Χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης εμφάνισε ο Προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το πρωτογενές πλεόνασμα της Κεντρικής Διοίκησης διαμορφώθηκε εφέτος στα 1,85 δισ. ευρώ από 2,18 δισ. ευρώ πέρυσι. Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 99 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 251 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 11,331 δισ. ευρώ, από 10,718 δισ. ευρώ πέρυσι.
Μέχρι τις 18 Μαΐου θα πρέπει να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για το πλειοψηφικό ποσοστό στα «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε» (ΕΛΠΕ) οι επενδυτές καθώς άρχισε χθες η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία αφορά την από κοινού πώληση με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (τουλάχιστον 50,1%) στην εταιρεία.
Επιστολή από την εφορία, παράλληλα με εντολή ελέγχου, θα λάβουν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο οι επιχειρήσεις με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Με την επιστολή θα ενημερώνονται ότι μπορούν μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου που θα προκύψει από τον έλεγχο να υποβάλουν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις για τις χρήσεις ή υποθέσεις αυτές. Όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις θα έχουν έκπτωση στα πρόστιμα ή τον πρόσθετο φόρο έως 40% με την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν την οφειλή εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου. Οδηγίες προς τις εφορίες, προκειμένου να προχωρήσουν στις ενέργειες αυτές δίνει με εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1073) ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Πρόσθετες και αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3 παρέχονται με εγκύκλιο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή που δόθηκε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, παρέχονται διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση όλων των κωδικών του εντύπου, καθώς και για θέματα όπως τα δεδομένα των επαγγελματικών λογαριασμών και των τερματικών POS και ePOS ημεδαπής της επιχείρησης. Για το 2017 η προσυμπλήρωση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, οπότε θα ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις.
Κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας πως θα σημειώσει ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ για το 2018, αναθεωρώντας, έτσι, επί τα χείρω την προ εξαμήνου εκτίμησή του για ανάπτυξη 2,6% τη φετινή χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο προϋπολογισμός όσο και η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις, προβλέπουν ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ για τη χρονιά που διανύουμε. Για το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές , προβλέπεται ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη, 1,8% του ΑΕΠ.
Στα 101,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων (παλαιών και νέων) οφειλών προς το Δημόσιο παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,013 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό της αύξησης τα 1,908 δισ. ευρώ αφορούν φορολογικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από φορολογικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ. Το εντυπωσιακό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι, από τα 2,6 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, το 1 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε από 26 μόνο οφειλέτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συνεχισθεί το 2018, ωστόσο ο κίνδυνος εμφάνισης ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας είναι υπαρκτός, όσο παραμένουν ασαφείς οι συνθήκες μετα-μνημονιακής επιτήρησης και, ενδεχομένως, ελάφρυνσης του χρέους. Αυτά επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, τονίζοντας την ανάγκη «να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας» καθώς δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα μεταφοράς της υλοποίησης μνημονιακών μέτρων στο μέλλον.
Ξεπέρασαν τα 14,6 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό το 2017, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,8% σε σύγκριση με το 2016. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αντανακλά την αύξηση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης κατά 7,4% αγγίζοντας τα 30,1 εκατομμύρια τουρίστες. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 9,9%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 8,7%.
Στην 3η θέση παγκοσμίως κατατάσσεται η Ελλάδα ανάμεσα σε 135 χώρες στον τομέα των "Διαγωνιστικών Διαδικασιών σε έργα ΣΔΙΤ", σύμφωνα με την Έκθεση ΣΔΙΤ 2018 της World Bank. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως καινοτόμος στη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ και, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «Μέχρι στιγμής, μόνο η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματώσει πιο συστηματικά την προσέγγιση των ΣΔΙΤ στην υλοποίηση των στόχων της Πολιτικής Συνοχής». Επιπλέον θεωρείται από διεθνείς οργανισμούς πως βρίσκεται εντός βέλτιστων διεθνών πρακτικών.
«Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας και στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ελληνικό λαό, την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές μικρομεσαίες, καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις» σημείωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στη χθεσινή υπογραφή τριών νέων συμφωνιών στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Με τις σημερινές συμφωνίες περίπου 5000 μικρομεσαίες και καινοτόμες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να βρουν ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό συνολικού ύψους 640 εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.