όρους των δανείων τους, αναφέρει η CAPA. Οι αεροπορικές καταστρέφουν τα ταμειακά τους αποθέματα γρήγορα επειδή τα αεροσκάφη τους είναι καθηλωμένα και εκείνα που πραγματοποιούν ακόμα πτήσεις ταξιδεύουν μισογεμάτα.

«Η συντονισμένη δράση κυβερνήσεων – βιομηχανίας είναι απαραίτητη – τώρα – για να αποφευχθεί η καταστροφή», αναφέρει η CAPA. «Διαφορετικά, θα είναι σαν να ριχνόμαστε σε ένα σκληρό πεδίο μάχης γεμάτο θύματα».

 
 

Οι περισσότερες μεγάλες αεροπορικές στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να επιβιώσουν χάρη στη βοήθεια από τις κυβερνήσεις και την υποστήριξη από τους ιδιοκτήτες τους, αναφέρει η CAPA .

Οι αεροπορικές είναι ο κλάδος που έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες απώλειες μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, καθώς οι αερομεταφορές στην ουσία σταμάτησαν. Αεροπορικές από την αμερικανική American Airlines Group μέχρι την αυστραλιανή Qantas Airways έχουν μειώσει την πτητική τους ικανότητα ενώ άλλες όπως η σουηδική SAS έχουν προσωρινά απολύσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού.

Η Flybe, που είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή αεροπορική της Ευρώπης, έχει ήδη καταρρεύσει. Σύμφωνα δε με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, οι αεροπορικές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με απώλεια εσόδων ύψους 113 δισ. δολ. το 2020.

 

Περισσότερα


Κορωνοϊός - Μέτρα: Νέοι περιορισμοί - Με το τετραγωνικό σε όλα τα καταστήματα - Και Κυριακές τα σούπερ μάρκετ

  • Mar 16, 2020

Ένα νέο πλέγμα μέτρων προς τον περιορισμό της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα, τη διευκόλυνση λειτουργίας των σούπερ μάρκετ αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας αναμένεται να υιοθετηθούν σήμερα απ’ την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι στην τελική ευθεία η σύνταξη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία μεταξύ άλλων θα ορίζει:

- Γενίκευση σε όλα τα καταστήματα, και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ που ισχύει σήμερα, του περιορισμού εισόδου πελατών με βάση τη σχέση 1 πελάτης ανά 10 τ.μ. του καταστήματος. Παράλληλα θα ζητείται η τήρηση κανόνων υγιεινής, όπως η υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρων μεταξύ καταναλωτών και υπαλλήλων, η διάθεση αντισηπτικών υγρών, η χρήση γαντιών κοκ

- Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Σούπερ Μάρκετ κατά μία ώρα καθώς και η δυνατότητα λειτουργίας τους τις επόμενες 4 Κυριακές. Ήδη έχει επιτραπεί να γίνονται παραδόσεις κατ’ οίκον τις Κυριακές, η νέα ρύθμιση θα αφορά τη λειτουργία των ίδιων των καταστημάτων. Σε ο,τι αφορά τη διεύρυνση του ωραρίου, αυτό θα επεκταθεί κατά μία ώρα στο κλείσιμο. Επομένως θα κλείνουν στις 10 το βράδυ.

- Η ΠΝΠ θα συμπεριλαμβάνει και ρύθμιση για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. Στο πλαίσιο αυτό σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η ρύθμιση θα περιγράφει επαρκώς σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα προσδιορίζεται με βάση το όφελος που θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές κτήσης και πώλησης.

Όλες αυτές τις ημέρες τα στελέχη της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή υπό τον ΓΓ κ. Πάν. Σταμπουλίδη εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην αγορά και ταυτόχρονα να παρακολουθούν τη συνολική εικόνα ώστε να παρέμβει ο κρατικός μηχανισμός όπου υπάρξουν προβλήματα.

Το ίδιο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη το πρωί να διαβεβαιώνει για την ομαλότητα της τροφοδοσίας της αγοράς.

Αυξάνονται τα αιτήματα για κλείσιμο όλων των καταστημάτων

 

Εν τω μεταξύ αυξάνονται τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου να επεκταθεί η απαγόρευση λειτουργίας και στα εμπορικά καταστήματα τις επόμενες μέρες. Ήδη επιστολή προς τον πρωθυπουργό έστειλε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ενώ σχετική επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία απέστειλε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος
Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υιοθετεί ένα τέτοιο γενικό μέτρο αν και τίποτα δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες.



Περισσότερα


ΓΕΜΗ: Σε εφαρμογή οι πρώτες αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις

  • Mar 03, 2020

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε εφαρμογή του άρθρου 102 του Ν. 4635/2019 και στο πλαίσιο της πολιτικής του για μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, έθεσε σε εφαρμογή τις πρώτες αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΕΜΗ και ΥΜΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Οι αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις αφορούν σε πράξεις και στοιχεία εταιρειών που απαιτούν δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο να υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας. Η καταχώριση και δημοσίευση των εν λόγω πράξεων θα πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ, από τον ίδιο τον υπόχρεο κάνοντας χρήση των κωδικών του πρόσβασης στο σύστημα.

Οι πρώτες πράξεις που μπορούν να καταχωρίζονται αυτόματα είναι:

1. Καταχώρισης Ιστοσελίδας (για ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, Αστικούς Συνεταιρισμούς, Ευρωπαϊκή Εταιρεία, Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία, Κοινοπραξία).
2. Καταχώριση Ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου (για ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, Αστικούς Συνεταιρισμούς, Ευρωπαϊκή Εταιρεία, Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία, Κοινοπραξία).
3. Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης του άρθρου 10 του Ν. 4601/2019 (στην οποία συμμετέχει ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, Αστικούς Συνεταιρισμούς, Ευρωπαϊκή Εταιρεία, Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία, Κοινοπραξία).
4. Πιστοποίηση αρχικού Μετοχικού Κεφαλαίου για ΑΕ
5. Πιστοποίηση αρχικού κεφαλαίου για ΙΚΕ
6. Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση ΑΕ
7. Πρόσκληση για την αναγγελία δικαιώματος προτίμησης σε ΑΕ

Οι ανωτέρω αιτήσεις είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ www.businessportal.gr, ο οποίος θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες αιτήσεις, έως ότου καταστεί εφικτή η αυτοματοποιημένη καταχώριση όλων των πράξεων και στοιχείων που δεν απαιτούν έλεγχο νομιμότητας.



Περισσότερα


ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • Jan 27, 2020

Την πεποίθηση πως εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με νέα εμπιστοσύνη την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Τόνισε ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα καθώς και ότι «στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών».

Περισσότερα


ΕΛ.ΣΤΑΤ.: ΣΤΟ 0,2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

  • Dec 12, 2019

Σε θετικό έδαφος πέρασε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο, καθώς αυξήθηκε 0,2% σε ετήσια βάση, από μείωση 0,7% τον Οκτώβριο και έναντι αύξησης 1% τον Νοέμβριο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ Νοεμβρίου 2019 και Νοεμβρίου 2018, οι κυριότερες ανατιμήσεις αφορούν σε μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (22,9%), νωπά φρούτα (12,5%), φαρμακευτικά προϊόντα (5,6%), τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,7%), ξενοδοχεία (2,7%), κρέατα (2,4%), δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (2,4%), τυριά (1,8%) και ασφάλιστρα οχημάτων (1%).

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR