Tη μελέτη, με τίτλο “Η άνιση κατανομή του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά στην Ελλάδα”, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) και εξετάζει τη μεταβολή του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών από το 2008 μέχρι το 2019, εστιάζοντας στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και στους έμμεσους φόρους. Σύμφωνα με τη μελέτη, το μεγαλύτερο βάρος της φορολογικής επιβάρυνσης την επωμίσθηκαν τα νοικοκυριά, των οποίων η αγοραστική δύναμη συρρικνώθηκε. Οι εκτεταμένες και αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών τόσο του ΦΠΑ όσο και των ειδικών φόρων κατανάλωσης εκτόξευσαν τη φορολογική επιβάρυνση από 11,4% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, το 2008, σε 15,7%, το 2019. Συμπερασματικά η έκθεση καταλήγει ότι η μεσαία τάξη ήταν η μεγάλη χαμένη της κρίσης στην Ελλάδα.
Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου και με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020, αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού (9,6%), οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών, που θα πληρώνουν. Παράλληλα, με απόφαση της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, παρατείνεται, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023, η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.
Αύξηση 16,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 29,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 19,5%, και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 15,6%. Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,4% τον Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 5,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.
Προσβάσιμη είναι πλέον η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν μεταβολές της περιουσιακής τους κατάσταση. Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης, καθώς και αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί, έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013) στο τρέχον έτος. Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην έκδοση αναλυτικών οδηγιών προς τους φορολογούμενους με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.
“Θετικό αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μπορεί να έχει μία θετική έκβαση όσον αφορά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ προς μία περισσότερο ευνοϊκή εξέλιξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να συμβάλει η δυνατότητα συνέχισης της εφαρμογής μέτρων στήριξης της οικονομίας σε κλίμακα συμβατή με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, η υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δράσεων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, και η εντατικοποίηση των επενδύσεων που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης”. Αυτό αναφέρει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας που ανακοίνωσε χθες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΚΕΠΕ, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας προβλέπεται στο 5,3% για το 2022 και στο 2,2% για το 2023.
Στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε η διαφωνία που έχει ανακύψει μεταξύ αφενός των “funds” και των τραπεζών και αφετέρου των δανειοληπτών κόκκινων δανείων, για το ποιο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να εφαρμόζεται, δηλαδή αυτό του 2003 ή αυτό του 2015 για τις Εταιρείες Απαιτήσεων Δανείων (funds) και εάν τα τελευταία μπορούν να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, κ.λπ. δανειοληπτών κόκκινων δανείων. Ο εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Πάνος Παναγιωτόπουλος, στην πρότασή του υποστήριξε ότι μπορεί να γίνεται από τα “funds” ταυτόχρονα η χρήση και των δύο νόμων, δηλαδή του 2003 και του 2015. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Οι συνηθέστερες κατηγορίες δεσμευμένων απομιμητικών προϊόντων ως προς τον αριθμό τους σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν, το 2021, τα υλικά συσκευασίας, τα τσιγάρα, οι ετικέτες, οι κάρτες και τα αυτοκόλλητα, τα είδη ένδυσης και τα παιχνίδια ενώ, όσον αφορά στην εκτιμώμενη αξία των ειδών, πρώτα στην κατάταξη ήταν τα είδη ένδυσης, ακολουθούμενα από τα ρολόγια χειρός, τις συσκευές ήχου/βίντεο, τα κλωστοϋφαντουργικά είδη και τα μη αθλητικά υποδήματα. Σύμφωνα με την μελέτη του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική του σελίδα, ο ετήσιος αριθμός δεσμεύσεων εμπορευμάτων που πραγματοποίησαν οι τελωνειακές αρχές στα σύνορα της ΕΕ αυξήθηκαν ελαφρώς το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (από περίπου 70.000 το 2020 σε περίπου 75.000 το 2021).
Χαμηλότερα κατά περίπου 1,85 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου ήταν το πρωτογενές έλλειμμα το 2022, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα όπως τονίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11.656 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.400 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 14.872 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6.652 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8.506 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 10.327 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.
Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Δεκεμβρίου 2022
Τα 17,4 δισ. ευρώ άγγιξαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου καταγράφοντας αύξηση κατά 68,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, την αύξηση κατά 90% της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης καθώς ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας έφθασε τα 27,25 εκατομμύρια. Πάντως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, του τελευταίου έτους δηλαδή πριν από την πανδημία, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 2,8%, καθώς και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 11,1%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 9,8%.
Παρατείνεται για τέσσερις μήνες το πρόγραμμα “προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, υπηρεσίες υπουργείων και άλλους φορείς”, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα είναι της τάξης των 42 εκατ. ευρώ. Αν και το τρέχον πρόγραμμα απευθυνόταν σε 25.000 ωφελούμενους ανέργους, εντούτοις το ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε, οδήγησε στην κάλυψη 19.148 θέσεων. “Αυτό το γεγονός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση της εν λόγω παράτασης” αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.