Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Eurostat: Στο 11,4% η ανεργία στην Ελλάδα

  • Jan 10, 2023

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερό στο 6,5% τον Νοέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στην ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας πριν από ένα χρόνο (Νοέμβριο 2021) ήταν 7,1%. Στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 6% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, έναντι 6,5% πριν από ένα χρόνο (Νοέμβριος 2021). Η Eurostat εκτιμά ότι 12,950 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 10,849 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Νοέμβριο του 2022. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο κατέγραψε μείωση στο 11,4% από 11,5% τον Οκτώβριο και 13,1% το Νοέμβριο του 2021. Το ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο μεταξύ των γυναικών στην Ελλάδα, με 14,7% τον Νοέμβριο του 2022, έναντι 8,7% για τους άνδρες.

Περισσότερα


Από σήμερα οι αιτήσεις ένταξης στο καθεστώς ενίσχυσης “Επιχειρηματικότητα 360°”

  • Jan 09, 2023

Από σήμερα, 9 Ιανουαρίου έως και τις 10 Απριλίου 2023, θα γίνονται αιτήσεις ένταξης στο καθεστώς ενίσχυσης “Επιχειρηματικότητα 360 °” του νέου Αναπτυξιακού νόμου. Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της προκήρυξης με ειδικότερες πληροφορίες και το υποστηρικτικό υλικό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) και η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr).

Αναλυτικά το  ΦΕΚ Επιχειρηματικότητα 360 – Ν. 4887/2022

Περισσότερα


ΚΕΕΕ: Οι επιχειρήσεις προσβλέπουν σε ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2023, με αρωγό την κυβέρνηση

  • Jan 09, 2023

“Οι επιχειρήσεις άντεξαν το 2022 και προσβλέπουν σε ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το έτος 2023”, σημειώνει στο μήνυμά του για την νέα χρονιά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Μασούτης . “Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, κάνοντας έναν απολογισμό των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε οι επιχειρηματίες της χώρας το 2022, μπορούμε δικαίως να νιώθουμε ικανοποίηση για όλα αυτά που καταφέραμε. Καταφέραμε να υπερβούμε όλες τις δοκιμασίες, με ενότητα, δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Οι επιχειρήσεις άντεξαν” είναι το μήνυμα του προέδρου της ΚΕΕΕ, κ. Μασούτη.

Περισσότερα


Τι φέρνει η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS – Ο οδικός χάρτης

  • Jan 09, 2023

Κομβικής σημασίας είναι το 2023 για την φορολογική διοίκηση, αφού αναμένεται να υλοποιηθεί το στρατηγικής σημασίας έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ προχώρησε στην έκδοση οδηγιών ώστε να τρέξουν ταχύτερα οι σχετικές διαδικασίες για την υλοποίηση του project. Παράλληλα θα πρέπει οι φορολογούμενοι να αποστέλλουν προς την ΑΑΔΕ και το myDATA τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν σε πραγματικό χρόνο ή τουλάχιστον άμεσα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση του έργου δεν θα μπορεί κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρέωση σε κάποιον πελάτη μέσω POS αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή. Στόχος είναι το έργο της διασύνδεσης να υλοποιηθεί την προσεχή άνοιξη και με τον τρόπο αυτό να κλείσει ένα μεγάλο παράθυρο φοροδιαφυγής που υπάρχει στην ελληνική οικονομία.

Περισσότερα


Ελλείψεις φαρμάκων: Επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπισή τους

  • Jan 03, 2023

Τη Δευτέρα 2/01 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα. Αποφασίστηκε η επικαιροποίηση των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα. Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας επισήμανε ότι “από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα”. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. “Τα προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Σημειώνει ότι αυτού του είδους οι ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την, ιδιαίτερα έντονη εφέτος, εποχική αύξηση των λοιμώξεων.

Περισσότερα


Υπουργείο Εργασίας: Σε ισχύ οι νέοι κανόνες και τα ψηφιακά εργαλεία για τις παροχές της ΔΥΠΑ

  • Jan 03, 2023

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των παροχών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς και τα νέα ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ανέργων, τέθηκαν σε ισχύ, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετάπτωσης των υφιστάμενων μητρώων ανεργίας, που τηρούσε η ΔΥΠΑ, στο νέο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ του άρθρου 18 του ν. 4921/2022. Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Πέμπτη 29/12/2022 (ΦΕΚ Β’ 6867). Με το νέο σύστημα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, το πλαίσιο απονομής των παροχών γίνεται πιο διαφανές και αποδοτικό, καθώς διασφαλίζεται ότι οι πόροι θα διατίθενται στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ διευκολύνεται η αναζήτηση και εύρεση εργασίας.

Περισσότερα


ΑΑΔΕ: Χιλιάδες έλεγχοι για τον εντοπισμό του “μαύρου χρήματος”

  • Jan 03, 2023

Το επόμενο χρονικό διάστημα και με “σύμμαχο” τη σύγχρονη τεχνολογία οι εφοριακοί ξεκινούν ηλεκτρονικούς επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις. Ήδη για φέτος έχουν προγραμματιστεί 25.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι, 2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου, αλλά και 900 έρευνες φοροδιαφυγής. Στο στόχαστρο θα βρεθούν αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί, από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Επιμέρους ποσοστό 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Περισσότερα


myAADE: Ψηφιακά τα αιτήματα και για τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων της ΑΑΔΕ

  • Dec 20, 2022

Ακόμα μία υπηρεσία προστίθεται στη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, “Τα Αιτήματά μου”, στο myAADE (myaade.gov.gr), η οποία διευρύνεται συνεχώς. Πλέον, εντάσσεται σε αυτή ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της ΑΑΔΕ. Μέσα από “Τα Αιτήματά μου”, ο ενδιαφερόμενος ή ο εκπρόσωπός του: Αφού ταυτοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών TAXISnet. Υποβάλει ψηφιακά το αίτημά του προς το “Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων” της ΑΑΔΕ, επιλέγοντας από την κατηγορία “Λοιπές Υπηρεσίες”. Ενημερώνεται για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία επισυνάπτει ψηφιακά. Παρακολουθεί την εξέλιξη του αιτήματός του από την προσωπική του θυρίδα, όπου λαμβάνει και την απάντηση της Υπηρεσίας.

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: Παρατείνεται έως και τις 31 Μαρτίου η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, θα είναι πλέον στα 15 λεπτά το λίτρο

  • Dec 20, 2022

Την παράταση του μέτρου της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία προανήγγειλε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το μέτρο, που έληγε στο τέλος του μήνα, θα συνεχίσει να ισχύει έως και τις 31 Μαρτίου 2023, ωστόσο πλέον θα είναι 15 λεπτά το λίτρο, έναντι 25 λεπτά το λίτρο που είναι έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Αιτία της μείωσης αποτελεί η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Τα ακριβή ποσά (προ ΦΠΑ και μετά ΦΠΑ) τα οποία θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά, θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Περισσότερα


Εξετάζεται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για στη δράση για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

  • Dec 20, 2022

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τη δράση που αφορά στην ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις δημόσιες επενδύσεις, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στο digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Ο υφυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στη δράση για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, για την οποία, όπως εκτίμησε, θα αυξηθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. “Όλες οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης συνιστούν ένα εμβληματικό παζλ, που οδηγεί στο μετασχηματισμό της χώρας” πρόσθεσε ο ίδιος.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR