Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Eurostat: Στο 6,5% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

  • Mar 06, 2023

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,5% τον Φεβρουάριο του 2023, από 8,6% τον Ιανουάριο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (15%, έναντι 14,1% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενη από την ενέργεια (13,7%, έναντι 18,9% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,8%, έναντι 6,7% τον Ιανουάριο) και τις υπηρεσίες (4,8%, έναντι 4,4% τον Ιανουάριο). Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 6,5% από 7,3% τον Ιανουάριο.

Περισσότερα


Πώς θα χορηγηθούν τα 10.000 χαμηλότοκα δάνεια σε νέους

  • Mar 06, 2023

Ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή αιτήσεων για τα χαμηλότοκα δάνεια σε νέους στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» έως το τέλος Μαρτίου, μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και περιγράφει τη διαδικασία.   Τα βασικότερα σημεία της ΚΥΑ έχουν ως εξής:  Οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, δηλαδή είναι ηλικίας 25-39 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για το δάνειο, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους, υποβάλλουν αίτηση, για να κριθεί η κατ’ αρχήν επιλεξιμότητά τους σε κάποια από τις τράπεζες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Αναλυτικά η διαδικασία
Αναλυτικά η ΚΥΑ

Περισσότερα


ΤτΕ: Περί τα 400 εκατ. ευρώ θα εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό από τα κέρδη του 2022

  • Mar 06, 2023

Κέρδη 400,7 εκατ. ευρώ θα αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρήση 2022. Η ΤτΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το 2022, σύμφωνα με τα οποία τα κέρδη προ προβλέψεων στη χρήση 2022 ανήλθαν σε 589,4 εκατ. ευρώ, έναντι 649,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 60,2 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα


Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό

  • Mar 06, 2023

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) παρέδωσε το σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης και, πλέον, αναμένεται η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών. Εν αναμονή της απόφασης για τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει διευκρινίσει ότι θα σταθμιστούν τρεις παράγοντες, που είναι οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, οι οποίες ελήφθησαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, οι αντοχές της οικονομίας και οι ανάγκες των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Περισσότερα


myDATA: Μετάθεση προθεσμιών διαβίβασης δεδομένων

  • Mar 03, 2023

Παράταση στις προθεσμίες, σχετικά με τη διαβίβαση των δεδομένων τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, δίνεται με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.
Δείτε  την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ με τις σχετικές ημερομηνίες εδώ

Περισσότερα


Βιομηχανικά Πάρκα: Μπαίνει τέλος στην πολυμορφία των καθεστώτων που τα διέπουν

  • Mar 03, 2023

Αλλάζει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θέτει τέλος μέχρι το 2027 στα διάφορα καθεστώτα που διέπουν τις βιομηχανικές περιοχές.  Η αλλαγή ορίζεται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη,  η οποία υποχρεώνει κάθε ΟΥΜΕΔ, όπως για παράδειγμα βιομηχανικές περιοχές, επιχειρηματικά πάρκα, βιοτεχνικά πάρκα κ.ο.κ. να υπάγονται σε έναν πλαίσιο και συγκεκριμένα, στο ν. 4982/2022 που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Περισσότερα


Στη Βουλή νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

  • Mar 02, 2023

Σειρά διατάξεων για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αναδιοργάνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και την επιδότηση κατασκευής μικρών φωτοβολταϊκών περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή.  Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, η ΡΑΕ μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.). Επίσης, ενσωματώνεται η Οδηγία 2018/2001 «για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» και προωθείται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης. Θεσπίζεται το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες, όπως έχει αναγγείλει το ΥΠΕΝ.

Περισσότερα


Κ. Σκρέκας: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια για τον Μάρτιο

  • Mar 02, 2023

Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος για το Μάρτιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Το ύψος της επιδότησης παραμένει δηλαδή στο επίπεδο του Φεβρουαρίου ενώ τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι κατά τι χαμηλότερα από αυτά του Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές το Μάρτιο θα είναι αντίστοιχα ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 40 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84 Euro/MWh.

Περισσότερα


Υπ. Οικ.: Αυξημένα κατά 525 εκ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο

  • Mar 02, 2023

Αυξημένα κατά 525 εκατ. ευρώ καταγράφονται τα φορολογικά έσοδα για τον Ιανουάριο, με άμεσους και έμμεσους φόρους να ξεπερνούν τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2023. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 4.928 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 525 εκατ. ευρώ ή 12% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Ειδικότερα τον Ιανουάριο 2023, τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2.277 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 246 εκατ. ευρώ λόγω και του υψηλού προϋπολογισμού, τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 492 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 34 εκατ. ευρώ, τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 17 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1.475 εκατ. ευρώ, και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 261 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 445 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 184 εκατ. ευρώ από τον στόχο (261 εκατ. ευρώ).

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 13,5% του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιανουάριο 2023

  • Mar 02, 2023

Αύξηση 13,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, έναντι αύξησης 31,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022 με το 2021. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 14,1%, και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 13,4%. Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,3% τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022 με το 2021.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR