Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Κατά 1,3 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023

  • Mar 17, 2023

Αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Ωστόσο τμήμα της αύξησης αυτής, εκτιμώμενου ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπράττονταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, «Τα θετικά στοιχεία οφείλονται τόσο στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) όσο και στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ.). Γεγονός, εξαιρετικά, σημαντικό στην παρούσα, ασταθή, διεθνή συγκυρία».

Περισσότερα


Κατά μισή μονάδα αύξησε τα επιτόκια η ΕΚΤ, νέες αυξήσεις προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ

  • Mar 17, 2023

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Έτσι το βασικό επιτόκιο της τράπεζας (καταθέσεων) διαμορφώνεται πλέον στο 3% και αυτό για τις πράξεις αναχρηματοδότησης στο 3,5%. Eνώ, νέες αυξήσεις των επιτοκίων προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, απέφυγε να προσδιορίσει με σαφήνεια το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια και με πιο “βηματισμό” θα γίνουν οι αυξήσεις. Ανέφερε, ωστόσο, ότι «έχουμε ακόμη πολύ έδαφος να καλύψουμε», με δεδομένο ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις προοπτικές του πληθωρισμού όσο και τη δυναμική του. Έτσι με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός, παρόλο που υποχωρεί, θα παραμείνει υψηλός για πολύ καιρό ακόμη, η ίδια δικαιολόγησε τη σημερινή απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%.

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: Το τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές

  • Mar 17, 2023

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τις αναταραχές που βιώνει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα τις οποίες, όπως είπε, πυροδότησε κυρίως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η κάθετη πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse. Παρόλα αυτά, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, «δεν χωράει εφησυχασμός. Οι αβεβαιότητες παγκοσμίως είναι πολλές και οι προκλήσεις, νέες και μεγάλες. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να μεριμνά για την διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Περισσότερα


ΔΥΠΑ: Επιπλέον 284 επιχειρήσεις νέων θα λάβουν επιχορήγηση 14.800 ευρώ

  • Mar 17, 2023

Αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) πίνακας με επιπλέον 284 εγκεκριμένα έργα για τον Β΄ κύκλο του «προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες». Συνολικά 4.383 επιχειρηματικά σχέδια έχουν εγκριθεί, μέχρι σήμερα. Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση νέων ανέργων, ηλικίας 18-29 ετών, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τουλάχιστον το 60% του συνόλου των δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες. Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 61.200.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020». Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ [www.dypa.gov.gr.]www.dypa.gov.gr.

Περισσότερα


ΙΟΒΕ: Άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, στις 111,5 μονάδες τον Φεβρουάριο

  • Mar 17, 2023

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στις 111,5 μονάδες (από 107,4 μονάδες τον Ιανουάριο) στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων ένδεκα μηνών, επίπεδο, όμως, χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (116,7 μονάδες). Όπως σημειώνεται στο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, η αρχική ανησυχία για ύφεση στην Ευρώπη κατά τον χειμώνα φαίνεται να έχει εξαλειφθεί, ενώ υπάρχουν και πρώιμα σημάδια για την ερχόμενη τουριστική περίοδο που είναι θετικότερα του αναμενόμενου. Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 5,1 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να εξασθενεί στο 72,9% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (από 74,2% τον Ιανουάριο). Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε μικρή υποχώρηση τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Περισσότερα


Αναρτήθηκε ο Οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Aλλάζω Θερμοσίφωνα», έως 904 ευρώ η επιδότηση

  • Mar 17, 2023

Επιδότηση από 50 έως 60 % (ή 510 έως 904 ευρώ) του κόστους αγοράς και εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα παρέχει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ο οδηγός του οποίου αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (https://ypen.gov.gr/anakyklono-allazo-thermosifona/). Η επιδότηση θα παρέχεται με επιταγή (voucher), την οποία κάθε δικαιούχος θα μπορεί να εξαργυρώνει σε προμηθευτή της επιλογής του, με εισοδηματικά κριτήρια και με προϋπόθεση την απόσυρση του υφιστάμενου ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα (υπολογίζονται σε 120.000 νοικοκυριά) υπολογίζεται ότι θα μειωθεί  κατά περίπου 65%. Η προδημοσίευση που αφορά την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες, θα παραμείνει αναρτημένη έως και την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023. Μέχρι και αυτήν την ημερομηνία θα μπορεί κάποιος να στέλνει τα σχόλιά του επί του κειμένου, στο e-mail programmathermosifonas@prv.ypeka.gr

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 31,3% κατ’ έτος παρουσίασε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το δ΄3μηνο 2022

  • Mar 16, 2023

Αύξηση 31,3% παρουσίασε ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε αντιστοιχία με το ίδιο διάστημα του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το 2020 ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές είχε παρουσιάσει αύξηση 8,3%, λαμβάνοντας πάντα ως έτος βάσης το 2015. Αντίστοιχα  ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές του δ’ τριμήνου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2022,  παρουσίασε αύξηση 52,8% έναντι αύξησης 40,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δ΄ τριμήνου 2021 με  το γ΄ τρίμηνο 2021.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος κατά 24,3% ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο 2023 σε ετήσια βάση

  • Mar 16, 2023

Αυξημένος κατά 24,3% εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2023 ο τζίρος του συνόλου των επιχειρήσεων της οικονομίας εν σχέσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Πιο ειδικά, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2023 ανήλθε σε 26.194.571 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022, που είχε ανέλθει σε 21.067.775 χιλ. ευρώ.Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, κατά 136,6%, ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, κατά 0,2%.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Μεικτή εικόνα στους δείκτες απασχόλησης το δ’ 3μηνο 2022

  • Mar 16, 2023

Μεικτή εικόνα κατέγραψαν οι Δείκτες Απασχόλησης το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στους βασικούς τομείς της οικονομίας. Η μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι καταγράφηκε στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 18,8%. Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση ήταν οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσίες εστίασης που η μείωση έφτασε το 12,9%. Σημαντική μείωση 11% καταγράφηκε στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες.

Περισσότερα


Market Pass: Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις

  • Mar 14, 2023

Κλείνει αύριο, Τετάρτη 15 Μαρτίου, η πλατφόρμα vouchers.gov.gr του market pass και αρχίζει να τρέχει ο χρόνος για την πληρωμή της διπλής ή τριπλής δόσης του επιδόματος. Οι δικαιούχοι οι οποίοι θα έχουν επιλέξει να λάβουν τα χρήματα της ενίσχυσης με πίστωση στην άυλη ψηφιακή κάρτα θα πληρωθούν από τις 20 Μαρτίου 2023 για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η επόμενη πληρωμή θα γίνει στις 3 Απριλίου 2023 για τον μήνα Απρίλιο, στις 3 Μαΐου 2023 η κάρτα θα πιστωθεί για τον μήνα Μάιο, στις 3 Ιουνίου 2023 για τον μήνα Ιούνιο και στις 3 Ιουλίου 2023 για τον μήνα Ιούλιο. Όσοι δικαιούχοι έχουν επιλέξει την κατάθεση του Market Pass σε τραπεζικό λογαριασμό και υποβάλλουν αίτηση μέχρι και αύριο Τετάρτη θα λάβουν την ενίσχυση, στις 20 Μαρτίου 2023 για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Στις 3 Μαΐου 2023 θα δουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR