Εκδόθηκε η απόφαση της ΑΑΔΕ με τις αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών. Περιεχόμενο της απόφασης είναι ο καθορισμός του τύπου, του περιεχομένου και της διαδικασίας υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης φόρου κληρονομιάς κινητών και ακινήτων εντός αντικειμενικού συστήματος. Η απόφαση αφορά τους συμβολαιογράφους, τους κληρονόμους και τις Δ.Ο.Υ. Σύμφωνα με την απόφαση, οι αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς υποβάλλονται προαιρετικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myPROPERTY από τη δημοσίευση της παρούσας (31/10/2022), ενώ οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς υποβάλλονται προαιρετικά από 01/12/2022. Από την 01/01/2023 καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς μέσω της ψηφιακής εφαρμογής.
Συχνές ερωτήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»
Tα στοιχεία για το σύνολο των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν έως την 31η.10.2022, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", απέστειλε, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Ειδικότερα, πρόκειται για 41 συμβάσεις, οι οποίες αφορούν στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός των ισάριθμων επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Πρόγραμμα διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 824,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια ΤΑΑ, 549,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 439 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη.
Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης www.dypa.gov.gr τα προσωρινά αποτελέσματα αξιολόγησης των αιτήσεων - επιχειρηματικών σχεδίων για το νέο "Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία". Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 3.000 νέων ανέργων 18-29 ετών μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.
Η έναρξη, από 1η Νοεμβρίου, της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, σηματοδοτεί την εκκίνηση της δεύτερης φάσης υλοποίησης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιουλίου, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται σε όλες τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Το επόμενο διάστημα, αφού προηγηθεί διάλογος τόσο με την εργοδοσία όσο και με τους εργαζόμενους, θα προχωρήσει, με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, η σταδιακή επέκταση του μέτρου σε κλάδους, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εταιρείες security, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία, η εστίαση και ο τουρισμός.
Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αντί για την ταυτότητά τους το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας έχουν από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου οι πολίτες. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 5003/28-10-2022 κοινή υπουργική απόφαση, ρυθμίζονται: η διαδικασία ταυτοποίησης με το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και η διαδικασία έκδοσης του εγγράφου στοιχείων ταυτότητας για τους παραπάνω φορείς στις περιπτώσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης φωτοαντιγράφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Η επαλήθευση γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου είναι ακριβώς η ίδια που ισχύει από τον Ιούλιο για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές και γίνεται με τον κωδικό QR του ψηφιακού αντιγράφου.
Επιδεινώθηκε ισχυρά τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκε στις 98,3 μονάδες, σε σύγκριση με 104,9 τον Σεπτέμβριο και στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η πτώση αυτή συγκλίνει με τις αντίστοιχες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ανάλογες πτωτικές τάσεις επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προσδοκιών κυρίως στις υπηρεσίες και δευτερευόντως στη βιομηχανία, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Το λιανικό εμπόριο, αντίθετα, φαίνεται να ανακάμπτει, όπως και τα δημόσια έργα που στηρίζουν ακόμα τις κατασκευές.
Υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. 'Αδωνι Γεωργιάδη η απόφαση για το "καλάθι του νοικοκυριού" το οποίο τίθεται σε ισχύ από Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα το σήμα με το οποίο θα επισημαίνονται τα προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτό. Όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση, κατ' εφαρμογήν του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super markets) με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούνται να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων ("καλάθι του νοικοκυριού") που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση και ειδικότερα ένα τουλάχιστον προϊόν από 51 κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο "καλάθι του νοικοκυριού".
Τις αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιών θα δέχεται από την προσεχή Τετάρτη 2 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ. Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2022 η ηλεκτρονική υποβολή θα είναι προαιρετική ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθίσταται υποχρεωτική. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, διευρύνεται με νέες εφαρμογές η λειτουργία του myPROPERTY της ΑΑΔΕ για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση συμβολαιογράφων, φυσικών και νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα, προαιρετικά από 2/11/2022 και υποχρεωτικά από 1/1/2023 τίθενται σε παραγωγική λειτουργία οι εφαρμογές: Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου κληρονομιών με Συμβόλαιο Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου κληρονομιών χωρίς Συμβόλαιο. Επίσης, από 2/11/2022 αναβαθμίζεται η εφαρμογή Δωρεών/ Γονικών Παροχών με Συμβόλαιο για χρηματικά ποσά και λοιπά κινητά, με την προσθήκη πεδίων αναγραφής πληροφοριών, με σκοπό την αποφυγή επισύναψης δικαιολογητικών.
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, παρατείνεται έως τις 11 Νοεμβρίου 2022 η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος/Ετήσιος Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού) στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων (290.000 κατά προσέγγιση έως το μεσημέρι) υπέβαλε ήδη το έντυπο εντός της αρχικής προθεσμίας, που έληγε σήμερα και η παράταση δίνεται, προκειμένου να εκπληρώσουν τη σχετική υποχρέωση και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Yπενθυμίζεται επίσης ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από αύριο Τρίτη, 1η Νοεμβρίου, έως τις 30 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.
Σήμερα, Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022, στις 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 30 έως 45 ετών, στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, στις 15:00. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης αποκλειστικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/