Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Περίπου 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,5% άντλησε το Δημόσιο με το νέο 10ετές ομόλογο

  • Jan 18, 2023

Στη δημοπρασία καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον που είχε ως αποτέλεσμα το ποσό αυτό να υπερκαλυφθεί αρκετές φορές καθώς οι προσφορές άγγιξαν τα 22 δισ. ευρώ. Tο τελικό επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,5%, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο με το επιτόκιο (1,75%) που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία πριν από περίπου ένα χρόνο. Με την σημερινή έκδοση καλύπτεται περίπου το 50% του δανειακού προγράμματος για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ στο τέλος Δεκεμβρίου προσδιόρισε το ύψος του δανειακού προγράμματος για φέτος στα 7 δισ. ευρώ έναντι 8,3 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο από τις αγορές πέρυσι. Ωστόσο το μειωμένο ποσό κρίνεται επαρκές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2023.

Περισσότερα


Μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023 η πρόσκληση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΠΑ και αμέσως μετά για την πράσινη μετάβαση των ΜμΕ

  • Jan 18, 2023

Μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα προγράμματα αναμένεται να αξιοποιηθούν από 56.000 επιχειρήσεις. “Θεωρούμε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσες σε ό,τι αφορά στην ποιότητα. Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι μικρομεσαίες που ενδιαφέρονται, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και όταν απεντάσσονται κάποιοι, το κονδύλι θα αφορά στις επόμενες υποψηφιότητες” δήλωσε ο υφυπουργός σχετικά με τις καινοτομίες του νέου ΕΣΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων είναι η βασικότερη παράμετρος σε όλα τα προγράμματα. Η πρώτη πρόσκληση για την ψηφιακή μετάβαση θα έχει 300 εκατ. ευρώ αρχικό προϋπολογισμό και αναφέρεται σε όλες τις δυνητικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αξιολόγηση θα γίνεται με κριτήρια “on -off” και δεν θα είναι συγκριτική όπως ήταν μέχρι πρότινος. “Μια τακτική που δημιουργούσε προβλήματα σχετικά με τα κονδύλια που δεν είχαν απορροφηθεί” όπως σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Περισσότερα


Fraport Greece: Μεγάλη αύξηση το 2022 της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

  • Jan 18, 2023

Απογειώθηκε η επιβατική κίνηση το 2022 στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Τα περιφερειακά αεροδρόμια πέτυχαν την πλήρη ανάκαμψη μετά την πανδημία, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα η εταιρεία, η επιβατική κίνηση το 2022 ανήλθε στα  31,19 εκατομμύρια και στα 14 αεροδρόμια. Σε σχέση με το 2019 που ήταν η απόλυτη χρονιά ρεκόρ η Fraport Greece κατέγραψε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 3,4% έναντι του 2019 που είχαν επισκεφθεί τα αεροδρόμια της 30,16 εκατομμύρια επιβάτες. Η διεθνής κίνηση το 2022 ανήλθε στα 24,92 εκατ., έναντι 23,25 εκατ. το 2019, σημειώνοντας άνοδο 7,2%.

Περισσότερα


Θ. Σκυλακάκης: Μέχρι τα 10 δισ. ευρώ οι συμβασιοποιήσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης το πρώτο εξάμηνο του 2023

  • Jan 16, 2023

Την εκτίμηση πως θα φτάνουν μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ οι συμβασιοποιήσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του. Ήδη, έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει άφθονος χώρος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, μέχρι το ύψος των 25-30 δισ. ευρώ σχεδίων, που μπορεί να καλύψει το δανειακό σκέλος του Ταμείου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για αλλαγή “οικονομικής πίστας”, περιγράφοντας “το πέρασμα από τις πολιτικές της υπερφορολόγησης, από την “εχθροπάθεια” προς την επένδυση και τον ιδιώτη επενδυτή και επιχειρηματία της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την αβεβαιότητα που προκάλεσε η περιπέτεια του 2015, που “έδιωχνε” τις επενδύσεις, σε πολιτικές που κάνουν την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις”.

Περισσότερα


Την ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω gov.gr ανακοίνωσε ο Κυρ. Πιερρακάκης

  • Jan 16, 2023

Την έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της λειτουργίας της “Εθνικής Πολιτικής Διοικητικών Διαδικασιών”. Όπως σημείωσε ο υπουργός, “χιλιάδες επιχειρήσεις ιδρύονται κάθε μέρα, πέρυσι ιδρύθηκαν 50.000 ατομικές επιχειρήσεις. Απαιτούσε παραπάνω από 5 επισκέψεις, έπρεπε να πηγαίνεις σε μια σειρά από γκισέ για να μπορέσεις να πάρεις συγκεκριμένα πιστοποιητικά. Αυτές οι πέντε επισκέψεις πλέον γίνονται 5 λεπτά και η επίσκεψη είναι πλέον ψηφιακή μέσω του gov.gr. Είναι ακόμη μια μεγάλη αλλαγή”. Η νέα υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας, στο atomiki.gov.gr, είτε μέσω του gov.gr, στην ενότητα “Επιχειρηματική δραστηριότητα” και την υποενότητα “Έναρξη και λύση επιχείρησης“.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

  • Jan 13, 2023

Κατά 9,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα το 2022, από 5,1% το 2021, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,2% από 8,5% τον Νοέμβριο και έναντι αύξησης 5,1% τον Δεκέμβριο 2021. Χαρακτηριστικό για τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 είναι η μείωση των τιμών στον ηλεκτρισμό (8,8%) και η σχετική επιβράδυνση στην άνοδο της τιμής στο Πετρέλαιο θέρμανσης (1,4%), ωστόσο σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται σε Φυσικό αέριο (50%), Στερεά καύσιμα (24,7%) και Καύσιμα και λιπαντικά (8,6%). Ενώ, ανατιμήσεις καταγράφηκαν και στα είδη διατροφής. Σε μηνιαία σύγκριση (Δεκέμβριος προς Νοέμβριο), υπήρξε μείωση των τιμών στην ενέργεια πλην Ηλεκτρισμού (αύξηση 1,3%) και στα καύσιμα. Στα είδη διατροφής, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε: Ψωμί (0,8%), Μοσχάρι (2,2%), Χοιρινό (2,4%), Ψάρια νωπά (3,1%), Τυριά (1,2%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (2%) και Ελαιόλαδο (2%). Αντίθετα, υπήρξαν μειώσεις τιμών σε: Φρούτα νωπά (6,1%), Λαχανικά νωπά (2,1%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (2,2%). Επίσης, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε: Ένδυση και υπόδηση (4,8%), Ενοίκια κατοικιών (1,2%), Οικιακές συσκευές και επισκευές (2%) και Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (1,2%). Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι τιμές σε: Αυτοκίνητα καινούργια (0,6%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (12,2%) και Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (5,6%).

Περισσότερα


Εγκρίθηκε η δεύτερη πληρωμή, 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης

  • Jan 13, 2023

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ. ευρώ) κατατέθηκε στις 30.9.2022, δια του αρμόδιου για την υλοποίηση του εθνικού Προγράμματος, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα 28 προβλεπόμενα ορόσημα. Από αυτά, 19 αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, 6 σε επενδύσεις, ενώ 3 ορόσημα -που εκπληρώθηκαν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό- σε δάνεια.

Περισσότερα


Αποζημιώσεις θα δίνονται από τις τράπεζες σε καταναλωτές, θύματα ηλεκτρονικής απάτης

  • Jan 13, 2023

Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά στις αποζημιώσεις των καταναλωτών από τις τράπεζες σε  περίπτωση που πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης μέσω καρτών ή κλοπής των προσωπικών δεδομένων τους και κωδικών e-banking. Σύμφωνα με την εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί από την Βουλή εντός του Ιανουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, η εν λόγω ρύθμιση, για τον περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή, εφόσον είναι καταναλωτής, είναι απολύτως συμβατή με την Οδηγία 2015/2366/ΕΕ.

Περισσότερα


ΑΑΔΕ: Η πλατφόρμα για χωριστές φορολογικές δηλώσεις από τους συζύγους

  • Jan 13, 2023

Άνοιξε από την ΑΑΔΕ η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία τα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2022, θα πρέπει να το δηλώσουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου. Ακόμη και όσοι υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν και εφέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δε γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τότε θα πρέπει να υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση. Να σημειωθεί παράλληλα ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον γίνει η αίτηση δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της επιλογής. Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα 20 συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Περισσότερα


Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων

  • Jan 13, 2023

Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων, έναντι 93% των πολιτών στην ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, με τα χειρότερα αποτελέσματα να παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%), την Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες). Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με 82% είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό το οποίο στην Ελλάδα ανέρχεται στο 97%. Σε επίπεδο ΕΕ, τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς άλλες χώρες (81%). Η μετανάστευση, ωστόσο, απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες και αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία με ποσοστό 86%, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή με 84% και την εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς άλλες χώρες (78%).

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR