Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΙΕΛΚΑ: Ένας στους δύο μειώνουν τις αγορές τους για βασικά καταναλωτικά είδη

  • Nov 30, 2022

Σημαντικές αλλαγές, το τελευταίο διάστημα, στις καταναλωτικές συνήθειες σε διάφορες περιοχές συμπεριφορών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, διαπιστώνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων. Συγκεκριμένα, το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Ποσοστό 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62% του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Μόλις 9% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση στις ενάρξεις νέων επιχειρήσεων το γ’ 3μηνο 2022

  • Nov 30, 2022

Οριακή μείωση παρουσίασαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο σύνολο των τομέων της οικονομίας το γ’ τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, ενώ το ίδιο διάστημα δεν καταγράφηκαν πτωχεύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων, για το σύνολο των τομέων της οικονομίας, το Γ΄ τρίμηνο 2022 ανήλθαν σε 22.607, παρουσιάζοντας μείωση 0,2% σε σχέση με το Γ΄ τρίμηνο 2021 που είχαν ανέλθει σε 22.642 και μείωση 10,8% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο 2022 που είχαν ανέλθει σε 25.341. Για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων καταγράφηκε στον τομέα “Μεταφορά και Αποθήκευση” (156,7%) και στον τομέα “Ενημέρωση και Επικοινωνία” (27,0%), ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα “Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού” (47,3%) και στον τομέα “Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών” (8,7%).

Περισσότερα


ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 550 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο

  • Nov 29, 2022

Μείωση παρουσίασαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο, λόγω της συρρίκνωσης των καταθέσεων των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 5,4% από 6,1% τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 6,2%, τον Οκτώβριο του 2022, από 7,2% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 639 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2022, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.069 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τον Οκτώβριο του 2022, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 5,3% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 898 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 752 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2022, ήταν αρνητική κατά 665 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 723 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 11,3% από 12,5% τον προηγούμενο μήνα.

Περισσότερα


ΔΥΠΑ: Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων

  • Nov 29, 2022

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής άδειας. Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα από την ΔΥΠΑ με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από την ΔΥΠΑ.

Περισσότερα


ΥΠΑΝ: Σε νέες μειώσεις έως -18,1% προχώρησαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο “καλάθι του νοικοκυριού”

  • Nov 25, 2022

Σε νέες μειώσεις που ανήλθαν έως το -18,1% προχώρησαν οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο συνολικό κόστος του “καλαθιού του νοικοκυριού” με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ισχύουν για την τέταρτη εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης: “Black Friday αυτή την εβδομάδα και από ότι φαίνεται ξεκίνησε με τις νέες τιμές στο «καλάθι του νοικοκυριού». Η πρώτη αποτίμηση των νέων τιμών δείχνει ότι από τα 816 προϊόντα, 60 έχουν αύξηση και 167 μείωση ενώ 589 παραμένουν τα ίδια. Το σημαντικότερο: όλες οι αλυσίδες έχουν μείωση”.

Περισσότερα


ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η υποβολή ενδικοφανών προσφυγών και αιτημάτων αναστολής στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

  • Nov 25, 2022

Ψηφιακά, μέσω της πύλης myAADE (myaade.gov.gr), οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν πλέον να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές και αιτήματα αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών κατά πράξεων, που εκδίδονται από: τα Ελεγκτικά Κέντρα, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ).

Περισσότερα


Ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων για το Πρόγραμμα “Έξυπνη Μεταποίηση”

  • Nov 25, 2022

Ξεκίνησε στις 23/11/2022 η υποβολή προτάσεων για το Πρόγραμμα “Έξυπνη Μεταποίηση” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250.000 € έως 6.000.000 €, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν δαπάνες για: μηχανολογικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις, ειδικές εγκαταστάσεις κτιριακών για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως π.χ. οι υποδομές δικτύου υψηλής ταχύτητας 5G,  εξοπλισμό εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχου, ΤΠΕ & εξοπλισμό λογισμικού, άδειες λογισμικού, υπηρεσίες ασφάλειας IT, υπηρεσίες σχεδιασμού προϊόντων, πνευματικής ιδιοκτησίας, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κόστη πιστοποίησης κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περισσότερα


Υπ.Οικ.: Διευκρινίσεις για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

  • Nov 08, 2022

Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων τα οποία προέκυψαν κατά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022 δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο προχωράει σε αλλαγές ως προς τον υπολογισμό του μέτρου για τις απολύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που προέκυψε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας με χιλιάδες επιχειρήσεις να καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο της ενίσχυσης που έλαβαν μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής λόγω μη τήρησης του όρου για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δίνεται, επίσης, παράταση έως τις  31/01/2023 για την καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και έως τις 30 Δεκεμβρίου για την υποβολή των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα myBusinessSupport.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών εδώ

Περισσότερα


Σε προδημοσίευση η πρώτη Δράση του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ

  • Nov 08, 2022

Σε προδημοσίευση η πρώτη Δράση του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Με στόχο την αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών, τίθεται σε προδημοσίευση η Δράση "Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων" προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Το πρόγραμμα που καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των ΜμΕ ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους, είναι διαρθρωμένο σε 3 Δράσεις. Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι άμεση (FiFo) και τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της Δράσης ανά κατηγορία περιφέρειας. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 50% ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φθάνει και το 60%.
 
Αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Περισσότερα


Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων

  • Nov 08, 2022

Άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ, για την υποβολή των αιτήσεων ώστε οι δικαιούχοι, που υπολογίζονται σε περίπου 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά, να λάβουν το επίδομα θέρμανσης για την περίοδο 2022-2023. Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 100 - 1.600 ευρώ, ενώ η πρώτη πληρωμή είναι προγραμματισμένη να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου και θα αφορά εκείνους που και πέρυσι έλαβαν επίδομα, με την προϋπόθεση βέβαια να έχουν κάνει την σχετική αίτηση έως και τις 9 Δεκεμβρίου 2022. Μία από τις διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με πέρυσι, είναι ότι το επίδομα στις περιοχές, όπου η βαθμοημέρα είναι πάνω από το 1 - δηλαδή σε αυτές που έχει και το περισσότερο κρύο - θα είναι προσαυξημένο κατά 25%. Επίσης το επίδομα θέρμανσης για εκείνους που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη καυσόξυλα και πέλλετ, θα χορηγείται σε όλους εκείνους που κατοικούν σε περιοχές έως και 10.000 κατοίκους, ενώ πέρυσι αυτό δινόταν για κατοίκους περιοχών έως 2.500 κατοίκους.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR