Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΥΠΑ: H επιβατική κίνηση Ιανουαρίου 2023 ξεπέρασε τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και του 2019

  • Feb 16, 2023

Αύξηση +76,3% παρουσίασε η συνολική επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας μας τον πρώτο μήνα του έτους σε σχέση με το 2022 και αύξηση +3,1% σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η επιβατική κίνηση Ιανουαρίου 2023 ξεπέρασε τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και του 2019. Ειδικότερα, σύμφωνα με την  ΥΠΑ τον πρώτο μήνα του νέου έτους στην Ελλάδα  το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια, (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού), έφτασε τα 2.202.735, έναντι 1.249.387 τον Ιανουάριο του 2022 και 2.135.674 επιβατών το 2019. Από τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία, προκύπτει αύξηση επιβατικής κίνησης +76,3% σε σχέση με το 2022 και αύξηση +3,1% σε σχέση με το 2019.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 35,5% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων πέρυσι

  • Feb 16, 2023

Αύξηση κατά περίπου 121 δισ. ευρώ ή 35,5% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας στη χώρα πέρυσι και ανήλθε σε 461.242.602 χιλ. ευρώ, έναντι των 340.283.110 χιλ. ευρώ το 2021, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 51,8% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ενώ τη μικρότερη αύξηση κατά 2,2% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα.

Περισσότερα


K. Πιερρακάκης: «Το μέλλον είναι ψηφιακό, ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι»

  • Feb 15, 2023

«Είναι ημέρα μεγάλης χαράς και συγκίνησης», τόνισε ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, για τη συμπλήρωση των τριών χρόνων λειτουργίας του gov.gr. Όπως είπε ο υπουργός: «Υπήρξαν πολλές επενδύσεις από ξένες εταιρείες, όπως Amazon, Microsoft, google, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid που το εισηγηθήκαμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το My Health που είναι το πρόπλασμα ιατρικού φακέλου, ο τρόπος χορήγησης των επιδομάτων, οι ”έξυπνες πόλεις” με πρόγραμμα για τους 332 δήμους, για να κάνουν και οι δήμοι τη μετάβαση. Και, βέβαια, με το ΜΙΤΟΣ η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που μετράει τον εαυτό της καθ’ ολοκληρίαν, μετράμε τις διαδικασίες και έχουμε ήδη αποτιμήσει πάνω από 5.000 διαδικασίες, οι οποίες την επόμενη τετραετία θα ψηφιοποιηθούν όλες. Και βέβαια το wallet, το Chat gpt και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη στη ζωή μας, οι διάδρομοι 5G, τα drones είναι εδώ», είπε ο κ. Πιερρακάκης. «Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Είναι μια οριζόντια πολιτική, αφορά όλα τα υπουργεία, είναι κτήμα όλης της δημόσιας διοίκησης», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Περισσότερα


ΕΕ: 5,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022

  • Feb 15, 2023

«Η πτώση του πληθωρισμού αναμένεται να ελαφρύνει σταδιακά την επιβάρυνση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών», προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις «χειμερινές οικονομικές προβλέψεις» της για την Ελλάδα.  «Η ελληνική οικονομία κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός επηρέασε την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους», τονίζει στην έκθεσή της για την Ελλάδα η Επιτροπή. Ωστόσο, σημειώνει, ότι o Mηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) παρείχε αξιοσημείωτη στήριξη στην οικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα μείωσαν τον αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας στο κόστος εισροών των επιχειρήσεων και στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. «Συνολικά, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 5,5% το 2022», προβλέπει η Επιτροπή.

Περισσότερα


Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας: Νέο ξεκίνημα με διαφάνεια και περισσότερους ελέγχους

  • Feb 13, 2023

Το νέο κεφάλαιο στη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία ήδη διενεργεί περισσότερους και πιο στοχευμένους ελέγχους, με στόχο την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, άνοιξε και τυπικά από την 1η Φεβρουαρίου 2023, οπότε ολοκληρώθηκε η οργανωτική μετάβαση του πρώην ΣΕΠΕ στο νέο καθεστώς λειτουργίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τη διοίκηση της Αρχής, τα στατιστικά στοιχεία για το πλήθος των ελέγχων και των παραβάσεων δημοσιεύονται πλέον ανά μήνα στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας (https://www.sepe.gov.gr/i-drastiriotita-mas/trechon-etos), με ανάλυση ανά κατηγορία παραβάσεων. Κατά το 11μηνο του 2022, έγιναν 59.476 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 11.871 κυρώσεις και πρόστιμα, συνολικού ύψους 32,2 εκατ. ευρώ. Το 2022, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στους κλάδους των delivery-courier, στα σχολικά λεωφορεία και στην οικοδομή.

Περισσότερα


ΔΥΠΑ: Έως την Τετάρτη 15/2, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων, με 100% επιδότηση

  • Feb 13, 2023

Την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023, λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιχειρήσεων για το «πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών», με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρόγραμμα, διάρκειας επτά μηνών, στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία 10.000 νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για ένταξη στην αγορά εργασίας, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό, με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς TAXISnet, μέσω: α) της πλατφόρμας e-Services της ΔΥΠΑ στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr,  β) gov.gr στη διεύθυνση εδώ.

Περισσότερα


Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν τα επιμελητήρια και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων – η Αυτοδιαχείριση

  • Feb 08, 2023

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων – η Αυτοδιαχείριση, τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη. Η συμφωνία αυτή, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΕΕ, έρχεται να ρυθμίσει το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων για το διάστημα 2018-2022 και αφορά στην έκδοση της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής την οποία προμηθεύονται οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ Γιάννη Μασούτη, το εν λόγω Σύμφωνο Συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών της ένωσης, μέσω της Θεματικής Επιτροπής Πνευματικών-Συγγενικών Δικαιωμάτων, και είναι η δεύτερη η οποία πραγματοποιείται, μετά από τη συμφωνία για τα συγγενικά δικαιώματα με τη GEA, η οποία πραγματοποίηθηκε στις 9 Ιουνίου 2022.

Περισσότερα


ΕΕ: Εγκρίθηκε ελληνικό καθεστώς 1,36 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων για το κόστος των έμμεσων εκπομπών

  • Feb 08, 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικό καθεστώς μερικής αποζημίωσης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων για την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα του κόστους των έμμεσων εκπομπών στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής της ΕΕ («ΣΕΔΕ»). Το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,36 δισ. ευρώ, θα καλύψει μέρος της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του αντικτύπου των τιμών του άνθρακα στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (το λεγόμενο «κόστος έμμεσων εκπομπών») που θα προκύψει την περίοδο 2021-2030. Το μέτρο στήριξης αποσκοπεί στον περιορισμό του κινδύνου «διαρροής άνθρακα», δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής εταιρειών σε χώρες εκτός της ΕΕ με λιγότερο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Περισσότερα


Παρατείνεται το μέτρο της δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων σε περίπτωση αισχροκέρδειας

  • Feb 08, 2023

Παρατείνεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προστασία των καταναλωτών. Επίσης, παρατείνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στον ν. 3299/2004 (Α’ 261) διότι, δεν έγινε εκταμίευση ποσού προκαταβολής από τα τραπεζικά ιδρύματα προς τους φορείς των διαλαμβανόμενων επενδυτικών σχεδίων, για τους οποίους ωστόσο είχε χορηγηθεί από το Δημόσιο το προβλεπόμενο ανωτέρω ποσό, δυνάμει εγγυητικής επιστολής. Ρυθμίζεται το πλαίσιο ένταξης των επενδυτικών σχεδίων, συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), στις στρατηγικές επενδύσεις και επιλύονται μεταβατικά ζητήματα για σχετικές εκκρεμείς αιτήσεις υπαγωγής κ.ά.

Περισσότερα


Τη Δευτέρα 13/2 ξεκινούν οι αιτήσεις για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικότητας νέων, με επιχορήγηση 14.800 ευρώ

  • Feb 08, 2023

Τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β΄ κύκλο του «προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».  Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.500 νέων ανέργων, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 18-29 ετών, που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης και πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR