Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,2% του όγκου πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Δεκέμβριο 2022

  • Mar 02, 2023

Μείωση 1,2% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο, με την εικόνα να είναι μεικτή στα επιμέρους καταστήματα. Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε: Ένδυση- υπόδηση (10,4%), Φαρμακευτικά- καλλυντικά (8,8%), Πολυκαταστήματα (8%) και Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (5,7%). Στον αντίποδα, μειώθηκαν σε: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (6,6%), Τρόφιμα- ποτά- καπνό (2,2%) και Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (1,9%). Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) παρουσίασε μείωση 1,2% τον Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021. Ενώ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2022 σημείωσε αύξηση 7,1%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 1% τον Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2022.

Περισσότερα


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την επιδότηση ηλιακών θερμοσιφώνων

  • Mar 01, 2023

Κατατέθηκε η τροπολογία για την επιδότηση ηλιακών θερμοσίφωνων. Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, και συγκεκριμένα με το άρθρο 7, παρέχεται η δυνατότητα προκήρυξης, με ΚΥΑ, δράσεων χρηματοδοτούμενων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή/ και από άλλες πηγές, που αφορούν στην αντικατάσταση οικιακών συστημάτων παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης (Ζ.Ν.Χ.) με ηλιοθερμικά συστήματα Παραγωγής ΖΝΧ και στην ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς. Με την απόφαση καθορίζονται ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης, οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση και απόσυρση συσκευές, το ποσοστό χρηματοδότησης αυτών, οι ωφελούμενοι κ.ά.

Περισσότερα


ΑΑΔΕ: Εντοπισμός φοροδιαφυγής 15 εκατ. ευρώ σε 11 κλάδους παροχής υπηρεσιών

  • Mar 01, 2023

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε έντεκα κλάδους παροχής υπηρεσιών εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για επιχειρήσεις, στις οποίες οι έλεγχοι έγιναν στοχευμένα, με εξειδικευμένο χειρισμό και τα αποτελέσματά τους γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από ειδικό λογισμικό, λόγω στοιχείων των ελέγχων, όπως ο τόπος και η διάρκεια παροχής της υπηρεσίας. Έτσι, σημαντική απόκρυψη φορολογητέας ύλης εντοπίστηκε σε: Υπηρεσίες ταχυμεταφορών, Ιατρικές υπηρεσίες, Υπηρεσίες φωτογράφισης, Τηλεπικοινωνίες, Υπηρεσίες χώρων στάθμευσης, Υπηρεσίες καθαρισμού κτηρίων, Υπηρεσίες εργολάβων τελετών, Ενεχυροδανειστήρια, Φροντιστήρια, Γυμναστήρια, Καφέ-μπαρ.

Περισσότερα


Συνολικά 800.000 άτομα έπαιξαν τουλάχιστον μια φορά παράνομα τυχερά παίγνια το 2022 σύμφωνα με έρευνα της ΕΕΕΠ

  • Feb 24, 2023

Συνολικά 800.000 άτομα έπαιξαν τουλάχιστον μια φορά παράνομα τυχερά παίγνια το 2022, όπως προκύπτει από έρευνα για τα παράνομα τυχερά παίγνια για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι: 800.000 άτομα έπαιξαν τουλάχιστον μια φορά παράνομα τυχερά παίγνια το 2022, 380.000 άτομα εξ αυτών έπαιξαν διαδικτυακά φρουτάκια, 205.000 άτομα έπαιξαν σε διαδικτυακό καζίνο, 326.000 άτομα έπαιξαν διαδικτυακό στοίχημα, 362.000 άτομα έπαιξαν χαρτιά σε παράνομες λέσχες και άλλους χώρους, 103.000 άτομα έπαιξαν ζάρια σε παράνομες λέσχες και άλλους χώρους.

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: Συνολικές πληρωμές 242,8 εκ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης

  • Feb 24, 2023

«Το Υπουργείο Οικονομικών, συνεπές προς το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει, προχώρησε στις 22 Φεβρουαρίου στην καταβολή ποσού συνολικού ύψους 54,8 εκατ. ευρώ σε 404.157 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης», σημειώνει σε δήλωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Έτσι, το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί, μέχρι σήμερα, για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2022-2023 φθάνει τα 242,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει και νέα καταβολή έως τις 28 Απριλίου. Την τρέχουσα περίοδο, το επίδομα θέρμανσης, μετά την αύξηση του χορηγούμενου ποσού και της περιμέτρου των δικαιούχων, καλύπτει την πλειοψηφία των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και τις άλλες επιδοτούμενες μορφές καυσίμου».

Περισσότερα


ΕΤΕπ: Σε επίπεδα ρεκόρ η χρηματοδοτική στήριξη για έργα με επίκεντρο το κλίμα και την καινοτομία στην Ελλάδα

  • Feb 24, 2023

Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Όμιλος ΕΤΕπ) παρουσίασε για ακόμη μία χρόνια εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Ελλάδα, καθώς η χρηματοδοτική στήριξη για φιλικά προς το κλίμα έργα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και η συνολική χρηματοδότηση που υπογράφηκε το 2022 άγγιξε τα 2,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας στράφηκαν στην ΕΤΕπ για να στηρίξουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις καθαρές μεταφορές και σε έργα ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης. Συνολικά, η κλιματική δράση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αντιστοιχούσαν στο 65% του συνόλου τής χρηματοδοτικής δραστηριότητας του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2022, ποσοστό που ισοδυναμεί με 1,4 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση για την στήριξη της έρευνας και καινοτομίας και η χρηματοδότηση των ΜμΕ αποτέλεσαν δύο ακόμα σημαντικούς πυλώνες της περσινής δραστηριότητας του Ομίλου ΕΤΕπ.

Περισσότερα


Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με τις νέες διατάξεις

  • Feb 23, 2023

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών, «ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές», στο οποίο ενσωματώθηκε και η τροπολογία με βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών. Μεταξύ άλλων, με την τροπολογία,  διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων υπαγωγής στον μηχανισμό, ενώ αιτιολογημένες θα πρέπει να είναι στο εξής οι απορρίψεις, από την πλευρά των τραπεζών και των servicers των ρυθμίσεων δανείων που παράγει αυτόματα η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που δυνητικά θα έχουν την δυνατότητα υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς στο εξής οι οφειλές μπορούν να υπάγονται στον Εξωδικαστικό εφόσον το ποσό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, ακόμη και αν αυτές είναι μόνο σε ένα φορέα. Στις οφειλές αυτές πλέον θα περιλαμβάνονται και εκείνες υπέρ τρίτων, όπως για παράδειγμα οι οφειλές στους Δήμους. Επίσης, μειώνεται το επιτόκιο και στο εξής θα είναι σταθερό στο 3%, ενώ σήμερα ήταν κοντά στο 7,6% (Euribor συν 5 μονάδες). Στην τροπολογία, επίσης, προβλέπεται ότι εφόσον ο δανειολήπτης έχει ή αποκτήσει την οικονομική δυνατότητα και θέλει, θα μπορεί να αποπληρώνει το υπόλοιπο της ρύθμισης χωρίς να υποχρεούται στην καταβολή των τόκων που υπολείπονται.

Περισσότερα


Κ. Μητσοτάκης: Η ρύθμιση για τα καταπατημένα θα ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για δεκαετίες βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας

  • Feb 23, 2023

Στη διπλή σημασία που έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση για τα καταπατημένα έρχεται να ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για δεκαετίες βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας. Λύνει με διαφάνεια και δικαιοσύνη έναν γόρδιο δεσμό μεταξύ κράτους και πολιτών. Σήμερα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαγοράσουν νόμιμα τους χώρους. Αποτυπώνεται επιτέλους σε δεκάδες αγροτικές, βιομηχανικές και τουριστικές ζώνες της χώρας. Στην εξίσωση μπαίνουν και πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια.

Περισσότερα


Από σήμερα οι αιτήσεις χρηματοδότησης στη δέσμη δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»

  • Feb 23, 2023

Ξεκινάει σήμερα (23/2), στις 12 το μεσημέρι, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για την δέσμη των δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Η δράση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού και στόχος της είναι η αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα.

Περισσότερα


ΙΕΛΚΑ: Μία στις 3 επιχειρήσεις του κλάδου λιανεμπορίου-σούπερ μάρκετ αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα το 2023

  • Feb 23, 2023

Χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία το 2023 αναμένει μία στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου λιανεμπορίου-σούπερ μάρκετ και προμηθευτών FMCG, ενώ μία στις επτά αναμένει ζημίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι τα στελέχη του κλάδου αναμένουν αύξηση των πωλήσεων (+2,0%) το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022, αλλά και συνολικά το 2023 (+2,3%). Επίσης, αναμένουν μείωση του όγκου πωλήσεων (-2,2%) το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022, επαναφορά του επίπεδου του οικονομικού κλίματος σε θετικά επίπεδα καθώς και έντονη επίδραση των ανατιμήσεων στη λειτουργία των επιχειρήσεων με εκτίμηση για μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR