Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Σε 4 δισ. ευρώ οι δαπάνες των Ελλήνων για ρούχα, παπούτσια και κλωστοϋφαντουργικά είδη το 2022

  • Feb 23, 2023

Ποσό ύψους 4 δισ. ευρώ δαπάνησαν το 2022 οι Έλληνες καταναλωτές για αγορά ενδυμάτων, υποδημάτων και κλωστοϋφαντουργικών ειδών, με τις πωλήσεις των συγκεκριμένων κλάδων να αποτελούν το 6,5% του συνόλου που έγιναν πέρυσι στη χώρα μας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, σε αξία οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων το 2022 ξεπέρασαν τα 3,1 δισ. ευρώ ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, των υποδημάτων και δερμάτινων ειδών ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ και των κλωστοϋφαντουργικών ειδών σε 385 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα


e-ΕΦΚΑ: Βήμα προς βήμα η διαδικασία για τη 10ετή παραγραφή οφειλών

  • Feb 22, 2023

Mε όφελος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες, εφαρμόζεται πλέον η 10ετής παραγραφή των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, η οποία αφαιρεί ένα σημαντικό «βάρος» χρεών από τους πολίτες, ενώ, παράλληλα, «ανοίγει» την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση για υποψήφιους συνταξιούχους που οφείλουν στον ΕΦΚΑ (ΚΕΑΟ).   Όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για την ενεργοποίηση διάταξης νόμου (άρθρο 6 του ν. 4997/2022, 43/2022 εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ, γεν. έγγραφο 75110/14-2-2023), η οποία προβλέπει ότι μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20, που ίσχυε παλαιότερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο φορέας, προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Περισσότερα


Χ. Σταϊκούρας: Πλέγμα ρύθμισης οφειλών και προστασίας της κύριας κατοικίας

  • Feb 22, 2023

Αυξανόμενο βαίνει το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να καταφύγουν στο πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας για να σώσουν το σπίτι τους, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο υπουργός Οικονομικών, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σε σχέση με την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από τον κ. Σταϊκούρα δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα κρατικά εργαλεία ρύθμισης οφειλών. Όπως ειδικότερα αναφέρει, «μέχρι στιγμής (στοιχεία Ιανουαρίου 2023), πάνω από 67.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και από αυτούς, 47.500 οφειλέτες, δηλαδή σχεδόν το 71% που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα, έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία και προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 26,6 δις ευρώ.

Περισσότερα


UBS: Ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα το 2023

  • Feb 22, 2023

Η Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει και πάλι τη θετική μακροοικονομική έκπληξη στην Ευρωζώνη, εκτιμά η UBS. Η ελβετική τράπεζα αναβαθμίζει στο 3% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, από 2,5% πριν, αν και υποβάθμισε την εκτίμηση του 2022 στο 5% (από 6,4% πριν), λόγω του αδύναμου γ΄ τριμήνου, όπως εξηγεί. Σύμφωνα με την UBS, χάρη στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας το 2023 και τις επιδοτήσεις, αναμένεται αντιστροφή του μεγάλου χάσματος που άνοιξε μεταξύ ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Επίσης, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός φέτος θα υποχωρήσει στο 3,3%, από 9,6% το 2022. Ένας άλλος λόγος για την εκτίμηση της UBS είναι οι πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις, με το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένονται πολύ καλύτερα σε σχέση με τον στόχο. Παράλληλα, η UBS εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων και των ελληνικών τραπεζών.

Περισσότερα


Χρ. Δήμας: Χρηματοδότηση 11,5 εκατ. ευρώ για την ελληνική συμμετοχή σε δύο ευρωπαϊκές συμπράξεις

  • Feb 21, 2023

Το Τεχνικό Δελτίο που αφορά στην χρηματοδότηση ύψους 11.506.609,95 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την συμμετοχή Ελληνικών φορέων σε δύο Ευρωπαϊκές συμπράξεις για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (EuroHPC) και τις Βασικές Ψηφιακές Τεχνολογίες, υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας. ύμφωνα με ανακοίνωση, οι συμπράξεις αυτές, στις οποίες η Ελλάδα είναι μέλος, χρηματοδοτούνται από κονδύλια από την ΕΕ, μέσω του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας της Ένωσης 2021-27, «Ορίζοντας Ευρώπη», καθώς και από τα κράτη που συμμετέχουν ως μέλη στις ερευνητικές συμπράξεις, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Περισσότερα


Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το «Καλάθι της Σαρακοστής»

  • Feb 20, 2023

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Απόφαση για το «καλάθι της Σαρακοστής» το οποίο θα έχει κάποιες επιπλέον κατηγορίες από το «καλάθι του νοικοκυριού» ωστόσο ότι σε αυτό δεν θα υπάρχουν λαγάνες, καθώς πωλούνται στα αρτοποιεία που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του κράτους. Θα τεθεί σε εφαρμογή από 22 Φεβρουαρίου.
 
ΦΕΚ 828/Β/17-2-2023

Περισσότερα


ΤτΕ: Καθιερώνονται άμεσες πληρωμές προς το Δημόσιο

  • Feb 17, 2023

Τη δυνατότητα στο κοινό να πραγματοποιεί άμεσες πληρωμές (“Instant Payments”) προς το Δημόσιο, εγχώρια και διασυνοριακά, παρέχει από χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εντολοδόχος τράπεζα του Δημοσίου. Για την εκτέλεση των πληρωμών αυτών, αναφέρει η ΤτΕ σε σχετική ανακοίνωση, χρησιμοποιείται η υποδομή αιχμής “ΤΑRGET Instant Payment Settlement” (TIPS) του Ευρωσυστήματος και τηρούνται οι προδιαγραφές του σχήματος “SEPA Credit Transfer Instant” (SCTInst) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών (European Payments Council – EPC). Με τη δυνατότητα αυτή επιτυγχάνεται αμετάκλητη ολοκλήρωση κάθε συναλλαγής από λογαριασμό σε λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο (λιγότερο των 10 δευτερολέπτων), άμεση ενημέρωση της είσπραξης και επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση απόρριψης, διενέργεια πληρωμών όλο το 24ωρο, κάθε ημέρα της εβδομάδας, όλες τις ημέρες του χρόνου (24/7/365), άμεση διαθεσιμότητα του ποσού στο δικαιούχο.

Περισσότερα


Σε διαβούλευση οι επιλέξιμοι κλάδοι για το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ»

  • Feb 17, 2023

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες 15 Φεβρουαρίου 2023 έως και την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, η λίστα με τους επιλέξιμους κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ». Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού) αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των εν λόγω κλάδων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Οδηγού του προγράμματος, η εξοικονόμηση αναμένεται να προκύψει από: α) την ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής με παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος, αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας, αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού, κλπ, και β) την εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και διατάξεων αυτοματισμού. Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού τα όρια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης είναι από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ. Η λίστα με τους ΚΑΔ έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση https://ypen.gov.gr/exoikonomo-epicheiro/

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 7% ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Ιανουάριο 2023

  • Feb 16, 2023

Επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 7% ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Ιανουάριο εφέτος, από 7,2% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι αύξησης 6,2% τον Ιανουάριο 2022. Ωστόσο, η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στη μείωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ αντίθετα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε 15,4%. Ειδικότερα, σε ένα έτος (Ιανουάριος 2023 προς Ιανουάριο 2022) καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά 18,6%, Κρέατα- γενικά (19,3%), Ψάρια- γενικά (2,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (25%), Έλαια και λίπη (23,1%), Φρούτα- γενικά (1,2%), Λαχανικά- γενικά (10,9%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (9,2%), Λοιπά τρόφιμα (15,6%), Καφέ- κακάο- τσάι (10,9%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (7,8%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (7,6%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Ηλεκτρισμό (15,4%), Εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας (4,9%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (1,2%).

Περισσότερα


Σε πλήρη λειτουργία η νέα πλατφόρμα KYC της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τα μικροδάνεια αγροτών και μεταποιητικών επιχειρήσεων

  • Feb 16, 2023

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται η νέα πλατφόρμα KYC της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τα μικροδάνεια των αγροτών και μεταποιητικών επιχειρήσεων. Αφενός, για πρώτη φορά εισάγεται ο θεσμός των χαμηλότοκων μικρο-δανείων σε αγρότες και αγροτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις για μικρές επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. Αφετέρου, για πρώτη φορά, εγκαινιάζεται η πλατφόρμα KYC by HDB που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους με απλές διαδικασίες, να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους με μία και μόνη αίτηση και -εφόσον είναι επιλέξιμοι (Φορολογικά και Ασφαλιστικά ενήμεροι και χωρίς εκκρεμότητες στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ)- η αίτηση τους για τη χρηματοδότηση να είναι ταυτόχρονα διαθέσιμη σε όσες τράπεζες εκείνοι επιλέξουν. Οι δυνάμεις της αγοράς θα διευρύνουν τις επιλογές τους για σύντομη και χαμηλότοκη δανειοδότηση. Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες αλλά και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας www.hdb.gr για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR