Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΑΑΔΕ: Παράταση προθεσμίας διαβίβασης δεδομένων στο myDATA σε περίπτωση αποκλίσεων

  • Oct 31, 2022

Παρατείνεται, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, η προθεσμία διαβίβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής, των δεδομένων εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης, στις περιπτώσεις αποκλίσεων. Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, οι υπόχρεοι παίρνουν μια δίμηνη παράταση προκειμένου να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους και να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

Περισσότερα


Δημοσιεύθηκε ο νόμος 4986/2022 με τις αλλαγές στους κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το Καλάθι του νοικοκυριού

  • Oct 31, 2022

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 204/Α/28-10-2022 ο νόμος 4986/2022 – "Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και άλλες επείγουσες διατάξεις". Στον νόμο περιλαμβάνονται οι αλλαγές στους κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ, στο άρθρο 87 περιέχεται και η διάταξη για το Παρατηρητήριο τιμών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των νοικοκυριών - «Καλάθι του νοικοκυριού».

Περισσότερα


Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα απορροφούν το 90% των αυξήσεων και τον Νοέμβριο

  • Oct 27, 2022

Στα 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθορίστηκαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο, για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, που αντιστοιχεί στο 90% των νοικοκυριών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση της ΔΕΗ το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή μείον επιδότηση) διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά.

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, ανακοινώνοντας τις επιδοτήσεις, η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης διατηρώντας προσιτές τις τιμές λιανικής.

Όσον αφορά στις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο, για τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές (κύριες και μη κατοικίες) και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν τα εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 238 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 188 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 98 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια:

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 €/ΜWh.
  • Για τους επαγγελματικοούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50€/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο  και  έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. ευρώ.

«Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα Κράτη Μέλη. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας».

«Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει ένα στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας», τόνισε ο υπουργός.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Ο κ. Σκρέκας στη συνέχεια ανέφερε: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της σε δυο παράλληλα μέτωπα:

  • Πρώτον στην Ευρώπη, προσπαθώντας να πείσει για την ανάγκη κοινών και αποφασιστικών πολιτικών, και
  • Δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο, θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη».

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος ούτε αυτόν τον χειμώνα», κατέληξε.

 

Περισσότερα


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το «καλάθι του νοικοκυριού»

  • Oct 27, 2022

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο, όπως αναφέρεται, θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Η τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ορίζει ότι ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, τηρουμένου του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α' 124), περί αθέμιτης κερδοφορίας. Αλλά όπως προβλέπεται τα σούπερ μάρκετ που υποχρεωτικά συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή πρέπει να εντάσσουν ένα, τουλάχιστον, προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται καλάθι του νοικοκυριού και διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηψιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν.
 
Αναλυτικά η τροπολογία

Περισσότερα


«Σπίτι μου»: Οκτώ παρεμβάσεις για την Κοινωνική Κατοικία

  • Oct 27, 2022

Νομοσχέδιο, με το οποίο αντιμετωπίζονται νομικά ζητήματα, προκειμένου η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης (πρόγραμμα «Σπίτι μου») να πάρει σάρκα και οστά από την αρχή του 2023, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στο υπουργικό συμβούλιο. Η στρατηγική, συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ. ευρώ, από την οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες, εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ενώ, εντός του Σεπτεμβρίου, τα μέτρα παρουσιάστηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς.  Οι δράσεις που εξειδικεύονται με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν στα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, την κοινωνική αντιπαροχή, καθώς και τα προγράμματα «Κάλυψη» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» (για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω», που επίσης περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων, δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και ο οδηγός προδημοσιεύθηκε). Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση δημόσιας περιουσίας από φραγμούς, προκειμένου να αξιοποιηθεί για στεγαστικούς σκοπούς, στην επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και στη λήψη ειδικής μέριμνας για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής (Μάτι).

Περισσότερα


ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας

  • Oct 27, 2022

Την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2022, στις 15:00, λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία, με επιδότηση έως 36.000 ευρώ.    Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει μία δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία σε πρώην επιχειρηματίες, ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.   Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με τρίμηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 ευρώ (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 ευρώ (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους).

Περισσότερα


Υπ. Οικ.: Αύξηση 4,8 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022

  • Oct 26, 2022

Αυξημένα κατά 4,819 δισ. ευρώ ή 13,5% έναντι του στόχου, εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού Σεπτεμβρίου 2022. Παράλληλα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται σε 4,221 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 10,081 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 10,150 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 52 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,943 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 5,960 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Περισσότερα


ΤτΕ: Μειώθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο γ΄ τρίμηνο 2022

  • Oct 26, 2022

Μειώθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις τα  κριτήρια χορήγησης δανείων παρέμειναν αμετάβλητα κατά το γ΄ τρίμηνο του 2022.  Όπως επίσης, αμετάβλητοι παρέμειναν και οι συνολικοί όροι χορήγησης επιχειρηματικών δανείων. Πιο αναλυτικά,  η συνολική ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις στο γ΄ τρίμηνο του 2022, αυξήθηκε, τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η χρηματοδότηση παγίων επενδύσεων, καθώς και ο σχηματισμός κεφαλαίου κίνησης.

Περισσότερα


ΕΕ: Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου για τη μείωση των τιμών της ενέργειας

  • Oct 26, 2022

Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, για την υιοθέτηση των μέτρων που θα μειώσουν τις τιμές της ενέργειας, ανακοίνωσε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας, Γιοζεφ Σικέλα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Γιοζέφ Σικέλα τόνισε ότι «οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου - είναι κάτι το οποίο συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές», αμέσως μετά την περίοδο του καλοκαιριού. Επιπλέον, οι υπουργοί Ενέργειας στηρίζουν ευρέως την εισαγωγή ενός δυναμικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιορίσει την υπερβολική αστάθεια των τιμών, είπε ο Τσέχος υπουργός. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF.

Περισσότερα


Ά. Σκέρτσος: Σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Ανακαινίζω

  • Oct 26, 2022

Σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Ανακαινίζω, που αφορά κυρίως σε κλειστά ακίνητα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη στέγαση των νέων ανθρώπων και θα προβλέπει επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κατοικιών. Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως "υπάρχει η ανάγκη η νέα γενιά να μισθώσει κατοικίες σε λογικές τιμές συγκριτικά με τα εισοδήματά της. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε μια πολυεπίπεδη πολιτική σχετικά με την προσιτή κατοικία", εξήγησε ο 'Α. Σκέρτσος, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών και παλαιών κατοικιών. "Περίπου το 85% των ακινήτων στη χώρα είναι άνω των 20 ετών. Υπάρχει μεγάλο απόθεμα κλειστών και παλαιών κατοικιών και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες, ώστε να τα ανοίξουν", τόνισε.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR