Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Χρ. Σταϊκούρας: Οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων το 2022 σημείωσαν ρεκόρ πενταετίας

  • Mar 22, 2023

«Το 83,3% της κοινωνίας μπόρεσε και πλήρωσε εμπροθέσμως όλους τους φόρους. Ειδικά στα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό ανήλθε το 2022 στο 75% από το 68% που ήταν το 2018. Συνεπώς, για το 2022 είχαμε την υψηλότερη φορολογική συμμόρφωση, σημειώνοντας ρεκόρ πενταετίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη ακρόαση φορέων του σχεδίου νόμου «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει πλαίσιο ρυθμίσεων 120 ή 75 δόσεων» που θεσπίζεται με αυτό το σχέδιο νόμου. Τόνισε πως «όλοι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες της εποχής και η Πολιτεία να είναι αρωγός και δίπλα στην κοινωνία. Για αυτό και δημιουργούμε αυτό το πλαίσιο με κανόνες και συγκεκριμένες ρυθμίσεις».

Περισσότερα


Κ. Χατζηδάκης: 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι στα προγράμματα κατάρτισης τα επόμενα χρόνια

  • Mar 22, 2023

Συνολικά 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα συμμετάσχουν, τα επόμενα χρόνια, στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, με έμφαση στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια ημερίδας αφιερωμένης στο ανθρώπινο δυναμικό, με θέμα «Upskilling & Reskilling», που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ). Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, επί δεκαετίες, η χώρα μας δεν αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα κονδύλια της Ε.Ε. για προγράμματα κατάρτισης και, όπως εξήγησε, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στους δείκτες αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων.

Περισσότερα


Γ. Στουρνάρας: Τελειώνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων

  • Mar 21, 2023

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στην Ελβετία δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες διαθέτουν σημαντική ρευστότητα και επαρκή κεφάλαια. «Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή βάση και επαρκή ρευστότητα. Οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ σοφότερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια κατά την προηγούμενη κρίση, συνεπώς είμαστε έτοιμοι, έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, ώστε να παρέμβουμε, αν χρειαστεί. Ωστόσο, πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι ανθεκτικό» διαβεβαίωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Περισσότερα


Σημαντικά χαμηλότερα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο

  • Mar 21, 2023

Σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο Ενέργειας και τη διεθνή αγορά. Σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές είναι ήδη χαμηλότερες από το στόχο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή – στόχος μετά την εφαρμογή των κρατικών επιδοτήσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Περισσότερα


ΔΥΠΑ: Επιπλέον 352 επιχειρηματίες, ηλικίας 30-45 ετών, θα επιχορηγηθούν με 14.800 ευρώ

  • Mar 21, 2023

Αναρτήθηκαν χθες τα αποτελέσματα εξέτασης των ενστάσεων για το «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 30 έως 45 ετών, στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία». Συγκεκριμένα, μετά την εξέταση των ενστάσεων, θα χρηματοδοτηθούν 352 νέες επιχειρήσεις επιπλέον των 1.020 επιχειρήσεων, που είχαν ήδη εγκριθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, η δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει (από 1 Ιανουαρίου 2022) πρώην άνεργοι, ηλικίας 30-45 ετών, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 17,7% σημείωσε ο τζίρος στη βιομηχανία τον Ιανουάριο 2023

  • Mar 21, 2023

Αύξηση 17,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, έναντι αύξησης 36,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 με το 2021. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στον τζίρο των εγχώριων βιομηχανιών προήλθε από την αύξηση κατά 17,8% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης, καθώς και την αύξηση κατά 5,8% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων. Επίσης  από την αύξηση κατά 18,2% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς και την αύξηση κατά 17% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς. Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 17,2% τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2022.

Περισσότερα


ESM: Εκταμίευση 603 εκ. ευρώ για την Ελλάδα

  • Mar 21, 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε χθες να μειώσει στο μηδέν το αυξημένο περιθώριο που έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2022, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018. Η αξία αυτής της όγδοης μείωσης ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να μειώσει το περιθώριο ενίσχυσης στο μηδέν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Αυτό ολοκληρώνει τη μείωση του περιθωρίου ενίσχυσης, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ευρωζώνης και μετά την έγκρισή τους, θα αποδεσμεύσει περίπου 603 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα (όγδοη και τελευταία δόση) από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP).

Περισσότερα


Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 24 Μαρτίου

  • Mar 20, 2023

Συνολικά 67,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 99.227 δικαιούχους, κατά την εβδομάδα 20-24 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του: Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν 16,7 εκατ. ευρώ σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ και 12,47 εκατ. ευρώ σε 31.477 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας). Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν 18 εκατ. ευρώ σε 55.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων, 20 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης και 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Περισσότερα


Μείωση 55% στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον Δεκέμβριο

  • Mar 20, 2023

Κοντά στο 20% διαμορφώνεται η μείωση των τιμών του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο η μείωση πλησιάζει το 55%, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής αναμένεται να φανεί και στα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο που θα ανακοινωθούν σήμερα από τους προμηθευτές, χωρίς ωστόσο ουσιαστικές αλλαγές για τους καταναλωτές καθώς οι τελικές τιμές που πληρώνουν διαμορφώνονται μέσω των επιδοτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Περισσότερα


Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο σε 72 και 120 δόσεις

  • Mar 17, 2023

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, υπό τον τίτλο “Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας”. Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η διευκόλυνση αποπληρωμής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών και η αντιμετώπιση της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας μέσω της παροχής δυνατότητας επανένταξης στις ρυθμίσεις των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019, Α΄ 73 (ρύθμιση σε έως 120 δόσεις) και του άρθρου 289 του ν. 4738/2020, Α΄207 (ρύθμιση σε έως 72 δόσεις) για την υπολειπόμενη (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης επανένταξης) οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης. Επίσης, επιδιώκεται η παροχή διευκόλυνσης σε οφειλέτες που ήταν συνεπείς φορολογούμενοι μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης ως προς την αποπληρωμή των οφειλών τους στη Φορολογική Διοίκηση που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR