Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΑΑΔΕ: Τα 27 επικαιροποιημένα ψηφιακά έντυπα για τους φορολογούμενους

  • Nov 08, 2022

Επικαιροποιούνται 27 έντυπα, που αφορούν θέματα Μητρώου, ΦΠΑ, Φορολογίας Εισοδήματος, Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου και Ειδικών Φορολογιών, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή. Εφεξής, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να υποβάλλουν ψηφιακά τα δικαιολογητικά, που τους αφορούν, σε μορφή επεξεργάσιμου pdf, χωρίς να απαιτείται η υπογραφή τους, μέσω της εφαρμογής, "Τα Αιτήματά μου", στο myaade.gov.gr.
 
Αναλυτικά η Α. 1158 /04-11-202

Περισσότερα


Άδ. Γεωργιάδης: Ετοιμάζεται διορθωτική ΚΥΑ για το "καλάθι του νοικοκυριού"

  • Nov 07, 2022

Νέα υπουργική απόφαση για το "καλάθι του νοικοκυριού" θα εκδώσει, τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Η απόφαση θα προβλέπει να είναι μεγαλύτερες και ευδιάκριτες οι ταμπέλες στα προϊόντα του καλαθιού και να διασφαλίζεται η επάρκεια των προσφερόμενων προϊόντων. Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου ήταν ενθαρρυντική ενώ πρόσθεσε ότι από την Τετάρτη στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου θα παρακολουθούνται οι τιμές των προϊόντων ανά εβδομάδα. Ταυτόχρονα προανήγγειλε συνάντηση με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών τροφίμων, αφού όμως πρώτα - όπως είπε - λάβει τα αποτελέσματα των ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α).

Περισσότερα


Με 442.000.000 ευρώ ενισχύονται 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  • Nov 07, 2022

Με 442.000.000 ευρώ ενισχύονται 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, μια δράση που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του εθνικού σχεδίουΤαμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0". Συγκεκριμένα η δράση κατανέμεται σε τρία (3) επιμέρους προγράμματα κρατικών ενισχύσεων: 1: "Ψηφιακά εργαλεία ΜΜΕ" 180.000.000 ευρώ 2: "Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών" 100.000.000 ευρώ 3: "Ψηφιακές συναλλαγέ" 162.000.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι την 1η Νοεμβρίου έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για το πρώτο πρόγραμμα της δράσης, αυτό των Ψηφιακών Εργαλείων ΜΜΕ, το οποίο θα παρέχει επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Οι επιτυχώς υποβεβλημένες αιτήσεις έφτασαν τις 72.355 και καταληκτική ημερομηνία πραγματοποίησης αγορών για την κατηγορία 1 είναι στις 31 Ιανουαρίου 2023 και για τις κατηγορίες 2,3,4 στις 28 Απριλίου 2023.

Περισσότερα


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4987/2022 με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

  • Nov 07, 2022

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4987/2022 με τίτλο "Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας" με τον οποίο κωδικοποιούνται οι διατάξεις του ν.4174/2013 οι οποίες ενσωματώθηκαν στο νέο κώδικα. Περιλαμβάνει όλες τις τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα, που έχουν επέλθει από νομοθετικές παρεμβάσεις και τις μεταβολές στη φορολογία εισοδήματος και στη νομοθεσία για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα. Μέσω του νέου Κώδικα, αντιμετωπίζονται προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες και αποσπασματικές νομοθετικές τροποποιήσεις που έγιναν στον ν. 4174/2013, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ημερομηνία από την οποία ισχύει και εφαρμόστηκε ο ΚΦΔ. Με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ενοποιούνται οι υφιστάμενες διατάξεις που ισχύουν και απαλείφονται διατάξεις, οι οποίες έχουν καταστεί ανενεργές λόγω εφαρμογής νεότερων διατάξεων, καθώς και διατάξεις που έχουν εξαντλήσει το ρυθμιστικό τους περιεχόμενο.

Περισσότερα


ΤτΕ: Οι τράπεζες "πάγωσαν" τα επιτόκια καταθέσεων τον Σεπτέμβριο, ενώ αύξησαν τα επιτόκια χορηγήσεων

  • Nov 04, 2022

Ακριβότερη γίνεται η απόκτηση στέγης με δάνειο, καθώς οι τράπεζες αύξησαν κατά 0,49% το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 3,50%. Γενικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μετά και την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (κατά 0,75% τον ίδιο μήνα), το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης (0,6%) και διαμορφώθηκε στο 4,60%. Αντίθετα, οι Τράπεζες κράτησαν παγωμένα τα επιτόκια καταθέσεων με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων να παραμείνει στο 0,04%. Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής ήταν το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να αυξηθεί στις 4,56 εκατοστιαίες μονάδες από τις 3,67 εκατοστιαίες μονάδες που ήταν τον Ιούλιο.

Περισσότερα


Κώστας Σκρέκας: Φορολογούμε αναδρομικά τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας

  • Nov 04, 2022

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προσδιορισμού των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας για το διάστημα Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022 (περίοδος πριν την εφαρμογή του "πλαφόν" στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών), τα οποία σύμφωνα με τη ΡΑΕ ήταν 373,55 εκατ. ευρώ, και η κυβέρνηση προχωρά στη φορολόγησή τους με συντελεστή 90%, όπως είχε εξαγγελθεί. Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας: "Παρέλαβα πριν από λίγο το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, το οποίο η Αρχή προσδιορίζει στα 373,55 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση, συνεπής με τις δεσμεύσεις της, προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων, με την ανάκτηση του παραπάνω ποσού".

Περισσότερα


Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές

  • Nov 04, 2022

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ. Το επίδομα, σε πρώτη φάση θα το λάβουν εκείνοι που ήταν και πέρυσι δικαιούχοι και θα υποβάλλουν την σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ο MyΘέρμανση, που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, έως και τις 9 Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές, σύμφωνα με την ΚΥΑ θα γίνουν σε τρεις φάσεις. Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100 έως και 80 ευρώ, ενώ τα κριτήρια είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι (εισοδηματικά και περιουσιακά) και εκτιμάται ότι δυνητικά δικαιούχοι είναι 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης μαζί με το ποσό που δίνεται στην αντλία είναι 500 εκατ. ευρώ. 
 

Περισσότερα


Σούπερ μάρκετ: Αύξηση τζίρου 4,5% στο εννεάμηνο του 2022

  • Nov 04, 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI, το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2022 ο τζίρος των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε 4,5%, γεγονός που οφείλεται στις ανατιμήσεις και όχι στην αύξηση της ζήτησης. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 6,2 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022 από 6 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021. Την ίδια χρονική περίοδο ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 1,4% στο εννεάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυτό που φαίνεται από τα στοιχεία της IRI στις συγκρίσεις ανά μήνα, είναι ότι μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ του ρυθμού αύξησης της αξίας πωλήσεων και του όγκου πωλήσεων. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο η αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 11,1% σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα, ο όγκος πωλήσεων τον Σεπτέμβριο ήταν οριακά αυξημένος κατά 0,3%. 

Περισσότερα


Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το ηλεκτρονικό εμπόριο

  • Nov 03, 2022

Η συντριπτική πλειονότητα (95%) των ερωτηθέντων καταναλωτών είναι ευχαριστημένοι από τη συνολική εμπειρία τους ως ηλεκτρονικοί καταναλωτές, δεδομένου και ότι φαινόμενα εξαπάτησης δεν εμφανίζονται συχνά στην πράξη. Aυτό προκύπτει από την κλαδική έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, από την οποία προκύπτουν πάντως σειρά ανασταλτικών παραγόντων για την ανάπτυξη του κλάδου, τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και από εκείνη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας που δημοσιοποίησε η Επιτροπή, βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών συνιστούν μεταξύ άλλων τα μεταφορικά έξοδα, οι χρόνοι παράδοσης των προϊόντων, η ανησυχία για ενδεχόμενη εξαπάτηση και η απουσία επιλογής πληρωμής με αντικαταβολή.

Περισσότερα


Εκδόθηκε η απόφαση της ΑΑΔΕ με τις αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών

  • Nov 03, 2022

Εκδόθηκε η απόφαση της ΑΑΔΕ με τις αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών. Περιεχόμενο της απόφασης είναι ο καθορισμός του τύπου, του περιεχομένου και της διαδικασίας υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης φόρου κληρονομιάς κινητών και ακινήτων εντός αντικειμενικού συστήματος. Η απόφαση αφορά τους συμβολαιογράφους, τους κληρονόμους και τις Δ.Ο.Υ. Σύμφωνα με την απόφαση, οι αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς υποβάλλονται προαιρετικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myPROPERTY από τη δημοσίευση της παρούσας (31/10/2022), ενώ οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς υποβάλλονται προαιρετικά από 01/12/2022. Από την 01/01/2023 καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς μέσω της ψηφιακής εφαρμογής.
Συχνές ερωτήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR