Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Νέο ψηφιακό εργαλείο στη διάθεση των καταναλωτών για καταγγελίες

  • Jan 12, 2023

Τη νέα πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών από τους καταναλωτές kataggelies.mindev.gov.gr και τον νέο κώδικα δεοντολογίας – πρακτικό οδηγό για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλασματικών εκπτώσεων παρουσίασαν  σε  συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Σκοπός της πλατφόρμας είναι να ασκείται αποτελεσματικότερος έλεγχος στην αγορά για την αισχροκέρδεια, για πλασματικές εκπτώσεις, αλλά και για άλλες παραβάσεις των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών. Περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές θεματικές επί των οποίων μπορούν να υποβάλλουν, επώνυμα ή ανώνυμα, καταγγελία οι καταναλωτές: καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες, τραπεζικές υπηρεσίες, ασφαλιστικές και λοιπές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, ρύθμιση χρεών και προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Παρουσίαση-Πλατφόρμα καταγγελιών και Πρακτικός Οδηγός για τις Εκπτώσεις.

Περισσότερα


ΔΑΑ: Διακινήθηκαν 22,73 εκατ. επιβάτες το 2022

  • Jan 11, 2023

Στα 22,73 εκατ. ταξιδιωτών ανήλθε η συνολική επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 84,1% σε σύγκριση με το 2021 και μείωση κατά 11,1% σε σύγκριση με το 2019. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του “Ελευθέριος Βενιζέλος” σε σύγκριση με το 2021, οι επιβάτες εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 60,3% και οι διεθνείς επιβάτες κατά 98,3%, αλλά υστέρησαν σε σχέση με το 2019, κατά 4,7% και 13,9% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ανήλθε σε 1,6 εκατ., μειωμένη κατά 3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2019. Αναλυτικά, η επιβατική κίνηση εσωτερικού ξεπέρασε τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2019 κατά 7,9%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση εμφάνισε μείωση της τάξης του 7,3%.

Περισσότερα


ΟΟΣΑ: Οι μεταρρυθμίσεις στήριξαν την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού

  • Jan 11, 2023

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού ήταν ισχυρή, με στήριξη από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στην ειδική έκθεσή του για τη χώρα μας, «Economic Survey of Greece 2023». Η αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγεί σε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στο 1,1% και το 2024 στο 1,8% από 5,1% το 2022.Όσον αφορά τον πληθωρισμό (με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή), προβλέπεται μεγάλη αποκλιμάκωσή του στο 3,7% σε μέσα επίπεδα το 2023 και στο 2,3% το 2024 από 9,5% πέρυσι. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί η αύξηση της απασχόλησης, με ρυθμό 1,1% εφέτος έναντι 6,2% το 2022.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της έκθεσης “OECD Economic Surveys: Greece 2023”.

Περισσότερα


Κ. Χατζηδάκης: Αρχές Μαρτίου, θα γίνει η εισήγηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

  • Jan 11, 2023

Στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με τον κατώτατο μισθό και, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθεί. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και σημείωσε ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου και, στις αρχές Μαρτίου, θα γίνει η εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη της τελικής απόφασης. Σχετικά με το ύψος της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι, στην παρούσα φάση, κανένα σενάριο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, καθώς δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του ύψους της νέας αύξησης.

Περισσότερα


“Σπίτι μου”: Τον Μάρτιο τα πρώτα δάνεια και τα πρώτα σπίτια για το πρόγραμμα “Κάλυψη”

  • Jan 11, 2023

Στο στάδιο της υλοποίησης πέρασαν ήδη τα πρώτα δύο προγράμματα στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από την ψήφιση του νόμου 5006/2022 “Σπίτι μου- στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία”, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 239 Α΄/22.12.2022). Συγκεκριμένα, προχωρούν αμέσως η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και τη διάθεσή τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα προγράμματα αυτά σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, με έμφαση στους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Περισσότερα


Κυρ. Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία θετική έκπληξη της Ευρώπης για το 2022

  • Jan 11, 2023

Η ελληνική οικονομία “αποδείχθηκε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση της τακτικής έκθεση του ΟΟΣΑ «Economic Survey of Greece» από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ματίας Κόρμαν (Mathias Cormann). Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμαν υπογράμμισε πως “η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο και πρέπει να παραμείνει έτσι”. Ο ΓΓ του Οργανισμού συμπέρανε ότι οι διαθρωτικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν καρποφορήσει δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ρωμαλέα, όπως τη χαρακτήρισε, ανάπτυξη, καθώς και στη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Περισσότερα


Κυρ. Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία θετική έκπληξη της Ευρώπης για το 2022

  • Jan 11, 2023

Η ελληνική οικονομία “αποδείχθηκε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση της τακτικής έκθεση του ΟΟΣΑ «Economic Survey of Greece» από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ματίας Κόρμαν (Mathias Cormann). Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμαν υπογράμμισε πως “η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο και πρέπει να παραμείνει έτσι”. Ο ΓΓ του Οργανισμού συμπέρανε ότι οι διαθρωτικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν καρποφορήσει δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ρωμαλέα, όπως τη χαρακτήρισε, ανάπτυξη, καθώς και στη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Περισσότερα


Μέσω gov.gr η έναρξη ατομικής επιχείρησης από 13 Ιανουαρίου

  • Jan 10, 2023

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ με θέμα “ηλεκτρονική υπηρεσία για την έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr– ΕΨΠ)” με την οποία καθορίζονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και οι οδηγίες χρήσης της σχετικής υπηρεσίας, για το άνοιγμα ατομικής επιχείρησης. Πλέον, από την προσεχή Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, με το νέο πλαίσιο η έναρξη γίνεται σε λίγα μόνο λεπτά, καθώς έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (όπως φωτοτυπία ταυτότητας, μισθωτήριο συμβόλαιο, υπεύθυνες δηλώσεις, πολλαπλά έγγραφα ασφαλιστικής ενημερότητας κ.λπ.), ενώ διάφορα στάδια αυτής της διαδικασίας έχουν συντμηθεί ή πρόκειται να καταργηθούν με αποτέλεσμα να μειώνονται τα διοικητικά βάρη για τους νέους επιχειρηματίες. Ανάμεσα στις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ηλεκτρονική έναρξη επιχείρησης είναι ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει κωδικούς Taxisnet, ενεργό ΑΦΜ και να προτίθεται να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα.

Αναλυτικά το ΦΕΚ 11/Β/9-1-2023.

Περισσότερα


Διαθέσιμη στο Gov.gr Wallet η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ

  • Jan 10, 2023

Διαθέσιμη, μέσω του gov.gr Wallet είναι η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων υπουργείων. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες που αναζητούν εργασία και είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν σε κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλες κινητές συσκευές, τη νέα ψηφιακή κάρτα και να την χρησιμοποιούν για εύκολη και άμεση πρόσβαση στις παροχές που δικαιούνται. Η κάρτα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και ενημερώνεται καθημερινά από αυτό. Εξασφαλίζεται, έτσι, σαφήνεια για το ποιος δικαιούται ποιες παροχές, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4921/2022 “Δουλειές Ξανά”». Ειδικότερα, σκανάροντας την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ από το Gov.gr Wallet, θα είναι εύκολα επαληθεύσιμο το είδος των παροχών, επιδομάτων, βοηθημάτων ή διευκολύνσεων, που θα δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχός της.

Περισσότερα


ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

  • Jan 10, 2023

Στις 104,3 μονάδες αυξήθηκε τον Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος έναντι 101,4 μονάδων τον Νοέμβριο, σε μία από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων 9 μηνών. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η άνοδος αυτή συγκλίνει με τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση, παρά τις επιμέρους εθνικές διαφοροποιήσεις. Η άνοδος προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει στα επίπεδα των αρχών του έτους.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR